USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що пропонують зробити зі скандальним будівництвом у Старому Луцьку

25 Червня 2019 13:15
На місті розпочатого скандального будівництва у Старому місті на вулиці Кафедральній, 13, аби зберегти наявні старі яруси підземелля, їх пропонують накрити плитою. Будівельні роботи ж, як запевняють місцеві охоронці пам’яток, можна продовжити, адже забудовник ТзОВ «Луцькмістобуд» обіцяв надати вільний доступ до об’єкта. Натомість депутати хочуть розірвати договір оренди з товариством і оголосити конкурс на цю ділянку.

Про це йшлося 25 червня на засіданні постійної комісії Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Так, на розгляд комісії винесли питання про законність дій на території будівництва житлово-офісного центру на вулиці Кафедральній, 13.

Нагадаємо, з 2017 року в Луцьку тривають суперечки щодо законності будівництва на вулиці Кафедральній, 13. Мова йде, зокрема, про збереження архітектурної будівлі XVI–XVII століть.

Як стало відомо під час комісії, архітектурна будівля XVI–XVII століть, що на вулиці Кафедральній, 13, де триває скандально відоме будівництво, втратила свою цінність і культурне значення ще у грудні 2017 року, відповідно до висновку Інституту археології.

Представники установ із охорони пам’яток запевнили, що консерваторські роботи за вказаною адресою проводити вже недоцільно, адже перший ярус підземелля знищено, окрім того, консерваторам заважатимуть проводити роботи підземні води, внаслідок чого може завалитися наявна цегла.

Депутат Микола Собуцький нагадав, що у 2016 році був ініціатором проведення дня депутата, коли обранці громади спускалися до другого ярусу підземелля. Він звернув увагу, що поки не вивчено третій і можливі наступні яруси.

Також депутат заявив, що працівники Інституту археології ґрунтовно не досліджували об’єкт. Він акцентував, що середньовічна кладка не може бути зареєстрована як будівництво у випадку, коли можна ще зберегти наявні історичні шари.

Микола Собуцький зауважив, що потрібно розчистити об’єкт, провести потрібні дослідження і вже тоді вирішувати долю будівлі. Та запропонував земельному управлінню підготувати рішення про дострокове припинення договору оренди із забудовником, після чого оголосити новий конкурс.

Голова комісії, депутат Микола Федік зазначив, що позиція міської ради чітка – треба провести на вулиці Кафедральній, 13 всі необхідні дослідження, після чого стануть можливими подальші напрацювання майбутніх рішень.

Для цього, своєю чергою, потрібно отримати необхідні дозволи, зокрема з боку Міністерства культури, аби всі дослідницькі роботи були законними.

Врешті комісія вирішила дати доручення департаменту культури міськради підготувати звернення до управління культури Волинської облдержадміністрації щодо внесення будівлі на вулиці Кафедральній, 13 до переліку виявлених об’єктів культурної спадщини, а також розірвати договір оренди з ТзОВ «Луцькмістобуд», аби стало можливим залучити інвестора, який готовий зберегти історичний об’єкт. Ці питання розглянуть на наступній сесії Луцької міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 25 Червня 2019 14:53
Собаки на сіні !
Лучанин Показати IP 25 Червня 2019 16:38
Ще раз кажу: " Собака на сіні ! "
Alex Показати IP 25 Червня 2019 17:00
В першу чергу хай розблокують проїзд!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus