USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

СНІД переходить на волинські села

29 Листопада 2011 16:08
В Україні поки один з найвищих показників ураження ВІЛ/СНІД серед європейських країн. За даними медиків на початок року, оціночна кількість інфікованих вірусом імунодефіциту людини - 360 тисяч українців.
Такі дані були оприлюднені під час прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначають щороку 1 грудня.

2011-ого цей день пройде під гаслом «Досягнення нульової відмітки: нуль нових ВІЛ-інфекцій. Нуль дискримінації. Нуль смертей унаслідок СНІДу».

Втім, на Волині досягти цих цілей швидко навряд чи вдасться. Попри те, що найбільшого поширення захворюваність досягла у південних й частині східних регіонів держави, з-поміж інших областей на Заході нашої держави – Волинь у лідерах щодо кількості уражених ВІЛ/СНІД.

Щоправда, головний лікар обласного центру профілактики й боротьби зі СНІД Олена Макаренко стверджує, нібито на Волині медики просто докладають більше зусиль, аби виявляти інфікованих і хворих, тоді як в інших областях показник охоплення менший.

Зі слів медика, за станом на початок листопада в нашому краї виявлено більше 3 тисяч ВІЛ-інфікованих людей.
Втім, статистику псують не лише цифрові дані, а й якісні показники. Так, «якщо 1996 у більшості випадків ВІЛ виявляли в ін’єкційних наркоманів, у більшості випадків це були чоловіки, то після 2000-их тенденції почали змінюватися й зараз приблизно половина інфікованих заразилися ВІЛ статевим шляхом і тепер серед них досить багато жінок» - констатує Олена Макаренко.

Вона також додала, що за час епідемії дедалі частіше ВІЛ виявляють у сільських мешканців. Наразі серед інфікованих приблизно кожен 4 – мешканець села.
Серед міст, як і раніше, ВІЛ/СНІД найбільш поширений у Нововолинську й Луцьку, а ще у Володимир-Волинському районі.

Для подолання епідемії, як зауважив заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Іван Грицюк, медики разом з громадськими організаціями втілюють чимало заходів.

Так, обласний центр профілактики й боротьби зі СНІД опікується проведенням антиретровірусної терапії. Як зауважила Олена Макаренко, нині цією процедурою охоплено майже 300 волинян, серед них 31 дитина.

Як результат, зараз показник смертності від СНІД не більше декількох відсотків, тоді як за всі роки епідемії померло 20 відсотків уражених цією недугою.

Профілактичні заходи запобігання захворюваності на ВІЛ/СНІД на Волині втілюють в обласному осередку Товариства Червоного Хреста і обласному благодійному фонді «Шанс». Волонтери і представники цих організацій найчастіше працюють з підлітками й молоддю. Як розповіла голова обласної організації Товариства Червоного Хреста Валентина Пришко, цього року волонтери проводили роз’яснювальну роботу в таборах відпочинку для дітей. Тим часом у благодійному фонді «Шанс», як пояснила його представник Юлія Долиняк, нині втілюють декілька проектів покликаних допомогти ураженим ВІЛ/СНІД й убезпечити від цієї недуги здорових.

Нагадаємо, епідемія ВІЛ триває в Україні впродовж 16 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанка Показати IP 29 Листопада 2011 18:31
"В Україні поки один з найвищих показників ураження ВІЛ/СНІД серед європейських країн. " Аха ха))) КЛЮЧОВЕ СЛОВО" ПОКИ":) ЦЕ НАВІКИ!!!
rs Показати IP 29 Листопада 2011 19:56
“Дом чисел/House of Numbers” – непоганий док. фільм на цю тему. Рекомендую подивитись.
АЛЯ Показати IP 30 Листопада 2011 11:06
"Для подолання епідемії, як зауважив заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Іван Грицюк, медики разом з громадськими організаціями втілюють чимало заходів." - нафіга їх пусті балачки, якщо презервативи коштують по 25-35 грн., а ЗП в людей в середньому тисяча грн.? Краще би роздавали безкоштовно презервативи, ставили вази в прохідних місцях з резинками, ніж трандять!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus