USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині – рекордна кількість відмов від немовлят

4 Грудня 2021 11:22
У Луцьку лише за 9 місяців цього року від п’яти немовлят відмовилися рідні матері. В управлінні у справах захисту дітей кажуть: такого давно не пам’ятають, щоб за рік було аж стільки відмовників.

Крім того, збільшилася кількість неблагополучних сімей та дітей, які позбавлені батьківського піклування, повідомляє телеканал «Аверс».

Сніданок, обід, вечеря, прогулянка, заняття – тут усе за чітким графіком. Вихователі стараються, аби підопічні не називали їх мамами та не надто до них прив’язувалися. Адже це – Волинський обласний будинок дитини. Звідси малюків заберуть або під опіку, або на усиновлення, або ж після чотирирічного віку – в спеціалізований інтернат. Рідше трапляється, що батьки одумуються і повертають свох чад у сім’ї.

А бувало, що дітей батьки забирали, а згодом малюки повторно опинялися в сиротинці.

«Ми сприймаємо їх як наших дітей, ми бачили їхніх мам і розуміємо, що тут їм добре. Тут вони поїли, поспали, вдягнуті, є медичне обслуговування, а вдома у них цього всього не було, – розповідає вихователька Наталія Бондарук. – Діти приходять з дому запущені. І в нас були випадки, коли мами забирали дітей, а потім повертали ще в гіршому стані, аніж були».

Про такі випадки згадує і виконувачка обов’язків заступника директора з медичної частини Домка Боярчук, яка працює в цих стінах з 1989 року. Розповідає, що були й такі батьки, які забирали дітей з сиротинцю, отримували так звані дитячі гроші, які накопичилися на картці, пропивали їх, а вже за тиждень повертали самі, або ж в них вилучали дітей. Каже: зазвичай діти потрапляють сюди дуже занедбаними, їх фактично рятують з жахливих умов, де батьки дбають більше за чарку чи дозу, але не про них.

«Цієї осені прийшли дітки – два роки і два місяці та два роки і чотири місяці. То вони не вміли тримати ложки, тільки знали взяти хліба сухого в руку і їсти. Минув добрий місяць, поки ми навчили їх користуватися столовими приборами, бо вони того вдома не мали», – каже вона.Працівники закладу розповідають, що діти, які сюди потрапляють, в більшості випадків взагалі не згадують ані про матерів, ані про дім. Здебільшого вони залякані й замкнуті. Малеча, яка за свої кілька років життя зіштовхнулась із насиллям та нелюдськими умовами, уже надломлена. Тож штатні психологи працюють з такими дітьми постійно.

Як зауважив виконувач обов’язків директора КП «Волинський обласний будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки» Віктор Максимюк, серед вилучених чи відмовних є й діти, яких батьки тимчасово віддали через скрутне матеріальне становище. І якщо до таких ще навідувалися рідні ( зараз через карантин відвідування заборонені), то до відмовників не приходить ніхто. Запевняє: хоча всього і не вистачає, але базове – одяг, взуття, їжу, ліки для дітей – мають. Не обходиться і без допомоги меценатів.

Нині в дитбудинку перебуває 34 малюки, з них до одного року – дев’ятеро, позбавлених батьківського піклування – 12, відмовних та вилучених – 13, із них двоє з інвалідністю.

Віктор Максимюк зауважує, що саме від хворих діток найчастіше відмовляються батьки ще в пологовому. Днями сюди привезуть ще одну таку дитинку.

«Це дитина з асоціальної сім’ї, батьки зловживали алкоголем, мама пила під час вагітності й малеча народилася глибоким інвалідом», – розповідає він.

В управлінні у справах дітей Луцької міської ради кажуть: давно не пам’ятають аж так багато відмов від дітей, як цього року. Якщо раніше таких випадків було один-два на рік, і здебільшого лишали дітей з інвалідністю, то за цей рік п’ятьох малюків покинули у пологовому. Нині декого з них уже всиновили. До слова, це цілком здорові діти, батьки яких не стояли на обліку в соцслужбах. Більше того, двоє із породіль уже мали дітей.

«Побільшало дітей, які потрапляють зараз на облік у складних життєвих обставинах, побільшало випадків, коли звертаємося до суду щодо позбавлення батьків прав, тобто ситуація в соціальній сфері після двох років коронавірусу дуже загострилась. І це питання не лише Луцька, а й усієї України», – констатує начальник управління у справах дітей ЛМР Федір Шульган.

На підтвердження своїх слів наводить невтішні дані статистики по Україні за 9 місяців цього року та за аналогічний період минулого року. Так, кількість нововиявлених сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зросла на 47%, випадків домашнього насильства, зокрема й де є діти, – на 68%, а кількість дітей, позбавлених батьківського піклування, – на 301%.

Тим часом інші дані, за інформацією управління соціальних служб, зокрема по Луцьку, теж не додають оптимізму. Адже коли кількість дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах через корона кризу, значно зросла, черга на усиновлення вичерпується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 4 Грудня 2021 12:10
Побічні ефекти кінця епохи бідності. Навибирали *ля...
Москаль до Анонім Показати IP 4 Грудня 2021 15:03
Скорее эффект нариду здобувшему гиднисть
Анонім до Москаль Показати IP 4 Грудня 2021 23:08
А тобі, троль набутилений, що до того? Чи вже може зліз з бутилки?
123 Показати IP 4 Грудня 2021 16:13
Если человек идиот так это надолго.
Анжеліка Показати IP 4 Грудня 2021 16:27
Буде чудово ввести закон при якому здійснювалася б стерилізація осіб яких хоч би раз притягали до позбавлення батьківських прав. Це вирішить дуже багато проблем
ага до Анжеліка Показати IP 4 Грудня 2021 18:01
Звернись з такою пропозицією до галі третьяковоі, вона допоможе з законом
ABC до Анжеліка Показати IP 4 Грудня 2021 20:19
Один вусатий дядько у минулому столітті в Європі вже таким займався. Нагадати, чим закінчилося?
Олесь Показати IP 4 Грудня 2021 22:25
Багато факторів штовхають жінку на такий вчинок і один з них це матеріальне становеще . Ніякої допомоги держави немае по факту я би нехотів судити тих жінок бо в більшості це реальна трагедія сустільства . Безвихіддя.
Москаль до Олесь Показати IP 5 Грудня 2021 06:24
Нажаль это так. Олесь, пусть с нами спорят, но это реалии нашего часу.
Наталія до Олесь Показати IP 5 Грудня 2021 08:27
Нащо тоді народжувати. Чи в неї безвихідь починається, коли з'являється немовля на світ.
Лучанка Т до Наталія Показати IP 5 Грудня 2021 18:48
Згідна з Вами. Ми живем у 21-му столітті. Контрацептивів на вибір. Але, це стосується свідомих.
Ніт Показати IP 5 Грудня 2021 08:43
Не може бути такої безвихідної ситуації щоб покинути дитину.
Тьотя Показати IP 5 Грудня 2021 22:06
Зараз всі психологи вчать любити себе. От більшість тільки себе і любить. Ні дітей, ні батьків -тільки себе. Щось засвербіло- не відмовили собі, з'явилось дитя- викинули як непотрібне кошеня, в кращому випадку відмовилися.
Олег Показати IP 6 Грудня 2021 09:48
І що ж потім з цих дітей повиростає??
Луцьк Показати IP 6 Грудня 2021 09:53
І ні слова про те, що Сиротинець перебуває в стадії ЛІКВІДАЦІЇ, оскільки земельна ділянка розташована практично в самому центрі міста і є ласим шматком для "наших" забудовників

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus