USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

У Луцьку може з’явитися реабілітаційний ковідний центр

28 Квітня 2021 16:19
Депутати Луцької міської ради звернулися до уряду з пропозицією облаштувати в кожній області реабілітаційний ковідний центр. У Луцьку він міг би працювати на базі реабілітаційного центру для військовослужбовців.

Про це стало відомо 28 квітня під час пленарного засідання 10-ї сесії Луцької міської ради.

На розгляд депутатів винесли питання Про звернення щодо створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні.

Як наголосив депутат міської ради Олександр Козлюк, уряд ініціював прийняття програми щодо ковідних центрів, однак Кабінет Міністрів не врахував питання їх фінансування.

«Це знову лягатиме на плечі органів місцевого самоврядування... З метою зниження сплеску постковідних ускладнень необхідне негайне створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні», – сказав депутат.

Він зазначив, що звернення скеровується президенту, голові Верховної Ради, прем’єру та міністру охорони здоров’я.

У тексті звернення вказано, що дедалі частіше лікарі наголошують на довгострокових наслідках коронавірусу. Особливо небезпечні зміни у психосоматиці, коли в пацієнтів з’являється тривожність, депресія, суїцидальні настрої.

Читати ще: «Завдання максимум – відновитися. Все інше мусить почекати». Психолог із Луцька – про те, як здолати затяжний ковід

«В Україні поки що немає спеціалізованих центрів, які б займалися профілактикою ускладнень після коронавірусної інфекції або лікуванням пацієнтів із продовженим COVID. Лише в окремих випадках на базі колишніх санаторіїв діють реабілітаційні програми для тих, хто переніс COVID, однак для їх повноцінної роботи не вистачає фахівців: реабілітологів, психологів, тренерів, інструкторів. Проблема постковідного синдрому виходить за межі галузі охорони здоров’я, оскільки така реабілітація необхідна з соціально-економічного погляду, адже людина, яка перехворіла на COVID-19, мінімум на два місяці втрачає працездатність», – ідеться в тексті звернення.

Депутати міськради наголосили, що програма щодо реабілітації постковіду має фінансуватися коштами державного бюджету. Вона має передбачати:

- негайне створення реабілітаційних ковідних центрів у кожній області;

- розроблення і затвердження програм медичних гарантій, пакетів медичних послуг Національної служби здоров’я України у постковідний період;

- у навчальних програмах вищих медичних закладів передбачити підготовку фахівців, які будуть надавати спеціалізовану допомогу в період реабілітації тим, хто страждає на постковідний синдром;

- відродження доступності санаторного лікування та відпочинку, закладів профілактики захворювань, які будуть діяти для подолання наслідків COVID-19 та інших небезпечних хвороб.

Депутат, директор Луцького центру первинної медичної допомоги Ігор Гнетньов додав, що реабілітаційний ковідний центр міг би працювати на базі реабілітаційного центру для військових, що на проспекті Волі.

«Є затверджена програма МОЗ щодо впровадження реабілітаційних заходів. Їх можна проводити на базі нашого реабілітаційного центру після деяких модифікацій. Ці заходи не потребують додаткових специфічних речей. Почати ми можемо і в нас», – сказав він.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus