USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Скандальні закупівлі і неготовність до коронавірусу: як Ващенюк керує медициною Волині

9 Квітня 2020 17:26
Начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк, який на цій посаді пережив не одного губернатора, відзначився багатьма ганебними вчинками і наразі гостро стоїть питання, чи має шанс посадовець залишитися на чолі цієї галузі. Проблема в викликах, які поставили перед волинянами інфекція SARS-CoV-2, що спричиняє хворобу Covid-19.

На це існує дуже багато причин, але коронавірус визначив основні, пише журналіст, головний редактор Волинської газети Володимир Данилюк.

Хоча, звичайно державна галузь охорони здоров’я, котру в області уособлює саме Ігор Ващенюк, продовжує оперувати потужними механізмами впливу на ситуацію, і зовсім із нею не рахуватися не доводиться. Приміром, під час формування госпітальних округів облрада зверталася в МОЗ, Кабмін та інші інстанції, щоб їх було чотири. Натомість у столиці вирішили, що вистачить і три... Зрозуміло, що між молотом міністерського начальства і ковадлом депутатського корпусу облради Ігор Степанович вибрав сторону молота, фактично ніяк не відстоюючи інтересів мешканців області, котрі в результаті такого рішення втратили мільйонні асигнування з Держбюджету.

Власне, і надалі в особі очільника управління охорони здоров’я волинська медицина в особі Ігоря Ващенюка бачила скоріше паталогоанатома, а не цілителя. Перший етап «реформ від Порошенка-Супрун» ознаменувався створенням так званих опорних лікарень. Їх визначили в кількості 7 штук, але, наприклад, без Володимир-Волинської, яка за всіма показниками – п’ята на Волині, проігнорувавши навіть географічне розташування цього медзакладу біля самісінького кордону з Польщею, куди щодня прямують тисячі людей. І – найголовніше: у Княжому граді дислокується потужне і велике військове з’єднання, де живе величезна кількість військовослужбовців. Тут живуть і їхні сім’ї, а також учасники АТО/ООС...

Віраж «Peugeot 301»

Власне, і минулорічна історія з автомобілями, які передали на потреби сільської медицини Волині, теж ознаменувалася скандалом. Не будемо шукати відповідей, за якими саме критеріями Ігор Ващенюк розподіляв 23 автомобілі марки «Peugeot 301» між тими чи іншими медиками, і як, власне, вони зараз допомагають боротися з епідемією, бо це туманна історія. Але провести ревізію цільового використання цих транспортних засобів, звичайно, варто було б...

Та не менш скандальною виявилася й специфіка проведення тих тендерів, коли на адресуІгоря Ващенюка пролунали звинувачення, що аналогічні транспортні засоби можна було придбати набагато дешевше.

«Ви закупили 23 автомобілі «Peugeot». Про це була інформація на сайті облдержадміністрації. 46 коментарів – і жодного хорошого слова, «ціни завищені, машини погані», – розсердився тодішній голова облдержадміністрації Олександр Савченко, 13 грудня 2018 р. звертаючись до начальника управління охорони здоров’я.

Тож зобов’язав Ігоря Ващенюка публічно пояснити, чому так сталося. 16-го числа він виконав вказівку і розказав на брифінгу для окремих представників ЗМІ, що «внаслідок проведення відкритих торгів у системі публічних закупівель Prozzoro «вдалося зекономити щонайменше 400 тис. грн», а «при виборі марки та моделі транспортних засобів брали до уваги їх надійність і якість».

«Ціна на транспортні засоби відповідала ринковій, а непорозуміння пов’язані з тим, що юридично договори підписуються за тією ціною, яка визначена в результаті торгів», – сказав Ігор Ващенюк.

Тому вартість однієї автівки склала 359 тис. грн, загальна сума витрачених державних коштів – 8,257 млн грн.

Щоправда, журналісти виявили кричущі неспівпадіння: «На веб-сайті «Рeugeot.ua вказана модель автомобіля доступна в трьох комплектаціях за ціною від 299 тис. грн. На веб-сервісах для продажу авто можна знайти цю модель 2018 р. в. за ціною від 11,632 тис. доларів США. Окремі пропозиції – за 320 тис. грн. Цікаво, що навіть на веб-сайті компанії «Ві Ді Авеню» з цієї ж групи компаній ціна автомобіля становить 342,8 тис. грн, до того ж, діє спеціальна пропозиція на автівки 2018 р. випуску – модель готові продати за 320,8 тис. грн... Шляхом нескладних підрахунків можна визначити, що, придбавши автомобілі за такою ціною, управління охорони здоров’я облдержадміністрації витратило б 7,378 млн грн, тобто, на 879 тис. грн менше, ніж 8,257 млн грн. Навіть якщо взяти до уваги ціну у 342,8 тис. грн, економія становила б майже 373 тис. грн. Таким чином, слова Ігоря Ващенюка під час брифінгу про те, що ціна транспортних засобів відповідала ринковій, лунають, як мінімум, непереконливо».

Але навіть після брифінгу, станом на початок січня 2019 р., 23 злощасних «Peugeot 301» не використовувалися за призначенням, бо були... не зареєстровані в Сервісних центрах МВС!

Під час засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації «Про підсумки діяльності галузі охорони здоров’я області в 2018 р. та основні завдання на 2019 р.» 21 лютого вже згадуваний Олександр Савченко обурився: машини, які він вручив для волинських медиків, так і не їздять! «Бандюкам вони за долари реєструють... А тут... Віддали авто на літній гумі, а там що хочете, те й робіть, а потім ще й не зареєстрували», – обурювався колишній очільник виконавчої влади області, погрожуючи відправити Ігоря Ващенюкау відставку, але потім чомусь змінив свою думку.

Скелет Covid-19

Але навіщо старі скелети з шафи очільника управління охорони здоров’я, коли інфекція SARS-CoV-2 та хвороба Covid-19 показала нові? Насамперед, це провальна кампанія інформування населення щодо поширення в області епідемії та заходи для боротьби з нею.

Особливо обурило громадськість намагання Ігоря Ващенюка, як єдиного серед чотирьох уповноважених осіб від облдержадміністрації щось коментувати чи повідомляти на тему коронавірусу, приховати цілком очевидні речі. Вони, на превеликий жаль, стосуються захворювання та смертності стосовно самих працівників галузі.

Наприклад, враховуючи ситуацію із захворюванням на корона вірус однієї із лікарок Луцька, ні Ігор Ващенюк, ні хтось інший не побажали сказати правду про інфікування, прикрившись «захистом персональних даних» та «лікарською таємницею».

Приховування інформації згодом мало катастрофічні наслідки: спочатку виявили заразу в 1 лікаря і 3 медичних сестер Луцької міської клінічної лікарні, а потім ще в 3 лікарів-анестезіологів.

Смерть 29 березня лікаря-гінеколога обласної клінічної лікарні Ореста Тимчака, в якого наступного дня аналіз виявив хворобу Covid-19, ще більше показала трагічність, безглуздість і, врешті, шкідливість будь-яких недомовок. Власне, про особливості поховання «коронавірусчного небіжчика» повідомили детально, а от про ймовірне джерело зараження – ні слова. Але ж можна було хоча б з’ясувати, чи, бува, не перебував доктор під час десятиденної відпустки за кордоном?

За це, до речі, влада їм дякує, в тому числі й Ігор Ващенюк. Але далі добрих слів Ігор Степанович не йде. Можливо, тому, що за 15 років перебування на державній посаді не зумів накопичити достатніх заощаджень, а великий будинок під Луцьком і нова машина належать за документами не йому, а, звісно, дружині?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
У відставку Показати IP 9 Квітня 2020 17:54
На вихід. У відставку. Негайно! Швидко! Без пояснень!
факт до У відставку Показати IP 9 Квітня 2020 19:15
І чим раніше,тим краще.З нього керівник,як і космонавт.
дідо Показати IP 9 Квітня 2020 17:55
Де Ващенюк постригся, якщо всі перукарні закриті на карантин?
Ігор до дідо Показати IP 9 Квітня 2020 18:35
Жінка машинкою:)
бабо до дідо Показати IP 9 Квітня 2020 19:56
Заходь не соромся я тебе обкарнаю! так як Ващенюка підстригли - то так і дома можна! Заздрь мовчки :)
Лікар Показати IP 9 Квітня 2020 18:37
Тримає на високих посадах в медицині одних пенсіонерів,які носять кеш , "бо вміють жити", на вихід і молодим дорогу....
питання до Лікар Показати IP 9 Квітня 2020 19:58
А хто молодий, призвища можна, щоб люди почули обговорили...?!
Дмитро Показати IP 9 Квітня 2020 18:41
А Володимир Данилюк не збирається йти з посади після 15-ти років перебування? "З квітня 2005 р. – головний редактор обласної громадсько-політичної газети "Волинська газета" (співзасновники: трудовий колектив редакції, Волинська обласна державна адміністрація, благодійний фонд "Останній солдат")". Це що останній аргумент? Одіозний, бездоказовий погляд. Висновки людини далекої від медицини і державного управління (якщо не рахувати стаж політичного оглядача у "Молодому ленінці"). Якби цю тему виносили на обговорення медики або фахівці у сфері державних закупівель, тоді варто розмірковувати. Одна Волинь була неготова до пандемії? А так - схоже на точку зору "засновника". Невже не можна замінити керівника по-людськи: без помоїв, без піару, без преси?
лучанин Показати IP 9 Квітня 2020 19:02
Ващенюк має перебувати на Н. Бурчака 3, СІЗО, відповідати за свої справи
коля Показати IP 9 Квітня 2020 19:05
Люди! Не будьте деб...льні!
Катерина Показати IP 9 Квітня 2020 19:26
Ігор Степанович вже давно далека від лікарів і пацієнтів людина
ЗМІй Показати IP 9 Квітня 2020 19:58
Данилюк - ну ти й...!!!
Надя Показати IP 9 Квітня 2020 22:35
Під суд його і його управлінців!!!!!!
Пацієнтка Показати IP 9 Квітня 2020 22:44
Стомовно жінки його нічого доброго сказати не можу.Вимучить і нічого не допоможе ніколи
Лучанка Показати IP 10 Квітня 2020 20:35
Але ж попавши в лікарню кожен з вас шукає вихід на нього

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus