USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Лікар-кардіолог читає напам’ять «Марусю Чурай»

25 Березня 2010 15:57
Сьогодні 50-річний ювілей відзначає лікар-кардіолог Луцької міської клінічної лікарні Анатолій Остап’юк. Він не тільки лікує людей, а й напам’ять читає «Марусю Чурай» Ліни Костенко.

Анатолій Остап’юк з раннього дитинства співав у шкільному хорі, закінчив чотирирічну музичну школу по класу баяна. Проте мистецький фах не обрав, а розпочав трудову біографію у Кременецькому медичному училищі, де здобув спеціальність фельдшера. Зробив це свідомо, бо мама Надія Михайлівна майже 40 років пропрацювала фельдшером у селі Обич Шумського району Тернопільської області, - пише «Волинь-нова».

Армійську строкову службу відбував у далекому Красноярському краї. Навчався на підготовчому відділенні Тернопільського медичного інституту за спеціальністю «лікувальна справа». Лікаря-інтерна з «червоним дипломом» направили в інтернатуру до Узбекистану: у кардіологічне відділення клініки Андижанського медичного інституту. Напрям стажування визначив подальшу спеціалізацію лікаря, який вже понад 20 років займається кардіологією.

У Ферганській долині організував святкування Шевченківських днів разом з дев’ятьма українськими лікарями-інтернами. Анатолій Остап'юк привіз з України «Малий Кобзар» Шевченка, і 9 березня звучала поема «Катерина». Тоді вперше побачив сльози на очах слухачок і зрозумів силу впливу художнього читання, пише газета.

Працюючи за розподілом у Маневицькій центральній районній лікарні районним терапевтом і кардіологом, Анатолій Остап'юк вивчив поеми Тараса Шевченка «Сон» і «Кавказ» та разом із колегами їздив по селах з концертами. Згодом на посаді лікаря-кардіолога палати інтенсивної терапії Луцької міської лікарні він вдосконалював свій фах на наукових конференціях та кардіологічних зібраннях у Києві, Львові, Ужгороді, Рівному, Полтаві, Рахові і всюди організовував поетичні вечори, на яких виступав як інтерпретатор класичної поезії.

А у 2004 році під час далекого відрядження до Челябінська. Анатолій Дмитрович взяв у дорогу поетичну збірку, до якої увійшли твори Василя Симоненка, Олександра Олеся, Ліни Костенко. І тоді натрапив на те, до чого прикипів: історичний роман у віршах. Ліна Костенко втілила свій біль, свої роздуми у «Марусі Чурай», сильно, точно і проникливо говорить вона, вражає кожне слово, виважене, ємке, досконале.

Шість років життя, копітка робота серця і розуму привели до успіху. Наприкінці 2009 року весь текст роману - 150 сторінок - було вивчено, він звучав... 6 годин!

На творчому вечорі «Душа тисячоліть себе шукає в слові», який відбувався в академічному обласному Театрі ляльок до 80-річного ювілею Ліни Костенко та Всесвітнього дня поезії, був показаний моно спектакль. Режисером став кіносценарист, член Спілки кінематографістів України Віталій Герасим’юк. Сам же Анатолій Остап'юк читав текст від авторки, - пише «Волинь-нова».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus