USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Якщо відправляють на війну без підготовки: юрист дав важливу пораду мобілізованим

19 Березня 2023 23:47
Мобілізовані українці, якщо їх відправляють на війну без проходження необхідної підготовки, повинні писати скарги командуванню своєї військової частини. Якщо це не діє – звертатися до Генштабу та Міністерства оборони.

Про це розповів в ефірі «Сніданку з 1+1» під час всеукраїнського телемарафону адвокат Андрій Новак, коментуючи резонансну історію тернополянина Богдана Покітка, який загинув на фронті всього через місяць після отримання повістки.

Як наголосив юрист, «бувають ситуації, що на місцях не виконують вимог із підготовки бійців і одразу відправляють на передову».

«В ідеальному світі такого не має бути, і в принципі у нас, за словами військово-політичного керівництва, кожен мобілізований громадянин, який не має бойового досвіду, повинен пройти бойову підготовку. Однак у публічному доступі документів, які б унормовували, що має знати військовослужбовець, мобілізований, немає. Скоріше за все, це є під грифом ДСК – для службового користування. Ми, звичайні громадяни, не можемо цих документів побачити», – зазначив він.

Читати ще: Повістки в Україні хочуть вручати по-новому: юристка повідомила нюанси

Як розповів Новак: «Ця історія непоодинока, особливо в перші місяці війни я таких історій чув багато».

Адвокат пояснив, що мобілізовані мають робити в такій ситуації.

«Відразу писати рапорт на командира військової частини або на командира центру комплектування, щоб відправили на полігон, на підготовку. Якщо ж не відправляють, то скаржитись до ВСП – військової служби правопорядку, до військової прокуратури, в Генштаб, Міноборони. Писати скарги, що вас без підготовки бійця відправляють служити на передок».
Нагадаємо, 33-річний житель Тернополя Богдан Покітко загинув на фронті менше ніж через місяць після того, як його мобілізували. Повістку чоловікові вручили на його день народження на зупинці громадського транспорту. Досвіду служби в армії Покітко не мав. Спочатку його зарахували до роти охорони Тернопільського військкомату – стояти в караулах та брати участь у роздаванні повісток. Навчання на полігоні чоловік не проходив. Менше ніж за місяць Богдана Покітка відправили до Донецької області на фронт. Мобілізований загинув під час ворожого обстрілу, пробувши на війні близько п’яти діб.

Прокуратура порушила кримінальне провадження за статтею 425 ККУ – недбале ставлення до військової служби. Встановлюється причетність осіб, імовірна недбалість яких призвела до тяжких наслідків. Максимальний термін покарання, передбачений санкцією статті, – від 5 до 8 років позбавлення волі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Бардак усюди. Показати IP 20 Березня 2023 00:58
Нічого нікому не буде. Гарантую.
Фон Дах Показати IP 20 Березня 2023 09:02
Перше звідки колишній цивільний який ніколи не служив знає як і куди писати рапорт ? Друге знаючи нашу систему(армійську з "міцними дубами") є великі шанси після написання рапорту здійснити "відпрацювання силових прийомів" або стати "аватаром" і дезертиром (булаб людина стаття знайдеться як заткнути рота). Третє найбільш імовірне рапорт "випадково" загубиться в дорозі а вас відправлять на передову (інакше стаття по 8271) а далі "є людина є проблема, нема людини нема проблеми", наступний і по колу. Як показує практика їм це сходить з рук або війна все спише. Нажаль генштаб це спускає бо треба затикати прогалини в фронті вже і зараз пофіг як невраховуючи (імовірно) що ЛЮДСЬКИЙ ресурс в нас обмежений і якість шалено падає. Для кацапів втратити наприклад 1 мільйон мертвих і ще 3-4 поранених це ніщо ще наберуть, в нас це буде половина чоловічого населення і п*зд*ць.
Artur Показати IP 20 Березня 2023 09:21
Бачив у командуванні на власні очі, як "відповідають" на скарги. Сидить кілька офіцерів, на яких щодня присилають по 10-20 (до повношасштабної війни) скарг на кожного. Їм срати на проблеии. Їх задача - дати технічну відповідь "на від'*бись", аби їх начальники були вдоволені відсутністю скарг. Тільки депутатські та іноді адвокатські скарги якось іноді розглядаються.
Дядько Показати IP 20 Березня 2023 11:23
Видно, що юрист сам в арміїї не служив і про рапорти, скарги і документообіг вцілому у нього лише теоретичне уявлення - хоча так, як він каже, насправді мало би бути. В дійсності реальна ситуація така, що військослужбовець в український акрмії має трохи більше прав і свобод, ніж засудженний в колонії загального режиму.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus