USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

13 січня: дні народження, події, факти

13 Січня 2018 00:00
13 січня відзначають Старий Новий рік. Традиція відзначати це свято пішла від розходження юліанського календаря (календаря старого стилю) та григоріанського календаря – того, за яким зараз живе майже весь світ. Розходження становить 13 днів.

День народження 13 січня відзначають кухар Ілля Будчук, письменниця, член Національної спілки письменників України Ольга Ляснюк, Заслужений журналіст України Лариса Віліщук, завідувачка ДНЗ №37 Луцька Валентина Вінник.

Інформаційне агентство Волинські Новини бажає усім здоров'я, щастя і добробуту. Великих успіхів і здобутків у всіх справах, наснаги та натхнення, довгих років життя у міцному родинному колі та серед вірних друзів і надійних партнерів.
Ілля Будчук
Ілля Будчук
Ольга Ляснюк
Ольга Ляснюк
Лариса Віліщук
Лариса Віліщук
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Торік ми розповідали про більш ніж 20-річну історію парку в мікрорайоні ЛПЗ у Луцьку.

У 2016 користувачі мисливських угідь Волинської області розпочали зимовий облік мисливських тварин.

У 2015 році на Волині знайшли унікальні печатки НКВС. Їх передали до Володимир-Волинського історичного музею.

Багатий вечір на луцькому Майдані редакція показала у 2014. Фоторепортаж про те, як це було дивіться ТУТ.

5 років тому участь у фестивалі «Різдвяні піснеспіви» взяло 35 дитячих та дорослих колективів.

Народилися:

13 січня народилися австрійський фізик, лауреат Нобелівської премії Вільгельм Він, перший український авіатор, український конструктор, автор проекту першого авіаносця Левко Мацієвич, український радянський педагог і письменник Антон Макаренко, провідний діяч ОУН Євген Онацький, американський філософ і методолог науки Пауль Карл Феєрабенд, англійський кіноактор Орландо Блум(«Володар перснів», «Пірати Карибського моря», «Царство небесне», «Троя»).

Сталося:

1854 – американець Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент – акордеон.

1869 – у Росії вперше відкрита передплата через пошту на періодичні видання.

1928 – у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1936 – польський суд засудив до страти лідера українських націоналістів Степана Бандеру.

1942 – почалося примусове вивезення населення України в Німеччину.

1943 – у Німеччині оголошена тотальна мобілізація.

1953 — в СРСР повідомлено про розкриття «змови кремлівських лікарів».

1965 — Губернатор штату Мінесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписали прокламації про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».

1989 – у всій Великій Британії комп'ютери вперше були паралізовані вірусом «Friday the 13th» («П'ятниця, 13-ті»), відомим також під назвою «Jerusalem», який періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п'ятницю.

1991 — у литовській столиці Вільнюсі підрозділ КДБ штурмує міський телецентр і телевежу, що призвело до загибелі 13 литовців і одного офіцера КДБ.

1992 — Україна та Королівство Швеція встановили дипломатичні відносини.

1992 – Республіка Кіпр визнала незалежність України.

2000 – про свою відставку з поста глави компанії «Microsoft» заявив її співзасновник і багаторічний керівник Білл Гейтс.

2010 – Апеляційний суд Києва за поданням СБУ визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у геноциді – Голодоморі – в Україні в 1932-33 роках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus