USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Києві вшанували пам'ять журналіста Павла Шеремета

20 Липня 2018 14:28
Сьогодні у Києві на місці загибелі журналіста Павла Шеремета збираються його колеги та друзі, щоб вшанувати його пам'ять.

Про це повідомляє Українська правда.

Зокрема, серед людей є посол США Марі Йованович, депутати Верховної ради, активісти.

Люди несуть квіти, дехто тримає чорні таблички з датою загибелі журналіста і написом «Павло Шеремет. 2 роки. Вбивці досі не знайдені».

Як повідомлялося, 20 липня 2016 року в Києві журналіст «Української правди» і ведучий радіо «Вести» Павло Шеремет загинув в результаті вибуху автомобіля. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

Слідство не визначило основну версію мотивів вбивства журналіста, ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.

Поліція кваліфікувала вбивство за статею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Журналісти оприлюднили фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета, спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, встановили: вибухівку вночі заклала під авто жінка, її прикривав чоловік – вони перебували поруч із місцем вибуху і вранці 20 липня.

Крім того, тієї ночі під будинком, де жив Шеремет, стояли підозрілі червоний «Мерседес» і сіра «Шкода», водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім працівником СБУ. У Службі безпеки заявили, що він не виконував завдань відомства. Втім, його допитали.

Потім у поліції визнали, щоприпустилися помилок при розслідуванні вбивства Шеремета.

Комітет захисту журналістів (CPJ) констатував, що за рік розслідування вбивства Шеремета не дало результатів – і запропонував провести міжнародне розслідування. Там не виключають, що до вбивства Шеремета можуть бути причетні влади Білорусі, Росії та України.

Президент Петро Порошенко запропнував долучити міжнародно визнаного розслідувача до української слідчої групи у справі Шеремета.

На початку розслідування Порошенко називав його справою честі поліції й обіцяв зробити все, щоб винних покарали. У травні 2017 року президент зізнався, що чекав кращого результуту.

Згодом стало відомо, що слідство вже встановило особу підозрюваного у скоєнні злочину, а також володіє інформацією про мотиви вбивства.

У вересні 2017 року стало відомо, що головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета задля захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».

У Центрі дослідження корупції й організованої злочинності вважають, що до вбивства журналіста Павла Шеремета причетна українська влада.

У січні 2017 року Human Rights Watch показала стурбованість відсутністю результатів у розслідуванні вбивства журналіста «Української правди» Павла Шеремета та обмеженням свободи ЗМІ в Україні

У лютому 2018 року редактор-засновник «Української правди» Олена Притула виступила з вимогою до генпрокурора Юрія Луценка розслідувати загибель журналіста Павла Шеремета у 2016 році як терористичний акт.

У березні глава Нацвональної поліції Сергій Князєв заявив, що до вбивства журналіста можуть бути причетні бійці Нацгвардії.

13 квітня 2018 року заступник глави СБУ Віктор Кононенко констатував, що за майже 2 роки розслідування слідство не має реаль ної доказової бази у справі про вбивство Шеремета.

У липні справу з розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета заморозили.

Журналісти вимагають публічного звіту щодо вбивства Шеремета.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus