USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Сьогодні українці відзначають День пам'яті кіборгів

16 Січня 2019 14:22
16 січня з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих.

З 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року українські військові, добровольці, волонтери та медики протистояли проросійським бойовикам та російсько-окупаційним військам. Бої тривали вісім місяців і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів аеропорту, повідомляє Укрінформ.

За стійкість і незламність українських захисників назвали «кіборгами». Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски протягом цього періоду воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК) та ін.

Бої за встановлення контролю над летовищем Донецького міжнародного аеропорту, яке має стратегічне значення, тривали між українськими силовиками і незаконними збройними формуваннями з 26 травня 2014 року до 21 січня 2015 року, коли було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких – посмертно.
«У пеклі не можна бути героєм, і від тебе цього не вимагають, але інколи так виходить...», – казав один із американських спецназівців у культовому фільмі Рідлі Скотта «Чорний яструб». Наші «кіборги» знають цю істину не з кіно.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Серед них – чимало волинян.

Так, лучанин Вадим Ваврищук розповідав про запеклі бої між бійцями української армії з російськими солдатами та сепаратистами, як «кіборги», оточені з усіх боків ворогами, боролися за своє життя та тримали оборону.
Кіборг з Луцька Вадим Ваврищук
Кіборг з Луцька Вадим Ваврищук
Також Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про волинського кіборга Андрія Луцика, який переніс 11 складних операцій і досі продовжує боротися за свої живі руки.
Є й такі, яких досі не можуть знайти рідні. Так, волинська родина три роки розшукує зниклого безвісти кіборга Юрія Ковальова. Востаннє його бачили під час обстрілів Донецького аеропорту.
Після кровопролитних боїв аеропорт став символом героїзму для всіх українців.

Про незламних кіборгів знято художній фільм, який вийшов у 2017 році. Фільм встановив рекорд за касовими зборами.
Американські глядачі стоячи аплодували після прем’єрного показу української військової драми «Кіборги» у США. Як заявив режисер стрічки Ахтем Сеітаблаєв, стрічку подаватимуть на Оскар.

В Україні на честь кіборгів випустили монету під назвою «Захисникам Донецького аеропорту». А ще - серію коміксів про оборону Донецького аеропорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus