USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Екзотичні мотиви та зірки американського джазу: другий день «Jazz Bez With Marek» у Луцьку

16 Грудня 2019 08:30
Від українського авторського джазу до бойових танців та джазових зірок США: у Луцьку завершили один з наймасштабніших фестивалів України.

Виступи у рамках фінального дня фестивалю «Jazz Bez With Marek» відбулися 15 грудня у Палаці культури міста Луцька.

Організатор фестивалю у Луцьку Віктор Грисюк подякував луцькій публіці, адже всі музиканти, які виступають під час джаз-фестивалів у Луцьку, знову хочуть повернутися у наше місто, пам’ятаючи про неймовірну публіку. Так, Yes! Trio, які завершували своїм виступом перший фестивальний день у Луцьку, приїхали у Луцьк дуже втомленими, адже їх виснажив переїзд залізницею з Маріуполя і розглядали навіть варіант скасування виступу. Однак вони отримали задоволення від виступу на луцькій сцені та дякують місцевій публіці.

Цьогорічний фестиваль, як нагадав Віктор Грисюк, має назву «Jazz Bez With Marek», тому що вперше за 19 років відбувається без свого засновника Маркіяна Іващишина, який помер у травні. Фестиваль за ці роки жодного разу не скасовували, він пережив два Майдани і збір коштів на потреби воїнів АТО відбувався під час концертів. «Jazz Bez» - некомерційний проект, у рамках якого в Україну та Польщу приїздять зірки світового джазу, які визначають образ сучасної джазової музики у різних країнах. Вони приїжджають не заради грошей, а для того, щоб донести свою культуру та музику.


Першими виступили Safety Trio – музичний колектив з Києва, який виконує авторські композиції з елементами джазової, етнічної та латиноамериканської музики. Гурт створений у 2017 році і до його складу входять: Марина Крамаренко (фортепіано), Валентин Пастухов (бас-гітара) та Олександр Корсун (барабани).


Наступними зіграли представники польсько-американського проекту Organic Noises. Це творче поєднання вірменських, балканських і східноєвропейських традиційних тем із сучасним джазом, ф’южн і прогресивними жанрами. Їхнє унікальне звучання засноване на поєднанні традиційних етнічних вірменських інструментів (дудук, зурна), акустичних інструментів (скрипка, гобой, флейта, фортепіано, гітара) і сучасної ритм-секції (синтезатори, бас, барабани, електрогітара). Під супровід екзотичних музичних інструментів на луцькій сцені виконували композиції, що походять з різних країн: відкрили виступ вірменським бойовим танцем «Ярхушта», наступною виконали композицію з Болгарії. Слов’янський дух музиканти передали у обробці польської народної мелодії. Музиканти розповіли, що про участь у фестивалі домовлялися з Маркіяном Іващишиним і вірять, що він нині також незримо присутній у залі. Отже, його пам’яті присвятили одну з композицій.
Кульмінацією вечора став виступ Greg Osby & Tal Cohen зі США, які приготували програму, яку наразі неможливо почути у записах. Грег Осбі – американський саксофоніст, композитор і педагог. За останні 25 років він став одним із стовпів американського джазу. Визнаний за продуманий та інноваційний підхід до композиції та концертів. Тал Коен – молодий джазовий піаніст і композитор з Австралії та Ізраїлю. Його стиль називають унікальним через вишукане поєднання народної єврейської музики та класики, на диво зріле володіння блискучою технікою та вишуканим смаком. Альбом Джона Даверса «American Dreamers: Voices of Hope, Music of Freedom» за участі Тала Коена здобув три премії «Греммі» у 2019 році.


Як розповів ведучий фестивалю Сергій Ткачук, Грег Осбі – приязна, щира та відкрита людина, з величезним досвідом та впевненістю у собі. Музикант навчався у Берклі, має власний музичний лейбл та підтримує талановитих артистів з усього світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus