USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ЄК відкрила справу проти Польщі через «диктаторську» судову реформу

29 Липня 2017 17:22
Європейська комісія офіційно розпочала проти Польщі санкційну процедуру через закон, який нібито підриває незалежність судів. Відповідна інформація була оприлюднена у суботу в Брюсселі, повідомляє УНІАН.

Польська влада має один місяць, щоб відповісти на лист з офіційним повідомленням, який був направлений Варшаві після публікації в Польському Офіційному журналі закону щодо організації судів.

"Основне правове занепокоєння Комісії, яке викликає закон про організацію судів загальної юрисдикції, пов'язане з дискримінацією за ознакою статі через введення різного віку виходу на пенсію для суддів-жінок (60 років) і суддів-чоловіків (65 років). Це суперечить статті 157 Договору про функціонування Європейського Союзу та Директиві 2006/54 щодо забезпечення гендерної рівності у сфері зайнятості", - йдеться в повідомленні.

Крім того, у Комісії також викликає побоювання, що, надання міністру юстиції широких повноважень у питаннях продовження терміну повноважень суддів, які досягли пенсійного віку, а також повноважень звільняти і призначати голів судів, підірве незалежність польських судів.

"Нові правила дозволять міністру юстиції впливати на окремих суддів, зокрема, розпливчастими критеріями продовжувати їхні мандати, тим самим підриваючи принцип незмінюваності суддів", - наголошують в ЄК.

У Брюсселі також зазначають, що закон дозволяє суддям при зниженні пенсійного віку продовжити їхній мандат міністром юстиції на строк до 10 років для жінок-суддів та 5 років для суддів-чоловіків. Крім того, немає визначених часових рамок для ухвалення міністром юстиції рішення про продовження мандата, що дозволить йому зберегти вплив на суддів до завершення їхніх судових повноважень.

В ЄК також повідомили, що віце-президент Єврокомісіі Франс Тіммерманс вчора відправив листа польському міністру закордонних справ, нагадавши про запрошення для нього та польського міністра юстиції зустрітися в Брюсселі, щоб відновити діалог. В контексті діалогу верховенства права Тіммерманс сказав: "Рука Комісії все ще досягає польської влади, сподіваючись на конструктивний діалог".

Польський уряд має надати відповідь протягом одного місяця.

"Вивчивши відповідь Польщі, або якщо зауваження не будуть представлені у встановлений строк, Комісія може видати обґрунтовану думку, що є другим етапом процедури порушення", - додали в Єврокомісії.

Нагадаємо, 24 липня президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на суперечливі закони про Верховний суд і Національну раду суддів, прийняті 22 липня Сенатом. Схвалення цих законів польським парламентом викликало масові протести всередині Польщі та критику за кордоном.

Після прийняття скандального закону в Польщі відбулися протести проти судової реформи.

25 липня президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів, ухвалених парламентом Польщі в рамках суперечливої судової реформи, ініційованої урядом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus