USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.72 9.90

Котеджі на землях стратегічного значення: відомо, в чому підозрюють бізнесмена Ігоря Мазепу

19 Січня 2024 11:23
Правоохоронці підозрюють засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС.

Про це з посиланням на Офіс Генпрокурора, Нацполіцію і ДБР інформує Українська правда.

У повідомленнях правоохоронців не вказано ім'я підозрюваного, але обставини справи вказують на Мазепу.

18 січня оперативники Управління стратегічних розслідувань в Київській області спільно з ДБР та Офісом Генерального прокурора затримали бізнесмена, засновника інвестиційної компанії під час його спроби перетнути кордон України з Польщею. Також правоохоронці затримали його брата та ще двох спільників.

Вказано, що правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації.

Як уточнює УП, правоохоронці проводили обшуки в офісі Concorde Capital. Адвокати бізнесмена в коментарі Економічній правді заявили, що під час обшуків силовики вибили двері бізнес-центру і не мали ухвали суду.

Читати ще: Справа Гринкевича: суд обрав запобіжний захід трьом фігурантам

За даними слідства, протягом 2020-2021 років засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі вартістю понад 20 млн грн.

"Понад 7 га земель водного фонду вздовж Київської дамби між селами Хотянівка та Лебедівка незаконно відчужили з державної власності та безоплатно передали у приватну власність підконтрольним особам начебто для ведення садівництва. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище. Їх шукали через соціальні мережі та за винагороду пропонували поставити підпис на паперах.

Відтак захоплені землі на папері перепродавали крупним забудовникам, а ті будували замість садів котеджні містечка. Власне, саме на їхнє замовлення зловмисники і провернули земельну оборудку. Щоб уникнути довготривалої та складної процедури отримання дозвільних документів на будівництво та введення будівель в експлуатацію, отримували технічні паспорти з фіктивними даними.

Відповідно до документів, будинки звели господарським способом в 1991 році. Такі маніпуляції давали можливість зареєструвати право власності на будівлю без отримання відповідних дозволів і погоджень в Державній інспекції архітектури та містобудування України", – йдеться у повідомленні поліції.

У незаконній схемі також брали участь окремі службові особи органів Держгеокадастру, зазначають прокурори.

Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру у незаконній приватизації державного майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, а засновнику інвестиційної компанії ще й у створенні, керівництві злочинною організацією, а також участі у ній.

Крім того, вирішується питання щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

До слова, у листопаді 2023 року вісьмом учасникам злочинної організації було повідомлено про підозру у незаконному заволодінні землями Київської ГЕС. Шестеро з них перебуває під вартою.

Оновлено

Як стало відомо від речниці Concorde Capital, Ігорю Мазепі встановили заставу у розмірі 700 млн грн, а його брату Юрію – 500 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus