USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Робот-сортувальник, механічна миша, потяг і бандеромобіль: учні сільських ліцеїв Волині представили розробки своїх наукових лабораторій

24 Березня 2024 07:14
Моделі, що рухаються, реагують на колір, оминають перепони, виконують завдання та навіть танцюють, показали учні 11 українських шкіл та ліцеїв із сіл та невеликих містечок. Участь у загальноукраїнській онлайн-презентації взяли навчальні заклади, де віднедавна з’явилися свої науково-інженерні майстерні, або STEM-лабораторії.

Волинь представляли п’ятикласники з опорного ліцею села Зимне, шестикласники із Залізницького ліцею та учні 4-7 класів ліцею №5 ім. А. Кореневського з міста Володимира.

Перша команда – Never Give Up – створила робота-сортувальника, який виконує свої функції за допомогою давача кольору. Учні показали, як він легко підхоплює різні кубики конструктора та розкладає по місцях.

А друга – «Робозахисники» – розробила бандеромобіль. Машина може не просто їхати, а й розвертатися, коли «бачить» перешкоду. Як зазначили діти, бандеромобіль обладнаний кулеметом, тож допоможе у роботі військовим.
Читати ще: Польоти на симуляторі БПЛА та моделювання: як працює STEM-лабораторія у Центрі позашкільної освіти в Луцьку. Фото

Ліцей №5 з Володимира представляли аж п’ять команд. Діти презентували такі розробки: потяг, роботична миша, робот, що їздить лабіринтом, оминаючи перешкоди, робот-швидкохід та рободискотека, де музика і рухи змінюються залежно від показаного роботу кольору.
Облаштувати сучасні комп’ютерні класи усі три ліцеї змогли завдяки перемозі у конкурсі «Назад у майбутнє: моя школа у 2033 році», який організували швейцарсько-українська Програма EGAP, що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України, а також IT-компанією EPAM Ukraine.

У STEM-лабораторіях є власна метеостанція, інтерактивна панель, цифрові мікроскопи, набори роботизованих конструкторів, 3D-принтери, цифрові лабораторії для фізики й біології.
Загалом необхідне обладнання отримала 21 школа у селах та невеликих містах п’яти областей України. 11 шкіл мають розширені комплекти обладнання, 10 шкіл забезпечені 3D-принтерами, матеріалами для друку та всім необхідним для створення роботизованих моделей.

Наприкінці минулого року шкільні вчителі пройшли спеціальне навчання для роботи з 3D-принтерами та давачами, а також з обладнанням для створення роботів.
Потім сформували тематичні гуртки. Тож діти, які донедавна ще не знали про програмування, моделювання та робототехніку, тепер демонструють власні винаходи.

Нині під час занять діти знайомляться з мовою програмування С++, розбирають, як читати код та модифікувати його за допомогою чата GPT.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus