USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

На Волині створять центр ментального здоров’я

9 Квітня 2024 08:42
На Волині відбулося виїзне засідання комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Про це інформує пресслужба облради.

У рамках засідання пройшов круглий стіл, під час якого обговорили спроможності громад та органів влади запроваджувати ефективну систему соціального захисту прав ветеранів, військовослужбовців, а також членів їхніх сімей. У засіданні взяли участь депутати Волиньради, її голова Григорій Недопад, народна депутатка України Ірина Констанкевич, лідери громад, керівники місцевих виконавчих органів влади.

Зазначалося, що програми соціального захисту і підтримки ветеранів діють майже в усіх громадах області. З 2018 року в області працює і група «швидкого реагування», яка надає психологічну допомогу воїнам, які опинилися в складних життєвих обставинах. Впродовж 2023 року здійснено 400 таких виїздів мобільної бригади, і вже 150 – цьогоріч. Функціонує також громадська організація «Центр допомоги ветеранам 4.5.0».

Читати ще: Минулоріч на Волині для 37 учасників бойових дій купили квартири

«Попри те, що Волинь вважається тиловим регіоном, багато наших громадян захищають Україну в Збройних Силах. І ми робимо усе, аби надати необхідний соціальний захист їм і їхнім родинам. Наші комунальні підприємства теж активно допомагають учасникам бойових дій, зокрема це обласні медичні установи, санаторно-курортні заклади. Ведеться спільна робота над тим, аби реабілітаційні послуги надавались на належному рівні. Працюємо над створенням центру ментального здоров’я на базі одного із комунальних закладів області. Таких центрів буде всього лиш 5 на всю Україну, один із них – на Волині. Нині перед нами багато завдань, які ми маємо реалізовувати», – зазначив Григорій Недопад.

З 2014 до 2024 роки понад 12 тисяч волинян отримали статус учасника бойових дій, з них майже 2 тисячі – особи з інвалідністю.

Ірина Констанкевич дослідила, що з 54 громад Волині лише 5 мають цільові програми, які спрямовані на підтримку ветеранів. Решта громад реалізовують підтримку ветеранів в контексті широкої програми соціальних гарантій. Тож вона переконана, що ветеранська політика повинна бути системною і включати в себе цілий комплекс послуг.

Читати ще: Механотерапія, ерготерапія та кінезотерапія: як працює відділення фізичної реабілітації Волинського госпіталю ветеранів війни

«Це не тільки соціальні послуги, які є предметом обговорення цього круглого столу, але й питання реабілітації – медичної, психологічної, соціально-професійної. На жаль, нам варто обговорювати подолання проблеми залежностей. Ветерани повинні повертатися в громаду і відчувати, що вони потрібні, що на них тут чекають, що вони отримають усі послуги і не зустрінуть байдужість людей», – переконана парламентарка.

В умовах війни, коли держава вилучає більшу частину коштів з бюджетів громад, депутатка вважає, що держава повинна фінансово підтримати ветеранську політику на місцях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus