USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У ISW розповіли, що може виторгувати собі Лукашенко в обмін на зупинку заколоту Пригожина

25 Червня 2023 09:37
Те, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко зіграв безпосередню роль у зупинці військового наступу на Москву, принизливо для російського президента Володимира Путіна.

Про це йдеться у свіжому звіті інституту вивчення війни (ISW), передає УНІАН. Аналітики припустили, що ця ситуація забезпечила Лукашенку деякі переваги. Той використовував власні канали для з'ясування ситуації на місцях і переговорів з ватажком ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним.

В Інституті відзначили, що доступ Лукашенка до таких каналів і успішні переговори з Пригожиним вказують на те, що він має якийсь вплив на ватажка вагнерівців, який він і використовував для деескалації ситуації.

В ISW припустили, що Лукашенко спробує використовувати деескалацію збройного повстання для досягнення своїх цілей, як-от відстрочка формалізації Союзної держави РФ і Білорусі або запобігання використання Путіним білоруських ЗС в Україні.

«Кремль стикається з вкрай нестабільною рівновагою. Угода, якої досягнув Лукашенко, – це короткострокове рішення, а повстання Пригожина виявило серйозні недоліки Кремля і Міноборони РФ», – йдеться в звіті Інституту.

При цьому там відзначили, що припущення про те, що заколот Пригожина, реакція Кремля і посередництво Лукашенка були інсценовані Кремлем, абсурдні.

У ISW відзначили, що цей заколот виявив слабкість російських силових структур і показав нездатність Путіна своєчасно використовувати сили для відбиття внутрішньої загрози та ще більше підірвав його силову монополію.

«Швидкий наступ Пригожина на Москву виставив на посміховисько більшу частину російських регулярних військ і показав усім без винятку представникам сил безпеки, державним підприємствам та іншим ключовим фігурам в російському уряді, що приватні збройні сили, відокремлені від держави, можуть домогтися суттєвих результатів. Дії «Вагнера» також продемонстрували деградацію російських військових резервів, які майже повністю зайняті війною в Україні», – проаналізували ситуацію в Інституті.

Також там зазначили, що явне здивування Кремля вчинком Пригожина свідчить не на користь російської внутрішньої розвідки. Хоча Пригожин постійно посилював свою риторику проти Міноборони ще до заколоту, Путіну все одно не вдалося знизити цей ризик.

«Ми не прогнозуємо швидкий крах російського уряду. Проте заколот Пригожина й фінал подій 23 і 24 червня, найімовірніше, завдадуть суттєвої шкоди уряду Путіна і воєнним зусиллям Росії в Україні», – підсумували в Інституті.

Нагадаємо, ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин 23 червня заявив, що по його найманцях вдарили російські військові, тому оголосив, що йде «зупинити» міністра оборони РФ Шойгу.

Хоча вдень 24 червня найманці ПВК «Вагнер» дісталися до Московської області, проте зупинили свій наступ в 200 км від Москви і Пригожин розвернув колону з військовою технікою. Це стало результатом переговорів між Олександром Лукашенком і Пригожиним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ще не зовсім свідоми Показати IP 25 Червня 2023 12:11
Голова колгоспу хитріший кацапських чекістів
Правда Показати IP 25 Червня 2023 12:36
Вплив простий,як "двері",охорона виродка і постійний тиск на Україну зі сторони білорусі,все.Зеків випустити в бульбостані лука не дозволить,але вони підвезуть своїх.І ми вимушені з цим боротись.кгб в свому стилі,але перемога за нами,Слава ЗСУ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus