USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Добросусідське свято на кордоні – задля дружби українців і поляків. Фото

19 Серпня 2019 18:58
«Від локального добросусідства – до міжнародного партнерства» – саме під таким гаслом на кордоні між Україною та Польщею 18 серпня уже традиційно відбулися Європейські дні добросусідства «Кордон 835 Кречів-Крилів». Усі охочі мали змогу без черг і суворого контролю упродовж дня завітати до сусідів: українці – до поляків, поляки – до українців.

Організатори з року в рік наголошують, що цей міжнародний захід проводиться для привернення уваги громадськості до стану кордону, створення передумов для розвитку співпраці між країнами, популяризації української і польської культур. Захід символічний й спонукає до єднання та братерства, що особливо важливо у прикордонних регіонах.

Зі слів Івана Іванчука, очільника Литовезької ОТГ, до складу якої входить село Кречів, дні добросусідства на цих теренах проводяться уже водинадцяте. «Співпраця з Європейським Союзом сьогодні, а тим більше з нашими найближчими сусідами поляками, є невід’ємною частиною нашої стратегії. І це стратегія не тільки нашої громади, а стратегія усієї нашої держави. Ми бачимо, як Польща відстоює інтереси України у світі. Зрештою, ми, українці, вже давно визначилися, що наше майбутнє – у Європі, що ми всі хочемо інтегруватися до Європейського Союзу».

Також Іван Іванчук наголосив на тому, що Литовезька ОТГ тісно співпрацює з гміною Мірче, до складу якої й входить польське село Крилів. «Цьогоріч наші дітки вперше відпочивали у цій гміні, дуже задоволені чотириденною екскурсією у Польщу», – зазначив він.

Та чи не найбільшим досягненням Литовезької ОТГ упродовж останнього часу стала участь у міжнародному проекті технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області».

«Сьогодні ми тісно співпрацюємо з Єврорегіоном «Буг» – і українським, і польським. Завдяки проекту, який нині спільно реалізовуємо, днями отримали сучасний пожежний автомобіль. Ми його не купували, а отримали в подарунок від партнерів-поляків. Ми дуже задоволені і гадаємо, що ця співпраця й надалі буде поглиблюватися», – зауважив голова Литовезької громади.

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

Заступник начальника Управління ДСНС України у Волинській області Костянтин Романчук відзначив заслугу «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» під керівництвом Ірини Ітані у справі створення на Волині добровільних пожежних підрозділів. Адже саме завдяки цій комунальній установі Волиньради 15 волинським ОТГ вдалося стати учасниками згаданого проекту. «Радує не лише те, що Литовезька ОТГ отримала в подарунок пожежний автомобіль, а й те, що невдовзі кожна із ОТГ, яка бере участь у проекті, отримає сучасне обладнання для порятунку людей в надзвичайних ситуаціях. Дай Боже, щоби це устаткування використовувалося тільки на навчаннях», – зазначив представник ДСНС.

А от Ірина Ітані, своєю чергою, вдячна за підтримку Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який є повноцінним партнером проекту. Власне, на дні добросусідства завітала і вона, і заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці Олена Антонюк, аби ще раз привітати громаду із гарним почином, підтримати та запевнити у подальшій підтримці.

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Як розповіла керуюча справами виконавчого комітету Нововолинської міської ради Вікторія Магдисюк, нині ходять чутки, що дні добросусідства цьогоріч відбуваються востаннє.

«На жаль, ні в Адамчуках, ні в Кречеві так і не вдалося збудувати міст і відкрити перехід офіційно. Але треба визнати, що за це десятиліття сформувалася чудова традиція. Це традиція запровадження, поширення, поглиблення транскордонної співпраці між українцями і поляками. І це, власне, курс України сьогодні. Це те, що потрібно зберегти. Адже транскордонна міжнародна співпраця повинна починатися не в офіційних кабінетах чиновників, а отак – між звичайними мешканцями прикордонних територій. Сподіваюся, що нам все-таки вдасться зберегти таку чудову традицію», – резюмувала Вікторія Магдисюк.

Зрештою, відвідувачі та учасники дійства по обидві сторони Бугу своїм настроєм і активністю яскраво засвідчили, що навіть чути не хочуть про те, що днів добросусідства більше може не бути. Смачні частування, пісні й танці творчих колективів і аматорів, спортивні розваги, ярмарок народних умільців: усе це, кажуть місцеві, направду об’єднує громаду, додає сил і віри в те, що сільські території мають перспективу. А у тому, що українці і поляки на прикордонних територіях завжди знаходитимуть спільну мову, вони й сумніву не мають.

«Будуймо світ, вільний від ненависті і спільних претензій. Дуже важливою є наша багатовікова спільна культурна єдність. Мусимо пильнувати, зміцнювати і творити на цій основі міцний фундамент наших добросусідських відносин, – проголосила війт гміни Мірча Марта Малишек. – Цілком можливим є те, аби в майбутньому зникли кордони, аби ми могли вільно пересуватися. До цього прагнемо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus