USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чотири районні лікарні на Волині – на межі банкрутства: Вячеслав Рубльов звернувся до міністра охорони здоров'я

17 Червня 2021 18:15
Поки на адресу медиків по всій Україні лунають вітання з нагоди професійного свята, в країні складається критична ситуація із фінансуванням закладів охорони здоров’я вторинної ланки.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці народного депутата Вячеслава Рубльова.

«Мова йде про колишні районні лікарні. До мене як народного депутата надійшли звернення від медичних установ 20 округу: КП «Горохівська багатопрофільна лікарня Горохівської міської ради», КП «Рожищенська багатопрофільна лікарня Рожищенської міської ради», КНП «Локачинська лікарня» Локачинської селищної ради та КП «Луцька центральна районна лікарня» Підгайцівської сільської ради, в яких повідомляється, що через недостатнє фінансування з боку Національної служби здоров’я України ці заклади опинилися на межі банкрутства. А це означає, що люди можуть лишитися без медичних послуг.

Подібна ситуація і в багатьох інших медичних закладах вторинного рівня області, в першу чергу у тих, що знаходяться за межами міст обласного підпорядкування.

Так склалося через те, що цьогоріч за програмою медичних гарантій заклади вторинного рівня отримали значно менший обсяг коштів у порівнянні з медичними субвенціями минулих років.

У 2021 внаслідок збільшення мінімальної заробітної плати зросло навантаження на фонд заробітної плати лікарень. У той же час, обсяг фінансування з боку НСЗУ за окремими пакетами, насамперед, – «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах», у порівнянні з минулим роком скоротився по цих закладах вторинної медичної допомоги Волинської області на 40-60%.

Це все наслідки медичної реформи та нерозуміння чиновниками Національної служби здоров’я України реальних умов, в яких працюють наші лікарі. Так, НСЗУ при встановленні розміру фінансування не врахували особливості роботи закладів охорони здоров’я у 2020 році, пов’язаних з карантином: відміна планових госпіталізацій, планових оперативних втручань і медичних оглядів, призвела до зменшення кількісних показників роботи, по яких НСЗУ і нараховує оплату лікарням.

Читати ще: Лікарі готуються до катастрофи: в Україні почали масово скорочувати медиків та урізати їм зарплати

Також у зверненнях, що надійшли на мою адресу, є маса нарікань на роботу електронної системи охорони здоров’я, в якій реєструється кожне звернення пацієнта до лікаря. Медики стверджують, що система працювала нестабільно і неякісно, була постійно перевантажена, що не дозволяло своєчасно і в повному об’ємі подавати інформацію про надані послуги, а відтак медичні заклади недоотримують кошти за надані послуги з амбулаторної допомоги. Лікарі, особливо ті, які надають амбулаторну допомогу пацієнтам, витрачають значний час для того, щоб ввести необхідну інформацію, від чого потерпають не лише медичні працівники, але і їхні пацієнти.

Окрім того, окремим медичним закладам вторинного рівня Волинської області в 2021 році НСЗУ не був продовжений договір на надання послуг по «ковідному» пакету, при цьому коштів за пролікованих у квітні-травні 2021 року таких хворих ці медичні заклади не отримали.

Як я вже наголошував на початку, ця проблема стосується не тільки мого округу, це проблема для всієї України. Багато закладів охорони здоров’я нині опинилися фактично на межі банкрутства, оскільки кошти, які вони отримують від Національної служби охорони здоров’я України, покривають в середньому лише 70% від потреби на заробітну плату. Фінансування на забезпечення медикаментами, продуктами харчування для стаціонарних пацієнтів, на обслуговування та ремонт обладнання, підготовку закладів до роботи в осінньо-зимовий період відсутнє взагалі.

Тож сьогодні зустрівся із Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком та просив особистого сприяння щодо термінового виправлення ситуації та забезпечення належного рівня фінансування закладів вторинної медичної допомоги Волинської області.

Тримаю ситуацію на контролі. Працюємо далі», – йдеться у дописі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Нема на то ради ! Показати IP 17 Червня 2021 20:43
З часу першого прийому у сімейного лікаря пройшло вже майже два з половиною місяці, а до безпосереднього лікування ще не дійшло ! То вузькопрофільні спеціалісти були у відпустках, то на лікарняному, то запис наперед за тиждень-два на обстеження і то так по кожному, то звільнення сімейного лікаря, то пошук іншого , то шось зависає, то не додзвонитися, то аналізи вже треба повторно робити ! А їм шо, бюджет шось виділяє, якусь та й зарплату получають , працюєш - є зарплата і не працюєш - є зарплата. Питається тоді, а навіщо працювати ? Ліфт відремонтувати не можуть. Єдина, хто працює - то та санітарка, шо на вході сумлінно сидить і температуру міряє. Тільки від того нікому не легше ! Отак і формуємо здорову націю, отак і Україну будуємо ! Хіба не так, пане Гнетньов ? З чим до виборців підете ?
123 Показати IP 17 Червня 2021 23:05
До чого Коба довів Горохівську лікарню. Колись була однією із кращих. Головне що вся родина працює на грошових посадах.
Анонім Показати IP 17 Червня 2021 23:44
потрібно не лише "звертатись" до Міністра, але і пропонувати шляхи вирішення проблеми!!!
Анонім Показати IP 18 Червня 2021 08:31
Дивлячись на зарплату головних лікарів, яка в деклараціях НАЗК не скажеш, що медицина у загоні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus