USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Майбутнє з зеленою енергетикою чи на «газовій голці»: досвід ЄС та України

8 Січня 2016 19:00
Чому країни Європейського Союзу планують обмежити використання традиційних джерел енергії та які перспективи України в заміщенні природного газу, нафти, вугілля та ядерного палива екологічно чистими джерелами енергії, пояснили експерти.

Яким чином працює енергетична система лідера Євросоюзу з використання зеленої енергетики Австрії, розповів під час зустрічі з українськими журналістами у Відні Голова Центру енергетичної економіки та інфраструктури Австрійського енергетичного агентства Гюнтер Паурітш.

Австрійське енергетичне агентство має 38 років досвіду в секторі енергетики. Воно було засноване у 1977 році, під час кризи цін на нафту, які підвищувалися і потрібно було шукати шляхи заощадження енергії та використання відновлюваних джерел енергії. Австрійський уряд вирішив створити АЕА у формі асоціації, що відкрита для інституційних членів. Найбільшими інституційними членами є австрійські міністерства – традиційно президент Асоціації є міністром навколишнього середовища, перший віце-президент – міністром економіки, тому що цей міністр теж відповідальний за питання енергетики Австрії. Оскільки Австрія - федеративна республіка, урядовець з кожної з федеральних земель теж входить до складу агентства.
Приблизно 85 працівників Агентства працюють над великою кількістю проектів, що пов’язані з сектором енергетики – електроенергетикою, сектором будівництва, транспорту тощо. Вони працюють на науковому рівні, розробляючи стратегії, пропонуючи їх міністерствам. Також членами агентства є представники енергопостачальних компаній тощо. Річний бюджет агентства становить приблизно 8 мільйонів євро, приблизно 90% фінансування агентства надходить з проектів і до 10% - з членських внесків. До 120 проектів розробляють щороку.

Основними сферами роботи агентства є енергопостачальна система майбутнього, яка використовуватиме ВДЕ, буде дружньою до навколишнього середовища, зменшить викиди CO2 в атмосферу. Починаючи з минулого року триває робота над імплементацією законодавства у сфері енергоефективності на національному рівні.

Енергетика та екологія: які цілі ставлять в Євросоюзі

Як член ЄС Австрія має зобов’язання відповідно до «цілей 20-20-20» ЄС (зменшення кількості викидів газу на 20% порівняно з 1990 роком, підвищення на 20% використання ВДЕ, зменшення на 20% використання первинної енергії). Серед 28 країн ЄС у 2013 році рівень використання ВДЕ становив 15%, з відновлюваних джерел енергії вироблялося 25,4% електроенергії.

У 2005 році в Австрії рівень використання ВДЕ становив 23,3% (4е місце серед країн ЄС після Швеції – 39,8%, Латвії – 34,9% та Фінляндії – 28,5%). Щодо цього показника, кожна з країн має свої цілі, які повинна досягти у 2020 році. Так, Австрія планувала довести показник до 39%, Швеція – до 49%, Латвія – до 42%, Фінляндія – до 38%, Велика Британія – підвищити рівень з 1,3% у 2005 році до 15% у 2020. Щодо країн-сусідів України, мета Польщі – 15% (на противагу 7,2% у 2005 році), Словаччини – 14%, Угорщини – 13%, Румунії – 24%. До слова, запланований показник вже перевиконала Швеція, досягла мети 2020 року Румунія, майже досягла Австрія.
Потенціал відновлюваних джерел енергії у Європі недостатньо великий, тож цілком перейти на використання ВДЕ замість традиційних джерел енергії буде непросто. Втім, досягти «цілей 20-20-20» у Євросоюзі цілком реально. Деякі країни ЄС повинні будуть відчутно підвищити рівень використання ВДЕ, наприклад, Велика Британія, Бельгія, Ірландія.
Як зауважив Гюнтер Паурітш, ринок електроенергії Австрії пов'язаний з ринком Німеччини, вони мають спільне цінове поле і зниження цін на німецькому ринку електроенергії демонструє, що ВДЕ (вітрова енергія, наприклад) не можуть бути прибутковими і конкурувати з традиційними джерелами енергії в умовах ринку.

У 2008 році перед економічною кризою був період підвищення цін на нафту в усьому світі, підвищувалася вартість газу та електрики, влітку 2008 року в Австрії ціна електроенергії становила приблизно 80 євро за мегават-годину, нині ціни становлять на рівні 30 євро за мегават-годину. Тоді, в часи кризи, ціна електроенергії відповідала вартості генерації електроенергії вітровими електростанціями, тоді енергія з ВДЕ була конкурентоспроможною у ринкових умовах.
Згодом ринок змінив напрямок на значне зниження цін, тож тепер виробництво електрики з ВДЕ потребує субсидіювання (вартість виробництва мегават-години вітровою електростанцією становить 80 євро, тоді як на ринку мегават-година коштує 30 євро). Водночас, є тенденція до збільшення розмірів вітрових електростанцій, вони мають більші потужності, більшу кількість робочих годин на рік, але різниця між витратами на виробництво та ціною на ринку досі велика. Цю різницю намагаються подолати технічним вдосконаленням, яке поки недостатньо швидке.

Австрійська енергетична стратегія базується на відновлюваній енергії, енергоефективності та безпеці поставок. Стратегія має мету збільшити використання ВДЕ (встановити нові потужності у цьому секторі енергетики), вживати заходи енергоефективності (вини повинні усунути збільшення потреб споживання електроенергії у сфері бізнесу). Якщо поглянути на споживання енергії в Австрії, з усіх ресурсів 36% припадає на нафту (переважно через сектор транспорту), 20% - на природний газ (що використовується для центрального опалення та виробництва електроенергії), 10% - на вугілля (воно використовується лише на певних старих ТЕС та у промисловості). Частка гідроенергетики становить 11%, біопаливо – 13% (це найбільш поширені ВДЕ). Вітрова та сонячна енергетика, попри малу частку у споживанні, розвиваються дуже швидко, їх частки використання стабільно підвищуються щороку.
В Австрії з населенням у 8,5 мільйона осіб є приблизно 4 мільйони споживачів енергоринку. У середньому 3,5 тисячі кіловат-годин на рік споживає одне домогосподарство. Потребу у 69 терават-годинах на рік забезпечують електростанції загальною потужністю 24,224 тисячі мегават. В країні нараховується 130 системних операторів на ринку електроенергії.

З одного боку, для споживачів Відня (до 25% від загальної кількості споживачів електроенергії в Австрії) електроенергію постачає лише одна компанія, з іншого – у сільській місцевості існує багато дуже малих компаній, які часом є родинним бізнесом та обслуговують по декількасот споживачів. Таким чином, 10 найбільших системних операторів в Австрії охоплюють до 90% ринку, водночас існує безліч невеликих електропостачальників (наприклад, невеликі ГЕС). Більшість ГЕС були побудовані ще в 1960-80-их роках і давно встигли відшкодувати вартість свого спорудження.

Чи правдивий стереотип про дешевизну атомної електроенергії

На теренах Австрії у 1970-их роках була побудована Цвентендорфська АЕС (у містечку неподалік від Відня), але після повного закінчення її спорудження станція так і не запрацювала – трохи більше 50% населення країни не підтримало ідею використання атомної енергії під час референдуму. Нині будівництво АЕС в Австрії заборонене законом, а вказана електростанція слугує для навчання енергетиків та використовується для екскурсій (у ній відвідувачі мають можливість побачити справжній атомний реактор зсередини).

Для порівняння, 15 енергоблоків на чотирьох діючих АЕС в Україні виробляють до 48-50% електроенергії країни.

Коментуючи зауваження щодо низької вартості електроенергії, яку виробляють АЕС, Гюнтер Паурітш зазначив, що насправді можна з’ясувати, що немає жодної АЕС у світі, яка була б побудована та працювала відповідно до умов ринку. Лише завдяки дуже значному фінансуванню держав та прямому і непрямому субсидуванню, ці електростанції функціонують. Таким чином, порахувавши усі витрати, зокрема, на захоронення ядерних відходів, можна побачити, що атомна електроенергія – найдорожча з усіх, навіть у найбільш економічно розвинених країнах.

Водночас, ГЕС не потребують такої фінансової підтримки, як АЕС і визнані найкращим способом виробництва електроенергії в Австрії. ГЕС в Австрії поділяються на річкові та ті, які встановлені на водосховищах (вони працюють не лише на внутрішній ринок, а й на іноземний). Структура потужностей електростанцій у 2014 році (загалом – 24 224 МВт) виглядала таким чином: ГЕС (з використанням течії річок) – 5 599 МВт, ГЕС (на водосховищах) – 7 969, ТЕС (на газі та нафтопродуктах) – 7 331, ТЕС (на RES) – 628, PV (сонячні електростанції) – 586, геотермальні – 2 110.
У виробництві електроенергії першість посідають ГЕС (загалом понад 2800 електростанцій), які виробляють дві третини всієї електроенергії Австрії. На річках діють понад 100 станцій з потужністю понад 20 МВт та понад 2500 малих ГЕС з потужністю менше 10 МВт. Десять найбільших ГЕС на Дунаї, які переважно належать державі, виробляють 25% електроенергії Австрії. Компанія Verbund, 51% акцій якої належать державі, володіє понад сотнею ГЕС.

Нині Австрія є лідером за часткою використання електроенергії з відновлюваних джерел серед країн ЄС з показником у 65,5%. Наразі австрійці використовують 70% технічно можливого потенціалу використання гідроелектроенергії. Встановлена потужність вітрових електростанцій становила у 2015 році 2,486 МВт, сонячних електростанцій – 756,1 МВт (що значно перевищує потужності електростанцій такого типу, що нині діють в Україні).
Зелений тариф: чому в ЄС зацікавлені використовувати зелену електроенергію

Як розповіли експерти, до 2003 року зелена енергетика субсидувалася за кошти федеральних земель Австрії, а у 2003 ухвалили Акт про зелену електроенергію, що імплементував Директиву 2001/77/ЄС: запровадили систему пільгових тарифів – постачальники зобов’язані платити за зелену електроенергію. До Акту вносили низку змін впродовж років. Цілі 2020 року відповідно до Акту про зелену електроенергію: встановлення 1000 МВт потужностей ГЕС, 2000 МВт вітрових електростанцій, 1200 МВт сонячних електростанцій, 200 МВт станцій на біогазі та біопаливі.
Зелені тарифи на електроенергію (2014 рік) (в центах за кіловат-годину) становили для малих ГЕС – 4,92 – 10,44 (залежить від обсягу електрики, що подається в мережу) , вітрових станцій – 9,36, станцій на твердому біопаливі – 10,83-19,7 (вища потужність станції – нижчий тариф), на біогазі - 12,8-19,31 (вища потужність станції – нижчий тариф), сонячних PV – 10-12,5. Зелені тарифи на сонячну електроенергію стрімко знизилися з 65 центів у 2003 році до менше 30 у 2013 і 10-12,5 в 2014, рівень тарифів на решту видів зеленої електроенергії практично незмінний впродовж десятиліття. Головним питанням розвитку фотоелектростанцій в Австрії є невеликі встановлення на дахах будинків (що дозволяють споживачам заощаджувати на електроенергії).
Зелена енергетика та Україна: сучасний стан та перспективи

Попри те, що більшість електричної та теплової енергії в Україні виробляється з традиційних джерел, що забруднюють навколишнє середовище, найближчими роками ситуація повинна змінитися. Так зобов'язання України в рамках Протоколу про приєднання до Енергетичного Співтовариства містять план заходів з імплементації Директиви 2009/28/ЄС про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел. Йдеться про адаптацію законодавства України у сфері відновлюваної енергетики до законодавства ЄС, зокрема:

- розроблення технічних вимог до виробництва і використання біопалив та біорідин із скороченням обсягів викидів парникових газів;

- розроблення критеріїв сталості для рідкого та газоподібного палива, що виробляється з біомаси тощо.

Сприяти збільшенню споживання енергії, виробленої з відновлюваних джерел планують завдяки розробленню рекомендацій щодо оптимального поєднання використання відновлюваних та традиційних джерел енергії; забезпечення підвищення кваліфікації фахівців з установки енергетичного обладнання, яке працює на ВДЕ.
Головною метою національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року є досягнення 11% частки енергії, отриманої з ВДЕ, у кінцевому енергоспоживанні країни. За станом на квітень 2015 року потужність об'єктів відновлюваної електроенергетики, яким було встановлено «зелений тариф», становила 1469 МВт.
Закон 2010-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» президент підписав у липні 2015 року. Закон запроваджує механізми стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. Побутовому споживачеві надається право на встановлення у своєму приватному домогосподарстві генеруючої установки, призначеної для виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та/або енергії вітру, величина встановленої потужності якої не перевищує 30 кВт, але не більше потужності, дозволеної до споживання за договором про користування електричною енергією.

Уточнюється, що «зелений» тариф на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлюється єдиним для кожного виду альтернативного джерела енергії.

Біопаливо, вітер та сонце: чим можна замінити газ та нафтопродукти

Економічний потенціал біомаси в Україні для виробництва твердого біопалива становив у 2013 році 18,021 мільйона тонн нафтового еквіваленту, що може замістити 21,6 мільярда метрів кубічних газу.

Як повідомляв голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, сектор біоенергетики сьогодні вже фактично заміщає 1,93 мільярда метрів кубічних природного газу на рік. За станом на початок 2015 року експлуатувалося понад 3650 МВт теплової потужності на біомасі. З них: 2000 МВт у населення, 350 МВт в ЖКГ і бюджетній сфері, 1300 МВт – у промисловості.

Прийнятий Урядом Національний план дій в ВДЕ до 2020 року ставить завдання перед сектором біоенергетики додатково замістити 5,27 мільярда метрів кубічних природного газу на рік твердим біопаливом, довівши його до 7,2 в 2020 році. Це потребуватиме значного нарощування використання теплогенеруючого обладнання на біомасі: з 3650 МВт в 2013 до 16150 МВт в 2020 році - фактично збільшення потужностей в 4,4 рази.
Виконання поставлених цілей неможливе без швидкого нарощування енергетичного споживання аграрних відходів і палива з енергетичних плантацій. Потужність котлів, що працюватимуть на аграрних відходах і паливі з енергетичних плантацій, збільшуватиметься з 300 МВт (10%) в 2013 до 11000 МВт (70%) в 2020 році. Фактично збільшення споживання в 35 разів за найближчі 5 років.
Щодо вітрових електростанцій, зі слів голови правління Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, об’єм встановлених в Україні потужностей становив 497,5 МВт у 2014 році. Нові проблеми перед цією галуззю енергетики постали з анексією АР Крим Росією - 87,7 МВт потужностей припадали на територію півострову.

На початок 2015 року в Україні діяли 98 сонячних електростанцій загальною встановленою потужністю 819 МВт, які у 2014 році виробили 485 мільйонів кіловат-годин електричної енергії.

Загальна потужність сонячних установок приватних домогосподарств, що працюють за «зеленим» тарифом за станом на 1 січня 2015 року становила 83,5 кВт. Зазначеними установками у 2014 році вироблено 9389 кіловат-годин електричної енергії. Постачання електроенергії сонячними електростанціями, що знаходяться на тимчасово окупованій території Криму, до Об’єднаної енергетичної системи України припинено з квітня 2014 року. На території автономії залишилось 23 фотоелектростанції сумарною потужністю 407 МВт.
Одночасно зі значним вітровим та сонячним потенціалом, який можна використовувати в Україні, перед використанням цих джерел енергії стоїть низка бар’єрів. Це, зокрема, відсутність державних гарантій щодо компенсації втрат інвесторів внаслідок форсмажорних обставин (анексія Криму, зона АТО) та те, що електростанції можуть бути побудовані тільки на землях, призначених для промислового користування.

Павло ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 8 Січня 2016 19:22
здаеться дорослi люди, а шо в ваших головах робиться???
Анонім Показати IP 8 Січня 2016 19:24
i в скiльки обiйшлися цi всi розрахунки непотрiбнi ???
Анонім Показати IP 8 Січня 2016 21:16
Мда, нам предлагают производить электроэнергию по 80 евро вместо 30 евро. Полный Шик. Это будет действительно Перемога!
Василь Показати IP 8 Січня 2016 21:39
Доволі смішно читати подібні статті в Україні. Хіба ж хтось проти? Але ж по перше, коштує воно..., а по друге вся організована злочинність (резидент, уряд, інші чинуші, органи які мали б охороняти право) харчується з газу та нафти в тій чи іншій мірі. Це статтю для загального розвитку написали? Так ті що дружать з головою і так в курсі, а всім іншим воно і на ... не здалося.
Анонім до Василь Показати IP 8 Січня 2016 22:38
Между прочим, еще при Кучме Украина интенсивно развивала ветроэнергетику. Правда свидомый Ющенко всю эту отрасль послал на три веселых буквы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus