USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські епідеміологи борються з туляремією

3 Вересня 2010 13:39
На Волині загострилася ситуація із захворюваністю на туляремію. Наприкінці серпня санепідслужба зафіксувала в області два випадки занедужання.
Йдется про село Боровно, що на Камінь-Каширщині. Загалом воно ще з 2005 року вважається ензоотичним, тобто таким, де впродовж певного часу виявляють захворювання на цю інфекційну недугу. Джерело недуги епідеміологи пов’язують із купанням у заплаві річки Стохід. Про це повідомили у прес-службі Волинської обласної СЕС.
На Волині, починаючи з 2002 року, зафіксовано 14 випадків захворюваності на туляремію.
У зв’язку з цим санепідслужба розробила цілий план заходів. Спільно з медпрацівниками району організовані подвірні обходи, під час яких виявляють хворих чи підозрілих. Уже оглянуто до 200 жителів згаданого села. Епідеміологи проводять дератизаційні роботи, тобто такі, що знищують гризунів, які є переносниками інфекції. Окрім того, хлорують криниці.
Під час перевірки медичної документації ФАПу села Боровно виявлено 5 осіб з підозрілою симптоматикою. Їх направили на дообстеження в лікувальні заклади району.
Місцеві органи влади отримали вказівку про виділення необхідних коштів для імунізації населення села, а це – 220 осіб.
Загалом вакцинацію від туляремії на Волині проводять в 12 ензоотичних районах, де підлягають імунізації до 22 тисяч осіб. Такі щеплення діють протягом 5 років. Особливістю останніх випадків захворювань є якраз відсутність щеплень.
Довідка. Туляремія – зоонозна інфекція, яка характеризується інтоксикацією, лихоманкою, ураженням лімфатичних вузлів. Збудником хвороби є туляремійна паличка. Резервуаром інфекції у природі є гризуни, у тому числі мишоподібні. Збудник тривалий час зберігається у крові та тканинах заражених гризунів, виділяється з їхньою сечею. Людина заражується при контакті із зараженим гризуном. Крім того, зараження може відбутися при питті сирої води з невеликих водойм, у які із сечею гризунів проникли бактерії, споживанні зараженої їжі, потраплянні у верхні дихальні шляхи та на кон'юнктиви людини пилових частинок разом із бактеріями туляремії при обмолоті інфікованого хліба. Зрідка хвороба може викликатися при укусі сліпнів, мух-жигалок, деяких видів кліщів, інфікованих від гризунів. Існує сезонність захворюваності на туляремію – залежно від способу зараження (наприклад, навесні серед мисливців).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus