USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Справа катастрофи MH17: чому Нідерланди знову розслідують причетність України

10 Жовтня 2019 09:14
Нідерланди проведуть додаткове розслідування катастрофи МН17. Тамтешні депутати хочуть з’ясувати роль України у цій справі. Зокрема, чому саме наша держава не закрила повітряного простору над Донбасом. Насправді, Україна тоді закрила небо до певної висоти, але виявилось, що російські ракети можуть цілити вище.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Якщо нідерландські депутати хочуть нових розслідувань – Київ готовий їм надати усю необхідну інформацію, зазначає український посол у Нідерландах. Тим паче, у голландському звіті, опублікованому ще 2015-го, звинувачень на адресу України не було. Адже наша країна тоді закрила повітряний простір – на рівні до 5 тисяч метрів. А це набагато вище, аніж на той час робили інші держави, на територіях яких були збройні конфлікти. Про те, що Росія використовує на окупованій території потужні зенітно-ракетні комплекси, здатні запускати ракети значно вище, тоді ще навіть не здогадувалися.

«Якщо раптом хтось пред’явить звинувачення, що Україна не закрила простір, то будуть досить великі шанси в України виграти цю справу на підставі того, то в цей момент саме цю частину не контролювала і не було інформації, що потрібно закрити ешелон вище10 кілометрів», – сказав адвокат Роман Марченко.

Окрім того, українські дипломати регулярно доповідали ситуацію послам інших держав, аби іншоземні країни могли самостійно вирішувати про траєкторію польотів своїх літаків. За 5 років після трагедії міжнародна слідча група уже назбирала сотні доказів причетності Росії до збиття малайзійського «Боїнга» в небі над Донбасом. Озвучила перші імена – чотирьох причетних. Й навіть допитала п’ятого – Володимира Цемаха, якого згодом Україна обміняла на своїх військовополонених.
Нині про МН17 у Сіднеї говорять прем’єр-міністри Нідерландів та Австралії. Кажуть, допоки винні не сядуть за ґрати – вони не заспокояться. Перше судове засідання призначене на 9 березня 2020 року й вже призначені судді.

«Ми продовжуватимемо співпрацю разом із Нідерландами у їхньому судовому процесі, ми також за те, аби міжнародна спільнота доклала більших зусиль, аби ті, хто відповідальний за трагедію, понесли свою відповідальність. Й ми цілком прозоро вже казали, що думаємо з приводу причетності Росії до цього конкретного інциденту», – сказав прем’єр Австралії Скотт Моррісон.

Тож цілком ймовірно, що підштовхує нідерландських політиків до нового розслідування саме Москва, аби відвернути увагу від своєї причетності до трагедії. У Нідерландах Кремль має потужне лобі. Цей самий козир тепер Москва, схоже, намагається використати й у справі «Боїнга».

Нагадаємо, об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за «ДНР», Леоніду Харченку («Кріт»), російському генералу Сергію Дубинському («Хмурий») та полковнику РФ Олегу Пулатову («Гюрза»).

Пізніше у РФ з’явилася перша реакція на нові результати розслідування катастрофи MH17.

17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули.

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс «Бук». Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії «Бук» були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК «Бук» прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat – експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus