USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Традиційні, оригінальні й заморські: перевірені рецепти пасок від волинських господинь

27 Квітня 2021 14:11
Паска на Великдень – страва номер один. У кожної господині – свої секретики та фішки приготування ароматної випічки. Для когось це тест на вправність, для когось – просто улюблена справа.

Інформаційне агентство Волинські Новини зібрало трохи перевірених рецептів великодньої випічки від волинських господинь. Обирайте свій, і нехай вдається паска!

Бабусина

Цим рецептом поділилася редакторка сайта «Сім’я і дім» Інна Семенюк.
«Бабусина паска – найсмачніша! – каже Інна. – За цим рецептом пекли бабуся, мама, я, а тепер моя донька. Ця паска здобна, солодка, ароматна, довго не черствіє. Її з’їдаємо першою, і на сухарі вона ніколи не лишається».

Інгредієнти

1 л молока, 150 г дріжджів, 1 кг цукру, 300 г масла, 0,5 пачки маргарину, 10 яєць, 5 жовтків, 0,5 ч. ложки солі, 200 г сметани, 50 г горілки, 1 пачка ваніліну, 500 г родзинок (можна на добу залити коньяком), борошно, скільки вбере тісто.

Приготування

Усі продукти звечора внести у кімнату, щоб були теплі. Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40°С). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути густиною, як на млинці). Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло і маргарин перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з 2/3 цукру.

До опари додати збиті яйця, сметану, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити не туге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не липнути до рук. Додати горілку і вимішувати 40-60 хв. Накрити рушником, залишити у теплому місці. Коли збільшиться в об’ємі удвічі, додати родзинки (заздалегідь ошпарити, можна замочити на добу у коньяку, відцідити, висушити, перемішати їх із борошном), вимісити.

Коли тісто знову виросте удвічі, вимісити його і формувати пасочки. Залишити шматок тіста завбільшки з два кулаки на прикраси. Форми застелити пергаментом (змастити його смальцем), зробити високі бортики (мають бути вищі за форму десь на 4 см). Наповнювати форму тістом на 1/3. Коли тісто підросте і заповнить форму на 2/3, зробити прикраси із тіста. Для цього з нього вибрати родзинки (вони підуть у серединки квіточок). До тіста підсипати трішки борошна і підмісити, щоб було щільніше. Зробити квіточки (розкотити коло 3 см, надрізати по краях пелюстки, защипнути їх), гілочки (зробити тонкі джгутики тіста, приплюснути їх, зробити надсічки ножем з одного краю або з двох боків). Викласти прикраси, змастити збитим жовтком.

Коли тісто у формах виросте на 3/4 об’єму, поставити паску в розігріту до 180°С духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160°С, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли. Готові пасочки діставати і класти на дошку на бік, час до часу перекочувати, щоб не відсиріли. Коли трохи схолонуть, можна поставити прямо.

Мамина

Цю паску Ольга Головій із смт Заболоття Ковельського району пече вже багато років. Каже, коли, бувало, хотіла поекспериментувати й спекти якусь іншу, і діти, й онуки хором протестували – тільки цю!
Інгредієнти

2 л молока, 200 г дріжджів, 10 скл. цукру, 30 яєць, 600 г масла, лимон, по 100 г горілки та меду, борошно.

Приготування

Перекип’ятити молоко. У тепле додати дріжджі та 2-3 скл. цукру. Розчину на 5-6 год поставити в тепле місце. 15 цілих яєць і 15 жовтків (білки, що залишилися, можна використати для приготування глазурі) добре збити з 7 скл. цукру, додати розм’якшене масло, потерти на дрібну тертку лимон разом зі шкіркою. Горілку і мед добре розмішати, вилити в тісто. Місити, поступово додаючи борошно, упродовж 1 год, аж поки тісто не стане пухким і не липнутиме до рук. Коли воно зійде, можна формувати паски.

Лимонна

Цей рецепт перевірила на собі дружина священника з села Заліси Ковельського району Тетяна Касянчук. Паска виходить ніжною на смак та дуже ароматною.
Інгредієнти

2 скл. борошна, 3/4 скл. цукру, 1 скл. вершків, 8 яєчних жовтків, 40 г дріжджів, 100 г масла, ванілін, терта цедра лимона, родзинки, мигдаль, дрібка солі.

Для глазурі: 2 яєчні білки, 1 скл. цукрової пудри, лимонний сік.

Приготування

Борошно просіяти, родзинки промити теплою водою, просушити. Мигдаль обшпарити, почистити й подрібнити. Приготувати опару: змішати 100 г борошна, частину вершків і дріжджі, розтерті з половиною цукру. Залишити для бродіння.

Тим часом жовтки розтерти з цукром, що залишився, до отримання повітряної маси. Додати решту борошна, опару, дрібку солі, ванілін.

Тісто місити доти, доки воно не стане легко відставати від рук і стінок миски. Поступово додати розтоплене масло, родзинки, лимонну цедру і мигдаль. Тісто викласти у змащену жиром і обсипану борошном форму (до 1/3 об’єму) й залишити в теплому місці, щоб сходило. Коли тісто добре піднялося, можна ставити в розігріту духовку й випікати до готовності.

Італійська

Ця паска ну просто нереально смачна. Печу її щороку, бо діти іншої не визнають. Ні, вона не повітряна, не тане в роті. Але на столі – як мед у Вінні Пуха: якщо є, то зразу нема!
Інгредієнти

170 г родзинок, 20 г світлого рому, 20 г гарячої води, 3 яйця, 1 пакетик ваніліну, 40 г меду, 130 г цукатів, 540 г борошна, 150 г цукру, пакетик (12 г) активних сухих дріжджів, 2 г солі, 6 г лимонної цедри, 250 г м’якого вершкового масла, 1 ст. ложка розтопленого масла, 1 ст. ложка охолодженого масла.

Приготування

Залити родзинки сумішшю із рому і 2 ст. ложок теплої води.

Змішати борошно, дріжджі, цукор, сіль, лимонну цедру та ванілін за допомогою блендера. Можна використовувати стручок ванілі: випічка буде ще ароматнішою.

Окремо збити яйця із теплою водою і медом.

Змішати сухі інгредієнти з яєчною масою, використовуючи блендер. Тісто має бути однорідним. Повільно додавати розм’якшене масло до тіста, по одній ложці, постійно збивати.

З’єднати розпарені родзинки з цукатами і розтопленим маслом, готову суміш додати у тісто.

Перекласти тісто у велику миску, накрити харчовою плівкою. Воно буде підніматися протягом 15 годин і має збільшитися втричі, для цього і потрібна об’ємна посудина.

Злегка присипати готове тісто борошном і сформувати з нього кульки, помістити у форми для випікання.

Накрити тісто вологим кухонним рушником і залишити підніматися ще на 4-5 годин у теплій кімнаті без протягів.

Розігріти духовку до 190°С.

Зробити надріз у формі хреста на верхівці паски і покласти в заглиблення шматочок холодного масла. Перевіряти готовність сірником: він має виходити з тіста злегка вологим, але не мокрим.

Дістати готову випічку і дати охолонути. Можна прикрасити італійську паску сухофруктами, виклавши їх зверху, а можна традиційно полити густою глазур’ю.

Оригінальна

Молода господиня з Ковельського району Галина Головій зізнається: вподобала цей рецепт через оригінальність приготування.
Інгредієнти

4 скл. цуку, 10 яєць, 1 пачка маргарину, 1 пачка масла, 100 г дріжджів, 1 л перекип’яченого молока, приблизно 4 л борошна, ванілін, родзинки.

Приготування

На дно миски висипати 2 скл. цукру, зверху – 10 збитих яєць. Далі тонко порізати масло і маргарин. Зверху висипати ще 2 скл. цукру. Покришити дріжджі. Влити тепле молоко. Не розмішувати!

Поставити в тепле місце на 6 год, а ще краще – на ніч.

Додати борошно, ванілін, родзинки. Тепер усе вимішувати доти, доки на тісті не з’являться пухирці. Розкласти у форми. Я підійде – випікати.

До тіста можна влити 100 г коньяку – тоді паски довго не черствітимуть.

Запашна

Волинянка Тетяна Білітюк на випічці знається дуже добре. Ті, хто куштував її пироги та домашній хлібчик, в один голос кажуть: таких ніхто не вміє пекти. От і паска у неї вдається пухкою та ароматною. А ще, зізнається жінка, є один секретик: готувати їй допомагає маленька онучка. Тому й смакує їхня випічка усім!
Інгредієнти

1 л теплого кип’яченого молока, 1 кг цукру, 100 г дріжджів, 200 г масла або маргарину, 60 г олії, 6 ст. ложок горілки, 400 г сметани, 2 ч. ложки солі, 1 пачка ваніліну, 10 яєць.

Для глазурі: 1 ч. ложка швидкорозчинного желатину, 6 ст. ложок холодної води, 200 г цукру, кілька крапель лимонного соку.

Приготування

Тепле молоко, дріжджі та добру жменю цукру перемішати й поставити бродити на 2 год. Змішати розтоплене масло, олію, горілку, сметану, сіль і ванілін з опарою. Яєчні білки відділити від жовтків. Окремо збити білки без цукру й вилити в тісто.

Жовтки добре збити з рештою цукру, вилити в тісто.

Можна місити, додаючи борошно, доти, доки перестане липнути до рук і стінок миски. Тісто має бути середнє. Поставити в тепле місце. Підніматися воно має тричі. Двічі його треба легенько збити – обім’яти краї.

У форми, змащені жиром, викладати сформовані паски на 1/3 об’єму, перед тим змастивши руки олією. Випікати до готовності.

Для глазурі швидкорозчинний желатин залити 2 ст. ложками холодної води й залишити, щоб набух. 1 скл. цукру й 4 ст. ложки води розтопити на слабкому вогні, додати розведений і набухлий желатин та збити. В кінці – кілька крапель лимонного соку. Змащувати паски, коли схолонуть.
Ванільна

Інгредієнти

0,5 кг борошна, 1,5 скл. молока, 100 г дріжджів, 2 скл. цукру, 300 г маргарину, 6 жовтків, 2 пачки ванільного цукру, дрібка солі, 200 г родзинок.

Приготування

У велику емальовану миску влити тепле молоко, розвести в ньому дріжджі. Потім додати борошно, цукор і добре розмішати. Миску поставити в тепле місце й накрити рушником.

Коли тісто збільшиться удвічі, додати ванільний цукор, дрібку солі, розігрітий маргарин, жовтки та розпарені родзинки. Миску з тістом поставити в тепло. Коли воно підійде, перемішати й залишити підходити ще раз.

Форми добре змастити олією, повикладати паски. Коли вони піднімуться, змастити верх жовтком, збитим із ванільним цукром. І можна пекти.
Медова заварна

Інгредієнти

2 л молока, 700 г масла, 30 жовтків, 2-2,5 кг цукру, 200 г дріжджів, 150 г олії, 2 ст. ложки меду, 100 г горілки.

Приготування

Молоко, масло, мед і половину цукру заварити. Доки вистигає, жовтки збити з рештою цукру. До теплого молока влити збиті жовтки, додати трохи борошна й дріжджі, розведені молоком. Розчина має стояти цілу ніч. Наступного ранку додати ванілін, горілку, родзинки, замісити тісто. Щоб паска вдалася, її треба довго вимішувати.

Форми змастити жиром і викладати на третину тісто. Коли підросте – випікати.
Сирна заварна

Інгредієнти

1 кг сиру, 250 г сметани, 250 г масла, 8-10 яєць, 0,5 л цукру, 0,5 л родзинок, ванілін – до смаку.

Приготування

Сир розтерти з маслом до пухкої маси, сметану збити з цукром. В емальованій посудині вимішати сир зі сметаною, влити окремо збиті жовтки й білки, всипати розпарені родзинки, ванілін. Масу поставити на парову баню й підігрівати, помішуючи. Щойно з’явиться перша бульбашка, зняти й відставити. Добре вимішати та викласти у змащені маслом форми. Винести на холод. Коли застигне, перевернути на тарілки.
Сирна

Інгредієнти

1 кг домашнього сиру, 1 скл. цукру, 4 яйця, 4 ст. ложки манки, 100 г масла, 0,5 скл. промитих і підсушених родзинок, трішки кориці.

Приготування

Сир пропустити через м’ясорубку, масло розтопити, яйця збити з цукром. Усе добре вимішати й викласти масу у змащену маргарином та притрушену манкою форму. Випікати до готовності. Зверху можна полити шоколадною помадкою.
Заварна

Інгредієнти

1 кг борошна, 1 скл. молока, 0,5 скл. вершків, 8 жовтків, 2 білки, 250 г маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 100 г дріжджів, ванілін.

Приготування

Дріжджі, 1 ст. ложку борошна та 1 ст. ложку цукру розвести в 0,5 скл. теплого молока. Решту молока довести до кипіння, залити ним 300 г борошна й розвести, щоб не було грудочок.

Жовтки розтерти з цукром і ваніліном до білого кольору. Змішати все, додати нагріті вершки і решту борошна. Вимісити тісто. Вилити розтоплений маргарин, вимішувати, щоб тісто його повністю увібрало, додати родзинки, злегка вимішати, накрити й поставити у тепле місце, змастити форми й вистелити промащеним папером. Коли тісто підійде, перемісити його і викласти у форми на 2/3 висоти. Як тільки тісто знову підійде, змастити білком і пекти 30-40 хв. Охолоджені паски вийняти з форм і полити помадкою (100 г цукрової пудри збити з 1 білком і ложкою лимонного соку).
Ніжна

Інгредієнти

1 кг борошна (не більше й не менше), 400 г молока, 10 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 0,5 ч. ложки солі, цедра лимона.

Приготування

Замісити опару: дріжджі розчинити в теплому молоці, додати 100 г цукру і 200 г борошна. Добре перемішати й поставити в тепле місце, щоб опара збільшилася удвоє. Відтак додати решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимісити, додати родзинки, цедру. Замісити до однорідності, наприкінці вилити розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв, поки тісто не почне відставати від рук. Поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвоє. Тоді його прим’яти і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто у форми, заповнюючи 1/3 об’єму, дати знову піднятися удвоє. Духовку нагріти до 200°С, поставити паски й через 10 хв зменшити температуру до 170-160°С. Випікати ще 50 хв.

Записала Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лора Показати IP 19 Квітня 2022 16:07
Дуже гарний рецепт. Спробую цього року за ним приготувати... Люблю експериментувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus