USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Унікальний експеримент: у зоні відчуження висадили реліктові рослини

24 Жовтня 2019 07:00
Магнолії, гінкго та інші рідкісні й реліктові рослини ростимуть у Чорнобильському заповіднику у рамках унікального експерименту.

Про це повідомляють у Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

У рамках наукового експерименту в лівобережній частині зони відчуження фахівці Чорнобильського заповідника, Ботанічного саду імені Олександра Фоміна та ДСП «Північна Пуща» створили інтродукційну ділянку рідкісних та реліктових рослин для вивчення їх стійкості до радіаційного забруднення. На цій території було висаджено магнолію, сосну кримську, рододендрон, гінкго дволопатеве та інші.

Фахівці, наприклад, звертають увагу на посадку метасеквої гліптостробоїдної, яка довгий час вважалась зниклою, поки її не знайшли у вигляді скам’янілих останків на острові Хоккайдо. У 1941 році знайшли і живі дерева у гірських масивах Китаю. Сьогодні ж ця рослина відома як садово-паркова культура.

«У світі зберігається тенденція зникнення рідкісних рослин в природних ареалах. Саме тому ми зважилися на цей унікальний експеримент на території найбільшого в Україні природного резервату. А враховуючи особливості Чорнобильського заповідника – це буде ексклюзивний науково-дослідний проєкт, що не має аналогів у світі», – наголосили у Заповіднику.

Після того, як рослини адаптуються до нових умов, науковці проведуть низку досліджень їх анатомічних, біохімічних та інших властивостей. Також планується збільшення кількості і видів рослин на ділянці та створення оглядового майданчика рідкісних рослин-інтродуцентів для відвідувачів Чорнобильського заповідника.

Нагадаємо, покинуті сільськогосподарські угіддя у зоні відчуження стали оселею коней Пржевальського у зоні відчуження, на двох третинах території якої нещодавно створили радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Кількість диких коней у зоні відчуження за два десятиліття збільшилася з 20 до понад сотні.

Зважаючи на значне збільшення кількості відвідувачів Чорнобильської зони, нещодавно презентували перший туристичний путівник зоною. Також для туристів віднедавна зробили доступним четвертий енергоблок ЧАЕС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus