USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): 6 липня. Теракт в Росії

Сьогоднi - 6 липня 2014 року.

Значна дата.

Адже, 96 рокiв тому, 6 липня 1918 року, у Москвi трапилися важливi й трагiчнi подiї.

Вже протягом двох дiб тривав П'ятий З'їзд Рад (найвищий орган-форум тодiшнього державного керiвництва). Головними фракцiями на ньому були фракцiя бiльшовикiв та фракцiя лiвих соцiалiстiв-революцiонерiв (лiвих есерiв).

У другiй половинi доби 6 липня спiвробiтник ВНК (росiйською мовою - ВЧК) Я.Блюмкiн, з'явившися у резиденцiю нiмецького представництва, вбив графа Мiрбаха - нiмецького посла у Радянськiй Росiї. Хто був дiйсним iнiцiатором цього теракту, ми, певно, вже нiколи не з'ясуємо. Але, Блюмкiн був членом партiї лiвих есерiв. Скористувавшись оцим фактом, бiльшовицьке керiвництво з В.Ленiним на чолi обвинуватило у вбивствi Мiрбаха не Блюмкiна особисто (вiн, певна рiч, нiкого не цiкавив), а Центральний комiтет Партiї лiвих есерiв.

Обвинувативши лiвих есерiв, бiльшовицький уряд наказав заарештувати у будiвлi Великого Театру (саме там засiдав З'їзд Рад) усiх делегатiв - лiвих есерiв. Певна рiч, пiсля цього кроку бiльшовикiв розпочалося збройне протистояння мiж силами двох партiй. (Тодi нiкого не дивувало, що якась вiйськова частина пiдтримувала бiльшовикiв, а якась iнша - лiвих есерiв. Такий був час.)

Переконавшися у тому, що головнi сили Московського гарнiзону або стояли на боцi лiвих есерiв (котрi, на вiдмiну вiд бiльшовикiв, були якими-нiякими захисниками селянства), або оголошували себе нейтральними, голова Раднаркому В.Ленiн та голова ВЦВК Я.Свердлов вирiшили використати т.з. "дивiзiю латишських стрiльцiв". (Насправдi - нiмецьких вiйськовополонених.) Саме тi "латишi" увiйшли в Москву та "подолали спротив лiвих есерiв". (На жаль, справжнього спротиву не було.)

Брудна акцiя бiльшовикiв призвела до зникнення партiї лiвих есерiв з полiтичного життя й до запровадження монопартiйної бiльшовицької диктатури.

Якщо б лiвi есери виявилися хоча б трiшки бiльше рiшучими... може, в нас була б iнша подальша iсторiя. I вiдзначали б ми протягом майже всього минулого сторiччя роковини не "Великої Жовтневої", а "Великої Липневої" революцiї.

I лише фахiвцi-iсторики пам'ятали б тепер iм'я Володимира Ленiна.

А хто був Iосип Cталiн, цього не знали б навiть iсторики...





      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Сновидiння деякого Бєнi, котрий б'ється з деяким Пєцею.
Сьогоднi згадую справи I. Сталiна.
Роздуми про доцiльнiсть створення нового державного гiмну України - без натякiв на "синдром меншовартостi"..
Коментарів: 3
питання автору: Показати IP 9 Липня 2014 20:31
мік, а от якби інша історія, то яка?
Александр до питання автору: Показати IP 10 Липня 2014 11:40
Очень простая: вышли бы из Брестского мира и встречали бы немцев в Москве со всеми вытекающими последствиями. А можно узнать, из каких источников сделаны выводы, что дивизию латышских стрелков Лациса составляли немеукие военнопленные?
Mik (галицька миша) до Александр Показати IP 16 Липня 2014 05:54
Пояснюю: 1.Мартин Лацiс був заступником голови ВНК Ф.Дзержинського. Вiн нiколи не очолював жодну вйськову частину. 2.А ким ще могли бути "латишськi стрiльцi" зразку липня 1918 року? Латишами? Не забувайте, що Латвiю тодi окупували нiмцi, бiльшовики не могли влаштовувати там "рекрутських наборiв". А царська Росiя не залишила у спадщину етнiчних вiйськових формувань. 3.У Москвi зустрiчали б ДЕКОГО. Але, не нiмцiв ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus