USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 42.70 43.00
  • PLN 9.76 9.92

Волиньрада звернулася до президента та ВР, аби з російського полону звільнили більше волинян

19 Березня 2024 14:55
Волинські депутати звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Прем’єр-міністра України, аби вони посприяли обміну більшої кількості військовослужбовців з Волині, які перебувають в полоні.

Звернення схвалили під час позачергової сесії Волинської обласної ради.

У зверненні йдеться про те, що з початку повномасштабного вторгнення з полону вдалося повернутися лише 50 волинян, а загальна кількість повернутих захисників та захисниць становить 3145 осіб. Тож волинські депутати просять керівництво держави сприяти обміну більшої кількості військовослужбовців з Волинської області, звернутися до міжнародних партнерів та організацій, а також посили комунікацію з рідними військовополонених.

Подаємо текст звернення без змін:

З початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути 3135 захисників та захисниць, з них лише 50 – волиняни. За 3 місяці 2024-го року було проведено 3 великих обміни полоненими: 8 січня повернули 230 українців, 31 січня – 207, а 8 лютого – 100 полонених. Із 537 визволених бранців – лише 10 мешканці нашого краю.

На Волині є сотні сімей, рідні яких вважаються військовополоненими або є зниклими безвісти. Деякі з них не отримують жодних відомостей про своїх захисників роками. Жодної інформації не надходить ні від Міжнародного комітету Червоного Хреста (надалі – МКЧХ), ні від українських правозахисних організацій та органів безпеки.

Всупереч статутам Женевської конвенції про поводження з військовополоненими (ст. 21), росія утримує військовополонених в закладах пенітенціарної системи покарань російської сторони (СІЗО). росія відмовляє у підтвердженні утримання людини та місця її утримання, що є порушенням ст. 23 Конвенції. Військовополонених приховують в традиціях тоталітарного режиму. російська сторона офіційно не підтверджує місце знаходження військовополонених, свідомо направляючи брехливі відповіді родичам. Крім того, росія не дозволяє військовополоненим виходити на зв’язок з родичами та близькими, не надає інформації про стан здоров’я, умови утримання військовополонених.

В той же час, згідно Конвенції, Міжнародний комітет Червоного Хреста – це нейтральний посередник, якому згідно зі ст. 126 Женевської Конвенції, дозволено відвідувати всі місця, де можуть перебувати військовополонені. Згідно Конвенції, МКЧХ має доступ до всіх приміщень, якими користуються військовополонені, саме представники МКЧХ можуть розмовляти з військовополоненими та їхніми представниками. На адресу МКЧХ були відправлені сотні звернень від рідних військовополонених із Волині, але прямих відповідей організація не надала. Тож, на сьогодні, на жаль, можемо констатувати повну інертність з боку МКЧХ.

Звертаємося до Вас з проханням:

1. сприяти обміну більшої кількості військовослужбовців з Волинської області, які перебувають в полоні;

2. вчергове звернутися до наших міжнародних партнерів аби привернути їх увагу до ситуації з нашими полоненими;

3. вкотре нагадати організаціям ООН, Червоного Хреста, державам партнерам про їх зобов’язання і забезпечити відправку представників цих організацій до місць утримання військовополонених;

4. посилити комунікацію з рідними військових, які перебувають в полоні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 19 Березня 2024 17:58
краще прикрийте РПЦ МП ...реальними справами треба займатися..
Сергій Показати IP 19 Березня 2024 18:10
Проте з Волині найбільше загиблих,але зеленим байдуже!
дідові Показати IP 20 Березня 2024 06:42
В декого весняне загострення і пора пролікуватися в спеціальних медичних закладах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus