USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Пожежний автомобіль – у подарунок: поляки презентували Жидичинській ОТГ спецтехніку. Фото

16 Грудня 2019 16:54
Напрочуд успішно закінчується нинішній рік для Жидичинської об’єднаної територіальної громади, яка бере участь у міжнародному проекті технічної допомоги щодо створення добровільних пожежно-рятувальних підрозділів. Адже днями у Жидичин прибув пожежний автомобіль марки Mercedes-Benz – як дарунок від польських партнерів.

13 грудня команда проекту завітала у ґміну Сенніца Ружана, керівництво якої, власне, й ухвалило таке рішення – подарувати колегам з Волині пожежне авто. Цей автомобіль оснащено помпою, яку під час пожеж використовують для гасіння вогню, а під час злив чи підтоплень – для відкачування води. Пробіг пожежної машини – всього лиш 3,5 тис. км, що неабияк порадувало українську сторону.
Зі слів голови Жидичинської ОТГ Галини Матвіюк, із цією ґміною їхня громада співпрацює уже понад десять років.Проте активізація співпраці у сфері безпеки між громадами відбулась саме завдяки проекту,що нині реалізовується.

«Знаємо, що у Польщі добровільні пожежно-рятувальні дружини існують сотню років. Це не лише гарна традиція і правильна ініціатива громад, це ефективний безпековий інструмент. У поляків давно працює справно налагоджена система діяльності добровольців, адже державна рятувальна служба має осередки тільки у великих населених пунктах, а от на стражі у сільській місцевості – переважно добровольці, – пояснює Галина Матвіюк. – Наша ж громада зголосилася брати участь у проекті, завдяки якому у 15 ОТГ на Волині будуть створені такі добровольчі дружини. У рамках проекту ми отримаємо спеціальне обладнання для порятунку людей при ДТП. Я сама маю такий гіркий досвід, тому не зі слів знаю, як важливо вчасно і якісно допомогти, аби врятувати людське життя. Ми знайшли добровольців, створили підрозділ, вони пройдуть спеціальний вишкіл, тим часом власними силами ми вже їх навчаємо. Та особливо приємно, що завдяки сприянню і допомозі партнерів проекту та ґміни Сенніца Ружана нам вдалося отримати пожежний автотранспорт, якого в нашій громаді, як і в більшості громад, немає. Це чудовий подарунок до Нового року».
Як розповів війт ґміни Сенніца Ружана Лєшек Проскура, їхня громада має десять пожежних автомобілів і два човни. Аби підтримати колег з України, вирішили поділитися технікою, тим паче нещодавно оновили автопарк.

«Автомобіль у гарному стані, ще послужить не один рік. Ми закупили нові автомобілі, тому з радістю передаємо нашим партнерам цілком справний пожежний автомобіль марки Mercedes-Benz. Такі пожежні автомобілі повноцінно функціонують у багатьох польських ґмінах, – зазначив війт. – Віримо, що з часом і в Україні вдасться створити ефективну систему добровільних рятувальних дружин та бажаємо нашим сусідам успіху у цій нелегкій справі».
За словами Януша Добоша, коменданта ґмінного відділу «охотнічих страж пожарних», як іменують їх у Польщі, щороку місцевим добровольцям доводиться виїздити на 40-60 надзвичайних подій, у тому числі й на дорожньо-транспортні пригоди.

«Я працюю уже 35 років і бачив різне. Коли ми чуємо алярм, то кидаємо все і біжимо, їдемо, летимо на поміч. Завдяки добровольцям врятовано чимало життів й матеріальних цінностей. Тому ця справа благородна і почесна, – зазначає комендант. – До того ж, держава підтримує добровольців. Ми час від часу проходимо спеціальні навчання, обов’язково підвищуємо кваліфікацію».

«У ґміні Сенніца Ружана проживає близько чотирьох тисяч людей, це 14 сіл і майже 100 кілометрів квадратних площі. І вони мають десяток пожежних автомобілів. Площа Жидичинської ОТГ майже така ж, але маємо шість сіл і понад сім тисяч мешканців, – додає голова Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк. – Цьогоріч у нас було 14 великих пожеж, про незначні й не згадую, і тільки зараз у нас з’явився пожежний автомобіль. Звісно, хотілося б, аби він не знадобився й ніяких надзвичайних подій у нашій громаді не траплялося. Проте тепер, маючи професійний пожежний транспорт та пожежно-рятувальний підрозділ, нам буде значно легше. Ми дуже вдячні за такий вартісний подарунок і за ще один неочікуваний сюрприз – новеньку бензопилу».

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів
Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк зауважує, що згаданий міжнародний проект технічної допомоги унікальний для України, адже уже і зараз впроваджує на Волині те, про що держава тільки міркує. А той факт, що в рамках проекту вдається втілити навіть те, чого проект не вимагає і не передбачає, вселяє неабиякий оптимізм.

«Незважаючи на кілометрові черги у пункті пропуску «Ягодин», нашій команді вдалося досить швидко оформити і ввезти пожежну машину. Дякуємо усім, хто нам сприяв, допомагав та вболівав. Навіть митники зробили нам комплімент, мовляв, які ми молодці, що займаємося такою важливою справою», – розповідає Лариса Тарасюк.

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи
Як наголошує директор «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані, отримання і ввезення в Україну пожежного автомобіля стало можливим саме завдяки реалізації проекту «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що співфінансується Європейським Союзом в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, а також за сприянням та підтримкою партнерів проекту.

«Обговорення можливості передачі пожежних машин відбулося під час спільних заходів проекту. Раніше пожежний автомобіль у подарунок отримала Литовезька ОТГ. Нині ж маємо гарну подію у Жидичинській ОТГ. Сподіваємося, що на цьому співпраця волинських громад із польськими ґмінами не завершиться, – зазначає Ірина Ітані. – Спільними зусиллями, використовуючи польський досвід, ми працюємо над створенням нової для нашого суспільства культури добровільних пожежно-рятувальних підрозділів. І ми дуже цінуємо прагнення польських ґмін у наданні професійних порад та допомоги нашим волинським ОТГ, які лише розпочинають свою історію добровольців-пожежників-рятувальників. Завдяки нашій спільній роботі, яку ми розвиваємо між партнерами та учасниками проекту, нам вдається примножити первинні очікувані результати проекту та досягти зрештою значно вагомішого результату».
ДОВІДКОВО

Міжнародний проект технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Проект покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей.

Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ.

Проект передбачає створення при ОТГ добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus