USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Експерти показали висновки щодо будинку-руїни. Документ

6 Липня 2012 10:44
Мешканцям обваленого будинку у Луцьку на вулиці Рівненській, 109 вручили висновки результатів експертного обстеження їхнього будинку.

Документ передали людям у четвер, 5 липня в облдержадміністрації, ‒ повідомляє «ВолиньPost».

У висновках ‒ рекомендації щодо того, як і де варто ремонтувати і укріплювати будинок.

Проте немає інформації про реальну причину його обвалу, себто відповіді на питання: чому ж втратив несучу здатність міжвіконний простінок 1-го поверху, що й спричинило обвал?

«Нам подзвонили і просто сказали. Що є вже висновки, приходьте, забирайте», ‒ розповіла одна з мешканок будинку.

Обстежували будинок і надали свої висновки експерти з Лабораторії будівельних конструкцій та споруд Національного університету водного господарства та природокористування.

У висновку йдеться, що будинок знаходиться в аварійному стані. Не дозволяється подальша експлуатація квартир між 1 та 2 підʼїздами.

Фахівці рекомендують терміново виконати посилення простінків і другого поверху, оскільки їхня «несуча здатність недостатня для сприйняття навантаження».

Це пояснюють низькою маркою розчину та відсутністю армування цегляної кладки міжвіконних простінків.

Частину будинку треба демонтувати ‒ вважають експерти.

«Технічний стан будівельних конструкцій квартир між 1 та 2 підʼїздами ‒ аварійний (подальша їх експлуатація не допускається)», ‒ пишуть вони.

«Виконати демонтаж всіх конструкцій (цегляні стіни, плити покриття та перекриття, перемички) в межах між несучими стінами 1 та 2 підʼїздів будинку», ‒ рекомендують спеціалісти.

Як випливає з висновку, роботи, які свого часу проводилися в магазині, таки вплинули на фундамент ‒ він просів. А це спричинило тріщини на верхніх поверхах.

Йдеться про добудову першого поверху, яку зробив магазин у 2004 році.

«При будівництві одноповерхової прибудови в торцевій частині будівлі, частина конструкцій покриття обперта на торцеву стіну житлового будинку. Вздовж стіни житлового будинку влаштовано фундамент на глибині 1,5 м (що вище існуючого фундаменту), на який обпирається цегляна стіна прибудови.

Вище перераховані елементи збільшили навантаження на існуючий фундамент, що спричинило незначне його просідання. Внаслідок цього порушилася цілісність зʼєднання між торцевою та повздовжньою внутрішньою стінами житлового будинку і на 3-5 поверхах виникли тріщини. На даний момент деформування основ під фундаментами стабілізувалися.

Для подальшої надійної сумісної роботи торцевої самонесучої та внутрішньої повздовжньої несучої стін будинку, необхідно виконати посилення зʼєднання», ‒ йдеться у висновку.

Окрім вказаних робіт, фахівці рекомендують на стіни 1 та 2 поверхів після знесення штукатурки нанести просочувальну рідину, яка посилить міцність стін.

Також треба виконати ремонт балконних плит, козирків над підʼїздами та змінити покрівлю з прокладанням мінераловатних плит.



Нагадаємо, що у попередніх висновках, озвучених 20 червня, спеціалісти рекомендували підсилити простінки лише першого поверху. Роботи з укріплення простінків уже тривають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
VSC Показати IP 6 Липня 2012 11:51
"Проте немає інформації про реальну причину його обвалу, себто відповіді на питання: чому ж втратив несучу здатність міжвіконний простінок 1-го поверху, що й спричинило обвал?" И дальше в статье: "Це пояснюють низькою маркою розчину та відсутністю армування цегляної кладки міжвіконних простінків." Причины указаны, не указаны виновные, но это уже работа прокуратуры.
Хватить Показати IP 6 Липня 2012 15:13
ХА!...Ніби з 70 по 2012 роки все будувалось і будується на достатньому марочної якості (за ДБН) розчином з обовязковим армуванням (хіба, що спецобєкти, елітне будівництво)
ліберал2 Показати IP 7 Липня 2012 11:08
.. можливо, і сукупність факторів сприяли обвалу, типу не армована кладка,цементу пошкодували, добудова на фундамент додаткові навантаження несла, але скоріш за все без демонтажу несучих конструкцій тут не обійшлося..
Факт Показати IP 7 Липня 2012 18:03
Класичний развод за державні гроші: 1. Не встановлено причину чому будинок стояв 40-к років і раптом впав. Якщо винний розчин та відсутність армування то весь будинок потрібно знести. 2. Експертам файно заплатили і судячи по висновку не лише з міського бюджету.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus