USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

29 травня: події, факти, дні народження

29 Травня 2014 00:01
День народження 29 травня відзначають головний лікар Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини Володимир Алейніков та голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх з цим святом і бажає здоров’я, наснаги і достатку.

Іменини за православним календарем святкують Федір, Георгій та Олександр.

Наша хроніка:

Торік лучани нарікали на незаконну організацію «Ангели нації». Під час сесії Луцькради депутат Юрій Корольчук оголосив запит, у якому мешканці будинку на вулиці Драгоманова, 25, просять перевірити законність зібрань у підвалі їх будівлі громадської організації «Командорія Луцького духовно-аристократичного ордену «Ангели нації».

Два роки тому у цей день ми повідомляли, що у Луцьку хочуть запровадити «собачий податок». Про те, що собаки, у яких є господарі, мають бути зареєстровані, тож за їх утримання треба платити, переконувала голова громадської організації «Волинське товариство захисту тварин» Дана Новарчук.

Цього дня у 2011 році депутат Луцької міськради Антон Сосновський переконував, що не виключений із фракції «Батьківщина». Він розповів, що йому пропонували вийти з групи «Місто майбутнього», але депутат не був присутній під час обговорення свого питання і про рішення йому ніхто не повідомляв.

А 29 травня 2010 року стало відомо, що завдяки перемозі над «Динамо-2» луцька «Волинь» гарантувала собі вихід до Прем’єр-ліги. Найближчого переслідувача, ПФК «Севастополь» «Волинь» випередила на чотири очка.

29 травня 2009-го ми інформували, що у Галереї мистецтв відкрилася виставка робіт художниці Тетяни Мялковської та вихованців студії «П’ятірня» під назвою «Світ кольоровими очима».У рамках виставки одночасно представили скрині, живопис, фотопортрети професійного митця та доробок юних талантів, найбільшу площу в експозиції віддали дитячим малюнкам.

А цього дня у 2008 році кращим учнем Волині визнали учня гімназії № 21 з Луцька Олександра Ягенського.Загалом, стипендією голови облдержадміністрації тоді відзначили 20 учнів Волині.

Народилися:

Цього дня народилися англійський письменник і публіцист Гілберт Кіт Честертон, німецький філософ і культуролог Освальд Шпенглер, американський актор-комік Боб (Леслі) Хоуп, радянська акторка театру й кіно Яніна Жеймо (відома за роллю Попелюшки у фільмі «Попелюшка»), 35-й президент США Джон Кеннеді, радянський і російський актор театру й кіно Ігор Дмитрієв (фільми «Собака на сіні», «Пригоди принца Флоризеля», «Пригоди Шерлока Холмса»), український управлінець, політик, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич, американська співачка, найстарша сестра Майкла Джексона Ребі Джексон, радянський і російський актор театру й кіно Олександр Абдулов («Звичайне диво», «Той самий Мюнхгаузен», «Чародії», «Формула кохання»), український політик і юрист, народний депутат I-IV та VI скликань Сергій Головатий, американська співачка, сестра Майкла Джексона Ла Тойя Джексон, англо-американський актор Едріан Пол («Горець»), російський футболіст Єгор Титов, російський футболіст Андрій Аршавін, українська легкоатлетка, багатоборка, олімпійська чемпіонка Наталя Добринська.

Сталося:

1453турецька армія під проводом султана Мехмеда II захопила Константинополь 5 квітня Мехмед II зупинив свої війська чисельністю в 100 тисяч воїнів у Топкапи і влаштував привал, а на наступний ранок, звелівши відкрити вогонь з великої гармати, приступив до атаки. Битва, що увійшлв у світову історію, як 53-денне оточення і взяття Константинополя, було завершено переможно, незважаючи на старання 9 тисяч захисників міста. Костянтин XI 28 травня, здійснивши в Софійському соборі останній молебень, вважав за краще померти в битві. 29 травня Константинополь був захоплений, втрати Мехмеда II були значні і перемога дісталася тільки завдяки чисельним перевазі турецької армії. Султан разом з величезним військом увійшов в Константинополь і насамперед видав декрет про «надання свободи всім, хто залишився в живих». 1928Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав рубіж швидкості в 200 км/год.

2003Форвард збірної України та італійського «Мілана» Андрій Шевченко, за чотири роки, які провів в Італії, нарешті виграв свій перший трофей. У фіналі Ліги Чемпіонів «Мілан» у серії післяматчевих пенальті переграв туринський «Ювентус» з рахунком 3:2. Останній гол, який приніс перемогу «россонері», забив саме українець. Андрій Шевченко разом із грузином Кахою Каладзе, стали першими в історії колишнього СРСР гравцями, які вибороли найпочесніший європейський трофей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
читач Показати IP 29 Травня 2014 08:15
А фото Володимира Алейнікова зовсім неможливо дістати? При всій повазі до М.І Короті, В. Алейніков - не менш заслужена людина.
Patrik Показати IP 29 Травня 2014 10:30
Вітаємо Вас Мирославе Івановичу! Хай Господь посилає Вам тільки добро, міцне здоров'я та можливість втілення всіх Ваших задумів, всіх Ваших мрій, надій та сподівань.
Іринка) Показати IP 29 Травня 2014 12:02
Славік,хай у тебе буде стільки здоров'я, скільки бажає тобі мама! Хай у тебе буде стільки сили, скільки бажає тобі дружина! І коли ти увечері затримуєшся допізна, хай трапиться те, що подумала твоя дружина, але не те, що подумала твоя мама!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus