USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«На благо» Ахметова українці переплачують за вугілля 10 млрд

14 Червня 2017 12:34
За відсутність гарячої води, за колосальні тарифи, за переплату як мінімум 10 млрд в рік лише на вугіллі українці мають сказати «спасибі» Яценюку, Гройсману, Порошенку, а також Ахметову, аналізує редактор програми «Гроші», креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександр Дубінський.

З його слів, колишній прем’єр міністр Арсеній Яценюк, нинішній – Володимир Гройсман, Глава держави Петро Порошенко створили ту саму формулу завишених тарифів (зокрема йдеться про Роттендам+), завдяки якій українців переплачують за гарячу воду і електроенергію. Тим часом, бізнесмен Рінат Ахметов контролює 70 % ринку електро і теплопостачання до домівок українців.

"Як це працює? Закупівля вугілля, наприклад, для Київенерго, це закупівля в порту Роттендаму. Плюс – доставка в Україні, перевантажування і моржа трейдера. Відтак, роттендамське вугілля коштує 75 доларів за тонну. ДТЕК його завозить на свої підприємства за ціною 90-100 доларів за тонну.

ДТЕК щорічно завозить на свої Теплоенерго 25 мільйонів тонн вугілля. Якщо 25 млн тонн помножити на переплату в 15 доларів на тонні вигаданої, наголошу ще раз, Порошенком, Гройманом і Яценюком, формулі Роттендам+, то отримуємо переплату майже у 400 млн доларів в рік тільки за вугілля, який спалюється, аби українці мали гарячу воду або електроенергію", пояснює просту математику Дубінський.

Каже, 400 млн – це більше 10 млрд гривень. Це та сума, яку з кишень українців виймають до кишені Ахметова.

"Оскільки ми цю суму оплатити не можемо, влада придумала субсидії, які мають компенсувати за нас з вами частину вартості комунальних послуг. Компенсувати вартість Ахметову.

Оскільки у бюджеті грошей немає, формуються борги. Борги, як по тарифу, так і борги людей, які не можуть платити по тарифу разом із субсидією (це бюджетний борг). І ось через ці борги – бюджету і наші, у нас немає гарячої води. Причина – завишений тариф. Тільки на вугіллі – 10 млрд гривень в рік – це завишена вартість тарифу.

Зараз борги складають 34 млрд, як мінімум третина цього боргу з’явилася завдяки злочинним схемам щодо формування тарифу і формурування надприбутку для свого кишенькового бізнесмена", - наголошує Дубінський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
аХМЕТОВ Показати IP 14 Червня 2017 14:27
Також громадянин України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus