USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Цифри проти звинувачень: чи справді бюджетна комісія Волиньради «обділила» райони з депутатами від БПП

11 Січня 2019 19:00
Нещодавно в окремих ЗМІ на адресу членів бюджетної комісії Волиньради лунали звинувачення, що вони буцімто несправедливо розподілили кошти стабілізаційної дотації з держбюджету. Укропівці, мовляв, забирають фінансування з районів за програш на виборах. Чи відповідають ці слова дійсності, досліджувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, 9,678 мільйона гривень дотації область отримала наприкінці грудня минулого року. Комісія рекомендувала з цієї суми виділити 548 тисяч гривень субвенції Іваничівському районному бюджету для оплати праці працівників бюджетної сфери району. 500 тисяч рекомендували виділити для Павлівської ОТГ на завершення реконструкції школи та дитячого садочка в селі Старосілля Іваничівського району. 500 тисяч рекомендували спрямувати бюджету Устилузької ОТГ для завершення реконструкції дитячого садочка в селі П'ятидні Володимир-Волинського району.

Своєю чергою, Волинська ОДА пропонувала спрямувати 3,465 мільйона грн з цієї дотації на придбання томографа Ратнівській районній лікарні та 1,8 млн – Городищенській ОТГ на закупівлю пожежної машини. Решту коштів рекомендовано розподілити при внесенні змін до обласного бюджету при розподілі неперехідних залишків.

Депутат Михайло Імберовський тоді зауважував, що Волинська ОДА «вчергове збиралась зламати депутатів через коліно, шантажуючи, що невикористані гроші по ДФРР повернуться до держбюджету».

«Відповідно до «Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку», затвердженого Кабміном постановою від 18 березня 2015 р. № 196 на проекти, що фінансуються з ДФРР, має бути передбачене співфінансування з місцевих бюджетів на рівні 10 відсотків! Невже цього не знали в ОДА на початку року? Впевнений – знали. То чому ж тоді у Ратнівському районному та Городищенському сільському бюджетах не передбачили співфінансування?

Можливо на місця ця вимога не була доведена? Якщо в місцевих бюджетах не вистачало коштів, то чому ОДА не ставила це питання протягом року, а тихенько хотіла протягнути це зараз своїм розпорядженням, не виносячи на сесію обласної ради?» - зауважував депутат.

Дослідивши, скільки коштів облрада у 2018 році рекомендувала спрямовувати на той чи інший район області, можна легко спростувати голослівні зауваження про «політичні мотиви у розподілі коштів» та «обділені увагою райони».

Так, для Луцька у 2018 році затвердили 1,583 мільйона гривень субвенції з обласного бюджету, з них мільйон – на заходи Регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» на 2018-2020 роки, та 583 тисячі – на співфінансування проектів місцевих ініціатив. Ще понад 14 млн місто отримало як субвенцію з державного бюджету.

Володимир-Волинський отримав 3,019 мільйона гривень субвенції з держбюджету, з них - мільйон гривень на капітальний ремонт спортивного майданчика НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №3 ліцей», 0,5 млн – на капітальний ремонт (утеплення та гідроізоляція даху) комунального закладу «Дошкільний навчальний заклад (ясла -садок) №7 «Волиняночка».

Ковель у 2018 році отримав 6,24 млн грн субвенції з держбюджету. З них - 2,104 млн на ремонт (тепломодернізацію) огороджуючих конструкцій навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №13 колегіум», 0,995 млн – на ремонт (тепломодернізацію) огороджуючих конструкцій ковельської міської гімназії, 1,316 млн – на капітальний ремонт покрівлі інфекційно-неврологічного корпусу центральної районної лікарні.

Для Нововолинська з обласного бюджету розподілили 1,348 млн. З них 300 тисяч – на поточний (капітальний) ремонт їдальні у нововолинській гімназії, 300 тис. – на поточний (капітальний) ремонт їдальні в ЗОШ № 6, 500 тис. – на реконструкцію їдальні позаміського дитячого оздоровчого табору відпочинку «Прикордонник». З держбюджету місто отримало субвенцій на суму 7,39 млн.

Володимир-Волинський район отримав 70 тисяч гривень субвенції з держбюджету (соцеконом).

Горохівський район отримав 4,298 мільйона гривень субвенції з обласного бюджету. Зокрема, 0,5 мільйона – на капітальний ремонт дорожнього покриття на вулиці Шевченка та Майдані Незалежності у Горохові; 0,3 млн – на поточний ремонт спортивного майданчика зі штучним покриттям на вулиці Козацька в Горохові; 0,365 млн – на заміну вікон на енергозберігаючі у школі села Мирне. Також 0,727 мільйона – на капітальний ремонт покрівлі даху в школі села Лемешів, 0,69 мільйона – на реконструкцію (утеплення фасаду) кінотеатру на вулиці Шевченка, 1 у Берестечку, 0,535 млн – на проведення реконструкції даху клубу села Мирків. Окрім цього, район отримав субвенцій з держбюджету на суму 12,258 млн, з них 8,474 мільйона – на реконструкцію Горохівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня імені Франка з добудовою їдальні та залу для занять хореографією на вулиці Лисенка.

Для Іваничівського району у 2018 році з обласного бюджету виділяли 0,983 мільйона гривень субвенції. Зокрема, 0,3 мільйона для проведення утеплення фасаду ДНЗ в селі Тишковичі, 0,25 млн – на поточний ремонт будинку культури села Грибовиці, 0,128 млн – на поточний ремонт вуличного освітлення села Гряди. З держбюджету район отримав 1,383 млн коштів соцеконому.

Для Камінь-Каширського району передбачали 4,022 млн грн субвенції з обласного бюджету. Зокрема, 0,8 мільйона для проведення реконструкції існуючої будівлі адміністративного приміщення стадіону «Колос» у Камені-Каширському (капітальний ремонт-2019); 0,6 млн – на капітальний ремонт тротуару на вулиці Ватутіна, місто Камінь-Каширський; 0,4 млн для проведення капітального ремонту на вулиці Тарасівка в селі Осівці. Також 0,3 млн передбачили для проведення реконструкції адмінбудинку під ДНЗ в селі Добре; 0,3 млн – на капітальний ремонт даху (співфінансування ремонту дахового перекриття 2017р.) в школі села Гута-Боровенська; 0,2 млн – на реконструкцію ДНЗ села Тоболи; 0,2 млн – на заміну вікон на енергозберігаючі та дверей ЗОШ І-ІІІ ст. села Грудки. Отже, маніпулятивними виглядають звинувачення на адресу членів бюджетної комісії облради про те, що вони буцімто вирішили залишити без фінансування село Гута-Боровненська, бо на виборах у сільраду там здобула більшість БПП «Солідарність».

Як субвенції з держбюджету район отримав 29,46 мільйона гривень, з яких 28,26 млн – з Державного фонду регіонального розвитку на будівництво школи І-ІІІ ступеня в селі Осівці, 0,5 млн коштів коштів соцеконому на нове будівництво ЗОШ І-ІІІ ступенів села Стобихівка.

Для Ківерцівського району передбачали 4,306 мільйона гривень субвенції з обласного бюджету, з них 0,57 млн на капітальний ремонт сільського клубу села Пальче, 0,5 млн – на капітальний ремонт даху школи у селі Хорлупи, 0,47 млн – на придбання рентгенівського комплексу для КЗ «Ківерцівське районне територіальне медичне об'єднання».

Як субвенції з державного бюджету район отримав 23,138 млн грн, з них - 18,62 млн з ДФРР (6,51 млн – на поточний ремонт вуличного освітлення в селі Башлики, 6,51 млн – на будівництво школи у цьому ж селі, 5,6 млн – на будівництво ДНЗ у селі Дачне).

Ковельський район отримав 9,418 млн коштів субвенції з держбюджету, зокрема, 8 млн з ДФРР на реконструкцію з добудовою спортивного залу, їдальні та новим будівництвом котельні (перша черга) НВК «Загальноосвітня школа I—III ступеня — дошкільний навчальний заклад» у селі Вербка. 1,068 мільйона коштів соцеконому передбачали на ремонт (тепломодернізацію) огороджуючих конструкцій навчально-виховного комплексу ЗОШІ-ІІІ ступенів у селі Тойкут.

Для Локачинського району передбачали 1,154 млн з обласного бюджету, у тому числі, 0,47 млн на капітальний ремонт даху з впровадженням енергозберігаючих заходів приміщення територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Локачах, 0,2 млн для проведення капітального ремонту даху школи у селі Привітне, 198 тисяч – на співфінансування проектів місцевих ініціатив у селі Козлів.

З держбюджету район отримав 8,612 млн грн субвенцій. Зокрема, 6,662 мільйона з ДФРР на капітальний ремонт даху та проведення енергоефективних заходів навчально-виховного комплексу «Локачинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – гімназія».

Для Луцького району пропонували спрямувати 0,9 млн субвенції з обласного бюджету, з них 0,6 млн на капітальний ремонт (утеплення фасаду) ЗОШ І-ІІІ ст. села Гірка Полонка, 0,2 мільйона для проведення поточного ремонту дороги на вул. Максима Кривоноса в Липинах, 0,1 млн для проведення будівництва ДНЗ у селі Крупа.

Для району виділяли 16,53 млн грн субвенцій з держбюджету. З них - 3,254 млн з ДФРР на будівництво дитячого садка на 105 місць в селі Крупа (коригування). 3,9 мільйона коштів соцеконому передбачали на будівництво спортивного комплексу в селищі Торчин, мільйон – на капітальний ремонт тротуарів на вулиці Незалежності в Торчині, 0,8 млн – на капітальний ремонт покрівлі загальноосвітньої школи в селі Веселе, 0,6 млн – на робочий проект на нове будівництво паливної ДНЗ «Малятко» у Садові, 0,6 млн – на капітальний ремонт будинку культури в селі Романів, 0,5 мільйона – на реконструкцію будинку культури під адміністративну будівлю у Піддубцях.

Любешівському району пропонували спрямувати з обласного бюджету 123 тисячі гривень, з них 73 тис. – на придбання труб та комплектуючих для теплових мереж Любешівської ЦРЛ, та 50 тис. – на реконструкцію електричних мереж вуличного освітлення на вулицях Перемоги, Василя Круковця, Романа Корця, Береговій та Молодіжній в селі Люб’язь.

Субвенції з держбюджету для району становили 8,994 млн, з них 8,19 млн – кошти ДФРР, з яких 6,4 млн – на реконструкцію з добудовою класних кімнат, їдальні і спортзалу Гірківської загальноосвітньої школи I—III ступеня в селі Гірки, 1,79 млн – на реконструкцію з добудовою спортивної зали ЗОШ I—II ступеня в селі Седлище.

Любомльському району спрямовували 1,114 млн грн субвенції з держбюджету, з них - 0,4 млн на капітальний ремонт даху терапевтичного корпусу Любомльської центральної районної лікарні.

Понад 916 тисяч з обласного бюджету пропонували спрямувати для Маневицького району. Зокрема, 300 тисяч – на будівництво каналізаційної мережі житлового кварталу вулиці Бойка, Зільберта, Незалежності у Маневичах, 180 тис. – для реконструкції вуличного освітлення на вулиці Партизанській в селі Кукли, 150 тис. – на проведення енергозберігальних заходів (заміна вікон і дверей у ЗОШ І-ІІІ ст.) в селі Гораймівка, 176,2 тис. – на співфінансування проектів місцевих ініціатив у Маневичах.

4,563 млн грн для району виділяли як субвенції з державного бюджету, з них 4,065 мільйона коштів ДФРР на здійснення реконструкції (термомодернізації) НВК Маневицька загальноосвітня школа I—III ступеня № 2 — гімназія імені А. П. Бринського.

Попри закиди про те, що буцімто бюджетна комісія облради залишає без фінансування Ратнівський район, який у Волиньраді представлений депутатами, обраними від БПП, можна побачити, що для Ратнівщини пропонували виділити 598 тисяч з обласного бюджету. Так, 400 тисяч передбачали на капітальний ремонт зовнішніх мереж теплопостачання НВК-ЗОШ 1-3 ступеня дитячий садок ім. Василя Корнелюка в селі Кортеліси, 100 тисяч – на співфінансуванян проектів місцевих ініціатив у селі Жиричі, 98 тисяч – на цю ж мету у селі Прохід.

З держбюджету для району, який, зі слів депутата облради Володимира Бондаря, «несправедливо обділений увагою», передбачали доволі значну суму – 25,347 млн грн. З яких 21,769 мільйона – кошти ДФРР (14,839 млн – на будівництво двоповерхового дитячого ясла-садку у Ратному та 6,93 млн – на придбання томографа для Ратнівської центральної районної лікарні, головним лікарем якої є ще один депутат облради від БПП Михайло Бегаль). Ще 340 тисяч на капремонт будівлі Ратнівської ЦРЛ передбачили з коштів соцеконому.

Для Рожищенського району спрямовували 1,921 мільйона гривень субвенції з обласного бюджету. Зокрема, 0,4 мільйона для проведення пішохідних доріжок та проїздів на території ДНЗ ясла-садочок «Дзвіночок » № 2 у Рожищах, 0,199 млн на поточний ремонт аварійного актового залу музичної школи у цьому ж місті, 0,15 мільйона – на для придбання медичного обладнання по стирилізації виробів медичного призначення Рожищенській ЦРЛ тощо.

7,334 млн район отримав з держбюджету, у тому числі, 4,487 мільйона коштів ДФРР на будівництво спортивних майданчиків із штучним покриттям у Рожищенській районній дитячо-юнацькій спортивній школі.

Для Старовижівського району передбачали 1,512 мільйона з обласного бюджету. У тому числі 0,299 мільйона для проведення капітального ремонту будинку культури в селі Мизове, 0,25 мільйона на облаштування вуличного освітлення в селі Кримне, 0,25 млн на капітальний ремонт системи опалення та гарячого водопостачання ДНЗ селища Стара Вижівка, 0,21 мільйона на облаштування вуличного освітлення в селі Чевель.

35,571 мільйона для Старовижівського району спрямовували з держбюджету. Зокрема, 31,005 млн коштів ДФРР на будівництво ЗОШ І-ІІІ ступеня на 198 учнів в селі Любохини.

Для Турійського району затверджували 1,348 мільйона гривень субвенції з обласного бюджету, у тому числі 0,5 млн на поточний ремонт НВК ЗОШ І ст. -ДНЗ в села Селець, 0,25 млн на утеплення фасаду ЗОШ І-ІІІ ст. села Бобли, 0,25 млн на утеплення ЗОШ І-ІІІ ст. села Купичів.

2,4 млн грн району виділяли як субвенцію з держбюджету, з них мільйон гривень – на капітальний ремонт загальноосвітньої школи I—III ступенів села Соловичі (заміна вікон, перекриття даху), 0,5 млн – на капітальний ремонт покрівлі сільського будинку культури в селі Бобли, 0,5 млн – на заміну вікон в школах району, 0,4 млн – на капітальний ремонт покрівлі адміністративного приміщення сільської ради в селі Осьмиговичі.

Шацькому району з обласного бюджету виділяли 749 тисяч гривень, з них 250 тисяч – на поточний ремонт ДНЗ села Піща, 200 тисяч – на реконструкцію приміщення ДНЗ села Пульмо, 200 тисяч – на облаштування вуличного освітлення в селі Ростань.

1,327 мільйона для Шацького району передбачили за рахунок коштів субвенції з державного бюджету, зокрема 0,957 мільйона – на капітальний ремонт покрівлі приміщення клубу села Піща.

Також передбачали кошти для низки волинських об’єднаних територіальних громад. Наприклад, для Устилузької ОТГ субвенція з обласного бюджету становила 996 тисяч гривень, для Цуманської ОТГ – 1,641 млн, для Городищенської ОТГ – 820 тисяч, для Прилісненської ОТГ – 1,628 млн, для Зарічненської ОТГ – 665 тисяч, для Зимненської ОТГ – 400 тисяч, для Дубечненської ОТГ – 566 тисяч, для Копачівської ОТГ – 694 тисячі, для Велицької ОТГ – 311 тисяч, для Любомльської ОТГ – 435 тисяч, для Вишнівської ОТГ – 150 тисяч, для Смідинської ОТГ – 879 тисяч, для Литовезької ОТГ – 945 тисяч, для Рівненської ОТГ – 170 тисяч, для Павлівської ОТГ – 270 тисяч, для Княгининівської ОТГ – 700 тисяч, для Заборольської ОТГ – 4 млн, для Затурцівської ОТГ – 988 тисяч, для Поворської ОТГ – 700 тисяч, для Поромівської ОТГ – 150 тисяч, для Люблинецької ОТГ – 1,376 млн, для Любешівської ОТГ – 763 тисячі, для Шацької ОТГ – 219,7 тисячі, для Заболоттівської ОТГ – 118 тисяч, для Жидичинської ОТГ – 852 тисячі, для Боратинської ОТГ – 96,6 тисячі, для Головненської ОТГ – 498 тисяч, для Луківської ОТГ – 148 тисяч, для Оваднівської ОТГ – 298 тисяч, для Смолигівської ОТГ – 1,496 млн, для Дубівської ОТГ – 100 тисяч, для Іваничівської ОТГ – 60 тисяч, для Колківської ОТГ – 420 тисяч, для Сераховицької ОТГ – 140 тисяч, для Турійської ОТГ – 50 тисяч.

Попри голослівні звинувачення, для Забродівської ОТГ, де на додаткових виборах депутатські місця отримали кандидати від БПП, дотацію з обласного бюджету в розмірі 188,6 тисячі гривень затверджували депутати облради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
знаючий Показати IP 11 Січня 2019 21:11
по к-каширському р-ні основну масу коштів відмив Бусько

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus