USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Рішення Волиньради про обласний бюджет – законне, – Міністерство фінансів

21 Березня 2019 13:07
Міністерство фінансів України визнало законність дій Волинської обласної ради при прийнятті рішення про обласний бюджет та підтвердило правильність дій головної представницької влади області.

Про це йдеться на сайті Волиньради.

Волиньрада зверталася за відповідними роз’ясненнями після того, як Волинська ОДА вирішила оскаржити рішення про бюджет в суді.

Посилаючись на українське законодавство, в Мінфіні нагадують, що до повноважень рад належить затвердження та контроль за виконанням обласного бюджету, а в компетенції ОДА – складання та виконання. Також в Мінфіні пишуть, що місцевий бюджет виконується за розписом, затвердженим керівником місцевого фінансового органу.

Між тим постійний розпис обласного бюджету департамент фінансів затвердив лише 27 лютого 2019 року, тобто більше як через два місяці після прийняття рішення про обласний бюджет. Згідно з Бюджетним кодексом України, такий розпис повинен був би з’явитися упродовж 30 календарних днів. Досі не відкликані позови до суду про скасування рішення про бюджет.
Нагадаємо, 20 грудня 2018 року депутати Волиньради приймають бюджет області на 2019 рік. Голова Волинської ОДА Олександр Савченко заявляє, що рішення, буцімто, незаконне і подає до суду, вимагаючи скасування рішення. Після чого, не чекаючи вироку Феміди, одноосібно вирішує заблокувати виконання бюджету – видає доручення профільному департаменту про фінансування за 1/12 частиною бюджету.

На Савченка і керівника фінансового департаменту Волинської ОДА заводять кримінальні справи, їх дії розслідують правоохоронці. Савченка і Никитюка вимагають відсторонити від займаних посад, згодом на Никитюка подають до суду через протиправну бездіяльність. Головний фінансист, вочевидь, розуміє що йому загрожує в разі виконання незаконного доручення голови ОДА, а тому починає готувати бюджетний розпис.

Савченко звертається до суду з клопотанням про забезпечення позову – фактично просить заблокувати виконання бюджету до того, як суд прийме рішення. Волинський окружний адміністративний суд відмовляє в клопотанні, що, фактично, змушує ОДА виконувати прийнятий Волиньрадою бюджет поки Феміда не прийме рішення.

Тим часом до «антибюджетного флешмобу» долучається начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, який подає до суду позов, майже аналогічний тому, який подав Савченко.

Попри доручення голови Волинської ОДА Олександра Савченка заблокувати виконання прийнятого бюджету на 2019 рік, департамент фінансів ОДА затвердив постійний розпис обласного бюджету та подав його в держказначейство, фактично розпочавши його виконання згідно з рішенням сесії Волиньради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus