USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Фермер, через якого загинули сотні бджіл, відшкодував збитки 12 пасічникам

16 Червня 2018 10:54
Власник господарства, який хімікатами обробляв ріпак, і через це масово загинули бджоли, відшкодував збитки 12 з 17 пасічників.

Про це йдеться на сайті Держпродспоживслужби.

23 травня 2018 року Головне Управління Держпродспоживслужби у Волинській області зафіксувало факт масового підмору бджіл в селах Новий Двір, Літин, Осьмиговичі , Купичів, Озеряни, Сушибаба Турійського району Волинської області.

Для встановлення причин загибелі бджіл спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області комісійно обстежили пасіки, посіви ріпаку та відібрали зразки підмору, розплоду бджіл, стільникового меду, рослин ріпаку і бакову суміш пестициду.

За результатами досліджень, проведених ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби», в зразках підмору бджіл інфекційних та паразитарних хвороб не виявлено. За результатами проведеної фітосанітарної експертизи ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія», ентомологічних та мікологічних шкідливих організмів в посівах ріпаку не виявлено.

За результатами випробувань Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів, в зразках рослин, бджіл, бакової суміші виявлено залишкові кількості пестицидів, а саме діючу речовину інсектицидної дії лямбда-цигалотрин (49,85 г/л).

Підсумовуючи наведене, причиною загибелі бджіл стало порушення норм чинного законодавства при обробці посівів ріпаку препаратами інсектицидної дії з діючою речовиною лямбда-цигалотрин.

Станом на 15.06.2018 господарство- власник посівів (Колодяжненське СТзОВ імені Лесі Українки) добровільно відшкодувало фінансові втрати 12 з 17 пасічників.

Як повідомлялося, до масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА Івана Смітюха – Колодяжненське СТзОВ імені Лесі Українки. Раніше фермер, який хімікатами обробляв ріпак, стверджував, що пасічники самі потруїли бджіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дмитро Показати IP 16 Червня 2018 11:34
Заставити цього «фермера» жерти свій оброблений ріпак

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus