USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

«Покатеньки Веддела»: українські полярники показали кумедні забави дитинчат тюленів

24 Березня 2023 00:52
Цікавий момент зафільмував біолог Сергій Глотов під час роботи на острові Дарбо, що розташований неподалік полярної станції «Академік Вернадський».

На відео, що його опублікували на сторінці Національного антарктичного центру в Фейсбуці, молоде тюленятко Ведделла з'їжджає сніжним схилом до товариша-лежебоки.

Полярники розповіли: навесні (це коли в Україні осінь) самиці тюленя Ведделла припливають в район «Вернадського», щоб народити дітей. Вони приводять по одному малюку. Близько місяця мама годує тюленятко дуже поживним молоком (54% жиру) та доглядає за ним.

Потому вони разом вирушають полювати на криля в океані, а згодом у молодих тварин починається самостійне життя. Оскільки у Ведделлів пошук їжі триває здебільшого вночі, то вдень можна спостерігати їхні вилежування на узбережжях навколишніх островів.
Загалом же, кажуть українські полярники, біля станції мешкають такі представники родини тюленевих:

- тюлень Ведделла – миролюбний товстунчик, тримається в районі Антарктики весь рік і підтримує лунки в кризі, які вигризає зубами;

- тюлень-крилеїд – наймасовіший вид антарктичних тюленів, любить плавати на крижинах і теж живе в Антарктиці фактично весь рік;

- морський леопард – один з головних хижаків Антарктики, полює на пінгвінів і не дуже любить гостей на своїй території, взимку відпливає до Субантарктики;

- південний морський слон – найбільший тюлень Антарктики, здебільшого мешкає на Субантарктичних островах, а до станції навідується рідко.

Це все так звані справжні тюлені, але є й один вид «несправжніх», вухатих – південні морські котики. Вони живуть і розмножуються теж переважно в Субантарктиці, а до «Академіка Вернадського» припливають восени, щоб відпочити на кам'яних схилах.

Читати ще: Пінгвінячі ясла: українські полярники показали, як підросли дитинчата пінгвінів

«На жаль, у XIX-XX ст. частину цих тварин безжально винищували заради хутра, м'яса та жиру. Деякі популяції були на межі зникнення. Запроваджена в 1970-х роках Конвенція про збереження антарктичних тюленів заборонила добування деяких видів ластоногих, а ухвалений 1991-го Мадридський протокол взяв усіх ссавців та птахів Антарктики під охорону, – нагадують полярники. –Варто відзначити, що Україна вже не має в своїй фауні тюленів. Адже єдиного тюленя нашого Чорного моря – білочеревого або тюленя-монаха – безжально знищили наші ж предки. На межі знищення і всі тюлені Балтійського моря. Не забуваймо про це».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus