USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Справу про напад на журналістів «Аверсу» передали у ДБР

12 Травня 2019 11:23
Справу про побиття митниками журналістів телеканалу «Аверс» скерували до Державного бюро розслідувань. Санкції статей, що їх інкримінують митникам, передбачають до чотирьох років позбавлення волі.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Як повідомлялося, знімальна група місцевого телеканалу «Аверс» завітала на застілля до митників, аби продовжити своє розслідування про контрабанду бурштину та незадекларовані статки, однак зіштовхнулася із застосуванням сили.

В елітному ресторані, де відбувалося святкове застілля, на знімальну групу в розпал вечірки митники не чекали. Під час штовханини одній із журналісток поранили палець, а оператору, який намагався усе відзняти, зламали камеру. «Підійшли до мене два чоловіки, почали шарпати, рвати куртку, били оператора, били камеру», – каже Наталія Поліщук. «Він виривав у мене телефон, грубою чоловічою силою, власне, від чого у мене пошкоджена рука, зірвав посвідчення у мене», – каже Марія Петручик.



Візит до митників журналісти спланували, бо розслідують справу про рекордну партію контрабандного бурштину, який начебто незаконно перевезли до Польщі через Ягодин. «1300 кілограмів пропустили наші митники, а поляки затримали у себе на пункті пропуску. Вирішили все-таки поцікавитися з перших уст, як вони могли пропустити стільки дорогоцінного каміння за кордон», – пояснила Наталія Поліщук.

На митниці усе спростовують – мовляв, таку партію сонячного каміння вони не пропускали, а перевірити, що всередині фури, бурштин чи вугілля – важко. «Воно не сканується. Таких автомобілів за зміну, з вугіллям, проїжджає 12. Ну скажіть, як ви їх можете оглянути», – каже один із працівників митниці. Натомість журналісти навіть роздобули інформацію, звідки рекордний контрабандний вантаж прямував – дві фури за документами везли деревне вугілля з підприємства у Ківерцівському району.

Тільки за офіційними підрахунками Держгеонадр, в Україні щорічно незаконно добувають до 300 тонн бурштину. Обороти чорного ринку оцінюють у 500 мільйонів доларів. «Наш український бурштин переправляється контрабандою до Польщі, зокрема, до Гданська, де діє міжнародна бурштинова біржа. Потім український бурштин з польськими документами експортується по всьому світу. Існування нелегального ринку бурштину – це сотні мільйонів доларів щороку. Від таких ласих шматків ніхто не хоче відмовлятися», – каже журналіст-розслідувач Олександр Ніколайчук.

Підтвердження цьому – гучний скандал трирічної давнини. Тоді через той-таки Ягодин волинські митники незаконно пропустили півтори тонни бурштину – виявили його поляки. Але цього разу переконують, що рекордну контрабанду не прогавили – і навіть звернулися до польських колег, аби підтвердили це. Щоправда, відповіді на запит поки не отримали, а щодо дій своїх працівників у ресторані проводять службове розслідування. «З боку митників все-таки були порушення правил етичної поведінки. Ми нікого не захищаємо», – наголосила речниця Волинської митниці Валентина Черниш.

У поліції відкрили кримінальне провадження за трьома статтями. «Йдеться про перешкоджання професійної діяльності журналістів, грабіж та заподіяння умисних легких тілесних ушкоджень», – розповів прес-секретар Національної поліції у Волинській області Віктор Гомоль.

Тетяна Хомич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
лучанка Показати IP 12 Травня 2019 12:04
Не захищаю обидві сторони, але чому журналісти поперлися в ресторан, щоб з"ясувати обставини пропуску бурштину? Чому не на пост, щоб побачити реальну процедуру огляду вантажів? Значить ,просто хотіли скандалу. І що означає перешкоджання журналістській діяльності у даному контексті? Тобто, тикне журналістським посвідченням, і може лізти тобі в тарілку?
До журналістів!!! Показати IP 12 Травня 2019 12:25
Якщо ви принципові люди то доведіть справу до кінця! Слідкуйте за розслідування, потім за розглядом справи в суді і усіх учасників робіть відразу відомими!!!
росін олексій Показати IP 12 Травня 2019 13:00
Продажна Черниш ще щось може коментувати??? Аморальна людина що продасть все і всіх!!! Аверс просто молодці що не злякалися зграю п'яного бидла що займається грабунком люду і держави! Пора шибениці зводити і наводити лад в державі!
Еге ж Показати IP 12 Травня 2019 13:03
Мо щось толкове й вийде з цього... Будет подивиться
Тор Показати IP 12 Травня 2019 17:55
А де перелік інших статей. Службова халатність, невідповідність займаним посадам. А за що куплені маєтки, ресторани, автомобілі???? Прості люди знають що все це придбано незаконно, а от слідство, прокуратура, СБУ нічого не бачать. Воно й не дивно, у самих рильце в пушку.
123 Показати IP 12 Травня 2019 19:42
От і привід зачищати країну від нечисті - от так прямо починаючи з кордонів і далі. З кордонів, це щоб їх ще на додачу надійно закрити для тої нечисті, що грабувала країну. Ну, щоб не втекли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus