USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Ковелі з допомогою нового ангіографа провели перше стентування

21 Листопада 2018 17:41
У Ковельській центральній лікарні з допомогою ангіографа, урочисте відкриття якого відбулося місяць тому, провели перші дослідження й оперативні втручання, повідомили на сторінці «Зниження рівня захворюваності на хвороби системи кровообігу- Волинська ОДА» у Фейсбуці.

20 листопада тут зробили три коронографії та одне стентування завдяки закупівлі за кошти Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинські області» рентген-ангіографічної системи Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 виробництва Canon (Toshiba).

Це обладнання — вартісне, обійшлося у понад 605 тисяч доларів. А для того, щоб воно запрацювало, у Ковелі зробили ремонт приміщень. Тож лише облаштування відділення ангіографії та ендоваскулярної хірургії обійшлося місцевому бюджету у майже 4 мільйони гривень. І створення умов відповідно до вимог виробника — обов’язкова опція, без якої високоточну техніку не введуть в експлуатацію та не нададуть гарантій на неї.

А ще тривалий час відбувалися навчання спеціалістів, які працюватимуть на ангіографі. По-перше, судинні хірурги та нейрохірург кількаразово пройшли курси у Київському центрі серця Тодурова, інституту нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова, Національному інституті серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова, в обласних лікарнях Луцька та Львова і навіть у клініках Польщі. А по-друге, постачальник делегував своїх сертифікованих фахівців у Ковель, аби місцеві медики на місці ознайомилися з тонкощами роботи з технікою. Тож і ці перші втручання у місті залізничників пройшли під пильним оком гості з Києва — провідного фахівця з ангіографії Єлизавети Мельник, яка працюватиме у ЦРЛ до кінця цього тижня. Крім неї, колегам допомагали луцькі кардіологи Олександр Христюк та Ірина Січкарук.

Те, що відбулося вчора, медичною термінологією звучить так: три коронографії та одне стентування проксимального відділу передньої міжшлуночкової гілки лівої коронарної артерії (ПМШГ ЛКА). А звичайною мовою — проведено діагностику трьом волинянам віком від 35-ти до 65 років. А одному — 41-річному — після перенесеного понад тиждень тому інфаркту міокарда (про який, до слова, він навіть не знав) поставлено стент, що дозволить людині повернутися до звичного способу життя.

«Це те, задля чого й реалізовувалася ідея встановити у Ковелі таке обладнання — наближення якісної медичної допомоги до пацієнта, аби людині вчасно провести необхідні втручання. Бо найбільш у вагу нині у боротьбі з серцево-судинними недугами має час. Саме те, коли була надана необхідна допомога, визначає, чи вирвуть медики пацієнта із лап смерті і чи не загрожує йому інвалідизація», — пояснює важливість введення в експлуатацію ангіографа головний лікар Ковельське МТМО Олег Самчук.

Згоден із ним і завідувач відділення ангіографії та ендоваскулярної хірургії Олександр Голуб. Він уточнює, що завдяки такому обладнанню надання вкрай необхідної високоякісної допомоги займає небагато часу: скажімо, стентування, так би мовити, від А до Я, триває до 30 хвилин, а коронографія — хвилин 15. А власне роботу рентген-ангіографічної системи описує з посмішкою та коротко: «Працює супер! Повірте, пройде півроку — і навіть скептиків переконають статистичні дані завантаженості ангіографа, за якими — життя ваше чи когось із тих, хто поруч».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus