USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

15 січня: свята, події, факти. День фетишу та заснування Вікіпедії

15 Січня 2022 00:00
Щороку 15 січня вікіпедисти різних країн святкують річницю з дня створення Вільної енциклопедії – Вікіпедії. В Україні це свято вперше широко відзначалося 2011 року.

Цього дня у світі відзначаються також День пошуку зниклої луни і Міжнародний день фетишу.

У США – гуманний день, День чайного гриба, День капелюха, День свіжовичавленого соку, День бублика, День полуничного морозива, в Індонезії – День моря й океану, в Йорданії – День дерева, в Єгипті і на Мальті – День посадки дерев, в Індії – День Армії, у Венесуелі – День вчителя, у Литві – День Клайпедського краю, у Британії – День вибоїни, у Нігерії – День Збройних сил.

Православна церква 15 січня вшановує пам’ять Сильвестра.

Святий Сильвестр, папа римський – один з перших святих, прославлений у лику святителів, а не мучеників, хоча жив під час жорстоких гонінь на християн за часів імператора Діоклетіана.

Коли до влади прийшов імператор Костянтин, який визнав християнську релігію, Сильвестр став єпископом. Існує легенда, згідно з якою Костянтин сам був язичником і переслідував християн, але незабаром захворів на проказу і дивом одужав після того, як Сильвестр охрестив його.

День ангела 15 січня святкують Борис, Серафим, Сильвестр, Сергій, Юлія, Уляна, Сидір, Кузьма, Марко, Петро.

Цього дня народилися французький письменник і актор Мольєр (Жан Батист Поклен), український маляр Архип Куїнджі, румунський поет Міхай Емінеску (Емінович), німецький політичний і державний діяч, юрист Вільгельм Маркс, український історик, визначний учений-орієнталіст, письменник, поет і перекладач кримськотатарського походження Агатангел Кримський, американський фізик-ядерник, один з розробників атомної бомби (1945) і керівник проекту водневої бомби (1952) Едвард Теллер, другий президент Єгипту, Герой Радянського Союзу Гамаль Абдель Насер, грецький судновласник, мільярдер Арістотель Онассіс, американський священнослужитель, громадський діяч, визначний лідер боротьби за громадянські права негрів Мартін Лютер Кінг, українська співачка Лариса Руденко.

Події

1776 – в Львові вийшов перший примірник «Gazette de Leopol», першого відомого періодичного видання на території України.

1797 Джон Етерінгтон з Лондона вперше в Англії почав продаж у своєму магазині нового типу головного убору – циліндра.

1826 – розгром повстання декабристів Південного товариства.

1857 – царський уряд Росії створив Таємний комітет для підготовки скасування кріпацтва.

1878 – уперше телефон був використаний для порятунку людей, коли 20 лікарів були викликані для надання термінової медичної допомоги постраждалим у залізничній катастрофі біля американського містечка Таріфвіль (штат Коннектикут).

1892 – у газеті «Triangle» в місті Спрингфілд, штат Массачусетс, де виникла гра баскетбол, автор гри доктор Джеймс Нейсміт вперше опублікував 13 правил її проведення.

1919 – після провалу збройного комуністичного повстання в Берліні, урядові війська схопили і без суду стратили ініціаторів повстання, засновників німецької компартії 48-річних Карла Лібкнехта і Розу Люксембург.

1880 – лондонська телефонна компанія випустила першу телефонну книгу, в якій були зазначені 255 абонентів.

1943 – у Вашингтоні закінчилося будівництво будівлі Пентагона, призначеного для розміщення Міністерства оборони США. У той час це було найбільше у світі офісне спорудження. Загальна вартість проектування і будівництва будівлі склала величезну суму – 132,6 мільйона доларів.

1943 – за наказом Сталіна всі наклейки «Made in America» на товарах, що поставляються за ленд-лізом, повинні були замінюватися на радянські ярлики.

1970 – 28-річний полковник Муаммар Каддафі, котрий прийшов до влади в Лівії в 1969 в результаті військового перевороту і повалення влади короля Ідріса, проголошений прем’єр-міністром країни.

1983 – у радянський прокат вийшов фільм Георгія Данелія «Сльози капали» з Євгеном Леоновим у головній ролі.

1986 – у радянських газетах опубліковано заяву генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова, в якій проголошено «програму поетапної ліквідації до 2000 року всіх видів ядерних озброєнь».

1990 – міністром внутрішніх справ СРСР призначений Борис Пуго, майбутній путчист.

1992 – президія Верховної Ради затвердила музичну редакцію Державного гімну України, автором якої є Михайло Вербицький («Ще не вмерла Україна»).

1992Тім Бернерс-Лі, «батько інтернету», випустив веб-браузер.

1993 – у США на телеканалі NBC вийшла в ефір остання, 2137-та, серія мильної опери «Санта-Барбара».

1994 – за нез’ясованих обставинах у ніч на 16 січня в Києві безвісти зник український політик Михайло Бойчишин, голова секретаріату Народного руху України.

2001Джиммі Вейлз і Ларрі Сенгер заснували Вікіпедію.

2006
– вперше президентом Чилі стає жінкаМішель Бачелет.

2009
– екіпаж американського аеробуса А-320 врятував від загибелі 146 пасажирів, посадивши літак із зупиненими двигунами на воду річки Гудзон посеред Нью-Йорка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus