USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Ядерна кнопка Путіна може бути не такою страшною: уран розпродано, плутонієві ядра в боєголовках прострочені

26 Березня 2022 17:39
На початку нульових угоду між Росією і США чиновники називали договором століття, а от російські генерали кричали про неї як про підступну ядерну зраду.

Все стартувало на початку 90-х, коли країни стали домовлятися про скорочення страшних ядерних арсеналів. На той час колишній СРСР накопичив близько 1000 тонн високоактивного збройового урану – ще 590 тонн було накопичено в США, повідомляє ТСН.

І ось в 1993 році прем’єри США і Росії Альберт Гор і Віктор Черномирдін підписують угоду. За нею США зобов’язуються купити, а Росія – продати 500 тонн збройного урану, тобто речовини, яка містилася в кількох десятках тисяч боєголовок для радянських ядерних ракет.

Щоб зрозуміти, що таке 500 тонн збройного урану-235, треба знати одне: для його виробництва з 1949 року СРСР витратив колосальну кількість – 120 тисяч тонн звичайної уранової сировини «238».

Тут важливі деталі: США протягом 20 років купували в Росії не частини боєголовок, а збіднену сировину для створення власних паливних збірок, що їх використовують на ядерних станціях. Процес збіднення полягає в тому, що подрібнений уран з боєголовок змішували зі звичайним природним ураном.

Щоб розвести 500 тонн смертельної ядерної начинки, довелося додати більш як 21 тисячу тонн природної «238» фракції. Це при тому, що річний видобуток урану в Росії – між двома і трьома тисячами тонн. Тобто фактично продаж збройного урану позбавляв Росію і уранової руди, бо тягнув за собою потребу віддавати на додаток майже весь її видобуток. А він потрібен самій Росії для 37 ядерних реакторів на 11 атомних станціях.

Читати ще: У Росії відкрито погрожують ядерною зброєю у разі «провокації НАТО»

Експерти не виключають, що цей урановий голод нульових змусив Росію розмолоти на пальне для власних енергоблоків більшість власних ядерних боєголовок.

Знавці скажуть, що в ядерній зброї використовують не так збройовий уран, як плутоній-239. Але от ще одна «ядерна катастрофа» – в 2010 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв підписав угоду про закриття останнього реактора, який здатний виробляти цей дуже складний елемент.

Також Росія і США погодили умови утилізації надлишків плутонію. По 34 тонни кожна сторона. 34 тонни – це близько 17 тисяч боєголовок. Скільки з них встигла утилізувати Росія – невідомо. Але, в принципі, це не має значення. Чому? А тому, що збройний плутоній, на відміну від урану, ніколи не перестає розпадатися.

Читати ще: Екскомандувач сил НАТО в Європі: Путін може завдати ядерного удару по Польщі

Вчені твердять: плутонієві ядра боєголовок потрібно міняти кожні 10-15 років, адже цей елемент дуже нестійкий, і потужність ядерного вибуху може значно зменшитися.
Для тих адептів «великої Росії», які на це все кричатимуть, що вони виготовлять достатньо урану та плутонію, щоб знищити усе навколо, ще одна цифра – 21 тисяча доларів. Саме в стільки на додачу до тонн шалено дорогої уранової сировини обходиться процедура самого збагачення у центрифугах одного кілограма збройового урану.

Читати ще: «Ядерна валіза»: що це і чому Путін самотужки не може її застосувати

Чи справді його все минуле десятиліття виробляли в Росії у достатній кількості? Чи справді Росія протягом останніх років ретельно планувала можливе використання своїх ядерних ракет, бомб та снарядів? На ці запитання можна відповісти хіба що через аналогію з носіями атомного арсеналу. З тисячі ста зафіксованих протягом місяця запусків звичайних ракет в Україну у цілі потрапило лише 39%. Решта – просто не долетіли чи впали там, де їх не зафіксували радари. Частину з цих 39% ракет збили, ще частина не здетонувала.

Якщо ядерна програма Росії така ж ефективна, як її хвалені «Калібри» та «Іскандери», то це робить ситуацію для нашої планети значно менш похмурою. Червона кнопка Путіна, здається, вже в стані напіврозпаду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus