USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фермери Луцької ТГ мають попереджати про використання хімікатів, які шкодять бджолам

18 Березня 2021 17:40
Попереджати міську раду про намір застосовувати агрохімікати, які можуть бути небезпечними для бджіл, аграрії мають не пізніше як за три доби.

Про це йдеться у проекті рішення Луцької міської ради, яке розглядали члени постійної комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності 18 березня.

Як повідомила начальниця відділу екології міськради Оксана Лисак, на території Луцької громади після об’єднання в нових межах діє 13 пасік, де є 200 бджолосімей. І вже минулого року міська рада мусила реагувати на конфлікт між бджолярами й аграріями, коли внаслідок використання пестицидів та агрохімікатів загинули бджоли.

Проектом рішення пропонується, що аграрії мають попередити відділ екології міськради не пізніше, ніж за 3 доби до використання отрутохімікатів. Відділ екології за допомогою старост попереджатиме про це бджолярів, щоб вони мали час врятувати бджіл від загибелі: закрити вулики чи перевезти їх у інше місце.

Таким чином, каже вона, в міській раді хочуть врегулювати процес отримання інформації, бо між бджолярами і аграріями сьогодні велика ворожнеча. А коли буде введений такий механізм попередження, то всі будуть належним чином реагувати, вважає Оксана Лисак.

Водночас, цей документ не стосується видів агрохімікатів, якими можуть користуватися аграрії.

Нагадаємо, у 2018 році на Волині пасічники втратили близько 400 сімей бджіл внаслідок обприскування полів отрутохімікатами поблизу сіл Літин та Новий Двір Турійського району. Після проведення лабораторних досліджень, фахівці виявили, що причиною смерті бджіл стали пестициди, які використовувало місцеве фермерське господарство. Власник був змушений відшкодувати бджолярам збитки.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus