USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

16 серпня: події, факти, дні народження

16 Серпня 2017 00:00
16 серпня святкує день народження перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" Лариса Тарасюк.

Колеги вітають її з днем народження та бажають здоров'я, вірних друзів, сімейної злагоди та добробуту, успіхів у всіх починаннях та усіляких гараздів.

Нехай кожен день буде наповнений позитивом і приносить лише гарні новини.
Лариса Тарасюк
Лариса Тарасюк
День народження сьогодні відзначають відзначають український політик, волинянин Адам Мартинюк, головний лікар приватного підприємства «Діагностичний центр», голова асоціації підприємців в галузі медицини та фармації Волинської області Микола Цюх, депутат Луцької міської ради Микола Романюк, журналіст і фотограф Ірина Мельник та журналіст Тетяна Урбан.
Микола Романюк
Микола Романюк
 Ірина Мельник
Ірина Мельник
Тетяна Урбан
Тетяна Урбан
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом, бажає міцного здоров’я, миру, достатку та успіхів у всіх починаннях. Нехай кожен день повниться новими здобутками і гарними новинами.

Сьогодні святкують іменини Антон, Іван, Кузьма, Лаврентій, Серена.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Торік у Луцьку відкрили виставку українських прапорів.

У 2015 ми писали про те, як син вимушених переселенців з Луганська Ілля Бурлаков йшов у перший клас спеціальної школи у Луцьку.

У 2014 ІА Волинські Новини розповідало про те, що історик з Волині написав книгу про Майдан. Книга з назвою «Майдан» напередодні Дня Незалежності вийшла у видавництві «Арт-студія».

2013 року у цей день редакція інформувала про незвичний флешмоб у Луцьку. Долучити лучан до читання у епоху інтернету намагалися учасники акції «Мовчання книг», що відбулася в обласному центрі Волині.

У 2012 році видання розповідало про волинянина, який робить чудернацькі глечики. Загадкові горщики та таємничі горнятка, тарілки та мищини, оригінальні прикраси ‒ це далеко не повний перелік того, що народжується в руках волинського гончаря Сергія Столярука.

Також редакція показала історію фотографії в фото. За увесь період існування фотомистецтва митцям вдалося зробити декілька знімків, які вплинули на розвиток фотографії в цілому.

У 2011 році на «Чорноморських іграх» перемогла волинянка. Лауреатом вокального конкурсу стала Катерина Рибак з Нововолинська.

Народилися:

Цього дня народилися український хоровий диригент, художній керівник і гендиректор Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Верьовки Анатолій Авдієвський, французький кіноактор-комік і режисер П'єр Рішар (Дефей), український військовий діяч, віце-адмірал, заступник міністра оборони – командувач Військово-морських сил України у 1993-1996 роках Володимир Безкоровайний, українська журналістка, політичний оглядач Тетяна (Євгенія) Коробова, американський кінорежисер Джеймс Кемерон («Титанік», «Термінатор», «Чужі», «Аватар»), американська поп-співачка, кіноакторка, танцівниця Мадонна (Мадонна Луїза «Вероніка» Чикконе), французький велогонщик Лоран Фіньон, український прозаїк, поет, культуролог Юрій Іздрик, український спортсмен Ігор Коробчинський, український телеведучий Костянтин Стогній, американський письменник Чарлз Буковскі («Поштамт», «Фактотум»), англійський футболіст, захисник клубу «Манчестер Сіті» Джолеон Лескотт.

Сталося:

1804 — в Булонському лісі пройшло перше нагородження орденом Почесного легіону.

Нагорода заснована за наказом Першого Консула Франції Наполеона Бонапарта 19 травня 1802 за прикладом лицарських орденів. Оскільки після Французької революції усі нагороди королівства були відмінені, було вирішено започаткувати новий орден для нагороди як військових, так і цивільних громадян. Ідея ордену була запозичена від римського легіону, де усі члени мали певні звання: від легіонерів, офіцерів, командирів та усі разом нагадували лицарський орден. Орден був поділений на 16 когорт — по регіонам країни. Керівники когорт складали велику раду ордену, на чолі якої стояв перший консул — Наполеон.

До речі, нагороду отримали 13 українців. Серед них: політики Сергій Тігіпко та Анатолій Зленко, науковці Василь Вернандський та Мирослав Попович, військовий лікар Ярослав Окуневський та інші.

1925 — відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».

Це німа пригодницька комедія, поставлена Чарлі Чапліном, який також виступив автором сценарію, продюсером, композитором та зіграв одну з головних ролей. В цій стрічці герой Чапліна, Бродяга, відправляється на пошуки золотокопень Аляски, де як завжди на нього чекають нескінченні пригоди та безліч комічних ситуацій. Чаплін кілька разів зазначав, що хотів би, аби його найбільше пам'ятали саме за цим фільмом.

Фільм - єдина німа комедія Чапліна, знята за заздалегідь готовим сценарієм. А на один знімальний день спеціально найняли 2500 бродяг, які зіграли золотошукачів.

Цікаво, що Чаплін 27 разів перемонтував стрічку, до того як дійти остаточного варіанту.

1945 — у Москві був підписаний «Договір між СРСР і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон».

Документ юридично зафіксував перехід Західної України від Польщі до СРСР. Лінія кордону пройшла на захід від «лінії Керзона» — згідно з рішенням Люблінської угоди, Ялтинської конференції (січень 1945 р.).

Хоча цей договір укладався без участі представників населення українських територій, але з нього випливає, що уряд СРСР фактично визнав, що плебісцит 1939 р. у Західній Україні (так звані «Народні Збори Західної України») був фікцією. А це означає, що українці Західної України до 5 лютого 1946 р. (навіть ті, яким видали радянські паспорти) громадянами СРСР не були і ніяких зобов'язань перед урядом СРСР не мали, отже мали право збройною силою чинити опір насильствам окупаційних радянських властей як негромадяни СРСР.

В результаті договору Україні перейшли такі сучасні області: Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Рівненська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus