USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Профіль користувача
vikadan
Дата реєстрації: 8 Червня 2016 16:47
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Відповідаю з посиланням на законодавство. Так, стаття 106 Кодексу законів про працю (оплата роботи в надурочний час) передбачає, що за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки.

За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за всі відпрацьовані надурочні години.

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді, у порядку, передбаченому частинами першою і другою цієї статті.

Стаття 107 Кодексу законів про працю (Оплата роботи у святкові і неробочі дні) передбачає, що робота у святковий і неробочий день (частина четверта статті 73) оплачується у подвійному розмірі:

1) відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплати у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

Шляхи вимог виплати компенсації стандартні: 1) скарга до профспілкової організації, якщо така присутня на підприємстві; 2) скарга до територіальної державної інспекції праці; 3) позов до суду. Можна розпочати зі скарг, якщо не дадуть результату - тоді позиватись до суду.
Система Orphus