USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Азаров посилає на Волинь комісію – розібратися з цінами

18 Січня 2011 18:03
Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі направити комісію для вивчення цінової ситуації на продовольчому ринку у Волинській області.

Про це повідомили 18 січня у прес-службі Кабінету міністрів України.

Таку ж комісію уряд має направити, окрім Волині, у Вінницьку область.

Таким чином розпочинається аналітична і контрольна робота щодо усунення цінових дисбалансів в регіонах, - йдеться у повідомленні уряду.

«Ми повинні отримати об’єктивну картину перед звітом керівників регіонів на Кабінеті Міністрів, щоб дати принципову оцінку їх роботі, - підкреслив Азаров.
«Виправдання, що ціни на продукти підвищуються тому, що подорожчав бензин, що відбувається сезонне коливання або виросли світові ціни, уряд не приймає. Ціни на паливо виросли на 5-6%, а на картоплю, наприклад, у Тернопільській області – на 25%. А світові ціни на картоплю, якої у нас вдосталь, Тернопільську область взагалі ніяк не зачіпають», - сказав Азаров.

Також Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Антимонопольному комітету разом з регіональними адміністраціями вжити визначених законом заходів там, де ціни збільшено невмотивовано.
Наприклад, якщо закупівельна ціна гречки становить близько 7 гривень, а роздрібна – понад 15 гривень, то очевидно, що різниця – це надприбуток торгівлі.
«Ми повинні привести до тями нашу торгівлю й жорстко, невідворотно застосовувати законні санкції до тих, хто залазить у кишеню до громадян», - заявив прем’єр-міністр.
Водночас Микола Азаров наголосив, що принципове вирішення проблеми цінової стабілізації полягає у нарощуванні виробництва продукції та створенні сучасної інфраструктури торгівлі.

Нагадаємо, що 12 січня прем’єр-міністр України Микола Азаров стверджував , що у Волинській області ціни на продовольство станом на грудень були більшими, ніж в середньому по країні.

У той же день Держстатуправління оприлюднило інформацію, згідно з якою Волинська область – серед регіонів, де у грудні 2010 року, порівняно з листопадом 2010-го, найменше зросли ціни на продукти харчування і безалкогольні напої.

Як стверджував 13 січня начальник інспекції контролю за цінами у Волинській області Тарас Куйбіда, прем’єр у своїх оцінках використовував інформацію цінової інспекції, у якої на всеукраїнському рівні - неврегульована методологія визначення динаміки цін. Насправді ж на Волині - одна з найстабільніших цінових ситуацій на продовольчому ринку - запевнив Куйбіда.

У той же день, 13 січня, в ефірі Волинського телебачення голова Волинської ОДА Борис Клімчук сказав, що проблему з оприлюдненням недостовірної інформації про грудневі ціни на Волині вичерпано. Клімчук розповів, що говорив про ситуацію з першим віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим. За словами Клімчука, той відповів, що йому «відома офіційна статистика, в області все нормально».

Губернатор тоді зазначив, що напише Прем’єр-міністру доповідну записку про інцидент. «Цей прикрий інцидент вже завтра стане історією», - сказав 13 січня Клімчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
дуся Показати IP 18 Січня 2011 18:24
якби він ще розібрався із нашими зарплатами - найнижчими по Україні...як вони це пояснюють????
! Показати IP 18 Січня 2011 19:02
щось тут не так
Андрій Показати IP 18 Січня 2011 19:22
Наближається березень - роковини керування Клімчука. Сгущуються хмари...
експерт Показати IP 18 Січня 2011 19:59
Уся та локшина, яку повішав на вуха журналістам Куйбіда - пан в білих шкарпетках - херня на олії. Він іноді не знає, що говорить. Приїде комісія і якщо їх не заллють очі спиртним і не закидають хабарами, то розбереться. Справа в тім, що Клімчук сьогодні не має важелів регулювати ціни ринку, крім як залякуванням, адмініструванням і штрафами. Так була знищена Горохівська хлібопекарня. А ще запитайте, скільки збитків має Ковельський хлібокомбінат за рахунок утримання такої ціни, яку треба владі. З іншої сторони, виконавча влада взагалі не має права лізти у цю сферу. Насправді ж, ситуація на Волині з цінами далеко не та, яку дає Києву Клімчук. Йде шаленний тиск, бо треба "ночь простоять и день продержаться".
дідо Показати IP 18 Січня 2011 20:49
нехай самодур знімає штани...брехав не тільки волинянам,а й своїм босам ...
масяня Показати IP 18 Січня 2011 21:57
Ну все, царю Борису їдуть сплести лапті!!!
монах Показати IP 19 Січня 2011 08:52
в нашій країні дуже цікаво працює Виконавча влада, найлегший спосіб пониження ціни - це звичайно адміністративний тиск, найважчий - це регулювати ціни з-за допомогою держ. резерву, наприклад, піднялась в Тернополі ціна на картоплю, на ринок виходить продавець Держава з нижчими цінами і таким чином стабілізує цінову ситуацію, проте, ні для кого не секрет, що державний резерв - це один з методів страшенного збагачення можновладців, що мають донього доступ... тому й використовується адміністративний метод, як один з самих простих , перевірених і найдешевших.
Пересічний українець Показати IP 19 Січня 2011 09:15
Повністю погоджуюсь із висновками кваліфікованого експерта! Так і є влада замість економічних методів своїм тиском та адміністративним впливом хоче утримати цінову ситуацію. Та не виходить так, діють закони ринкової економіки. А з приводу інформації, яку озвучив Азаров, Куйбіда тепер думає, як викрутитись-дані в Київ передали, а потім кричать з Мотиль, що це невідповідні методики, розрахунки різні і т.д. Читати треба те, що на Київ підписуєте. Дорого комусь обійдеться ця перевірка, витрати на яку ляжуть у вигляді штрафів на підприємства.
Стрийко Показати IP 19 Січня 2011 10:51
Те, що методики статуправління м'яко кажучи недосконалі, відомо усім. Проте тут, я думаю, причиною є підкилимна боротьба між обласними керівниками ПР Клімчуком та Башкаленком. У кожного з них, видно, свої покровителі у Києві.
VSC до Стрийко Показати IP 19 Січня 2011 12:38
Резонно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus