USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

80 років тому в Росії розстріляли цвіт української нації

27 Жовтня 2017 20:46
У Карелії (РФ) восени 1937 року, в урочищі Сандармох розстріляли понад 1100 осіб, серед яких було 290 представників української культурної, наукової та політичної еліти — їх називають «розстріляним відродженням».

Про це повідомляє Ракурс.

Сьогодні, 27 жовтня, Україна вшановує пам’ять жертв сталінських репресій, яких розстріляли 80 років тому вурочищі Сандармох на території Карелії. Там полягли, зокрема, поет-неокласик Микола Зеров, творець театру «Березіль» Лесь Курбас і драматург Микола Куліш.

У документах радянських спецслужб місцевість лісового урочища Сандармох у Медвежогорському районі Карелії описують як «звичайне місце розстрілів». Органи НКВС СРСР використовували цю територію для проведення масових розстрілівцивільного населення.

У 1937-1938 роках тут, за різними даними, розстріляли, вiд 6 до 9,5 тис. осіб.

Урочище Сандармох стало місцем розстрілу тюремного етапу 1937 року з Соловецьких таборів. Його ще називають «перший соловецький етап».

У ньому перебували відомі діячі культури, науки, а також військові та священнослужителі, зокрема й українці — поет-неокласик Микола Зеров, драматург Микола Куліш, творець театру «Березіль» Лесь Курбас, історики Матвій Яворський, Володимир Чеховський і Сергій Грушевський (племінник Михайла Грушевського), вчені Степан Рудницький, Микола Павлушков, Василь Волков, Петро Бовсунівський, Олексій Вангенгейм і міністр фінансів УРСР Михайло Полоз, письменники Валер’ян Підмогильний, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий, а також представник Ватикану, отець Петер Вейгель, направлений для перевірки даних про переслідування вірян у СССР.

Розстріли тривали з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року. В ці дні розстріляли найбільшу групу в’язнів. Ці масові вбивства приурочили до 20-річчя Жовтневої революції.

Всього ув’язнених було 1116, але п’ять вироків не виконали: один в’язень помер, а чотирьох етапували в інші місця. Серед приречених на смерть громадян були 290 українців. У «розстрільних списках» їх назвали «українськими буржуазними націоналістами».

Розстріл такого масштабу проводився на той час уперше. Щоб уникнути розголосу, місце виконання операції обрали віддалене — розстрільний полігон «Білбалтлагу» в урочищі Сандармох.

Засуджених доставляли у Медвеж’єгорськ партіями. Перед розстрілом їх роздягали до білизни, зв’язували, затикали рота, після чого в кузовах вантажівок вивозили на місце страти, ставили на коліна на краю ями і розстрілювали.

Органи НКВС, а потім МГБ, КДБ СРСР і ФСБ РФ тривалий час приховували від родичів загиблих місце масових убивств. Внаслідок спецоперації чекістів восени 1937 року слід соловецького етапу нібито загубили.

Багато років існувало припущення, що людей потопили у Білому морі. Проте 2 липня 1997 року спільна експедиція Карельського і Петербурзького «Меморіалів» виявила місце злочину поблизу автомобільної траси Медвеж’єгорськ-Повенець. Експедиція місцевого краєзнавця Юрія Дмитрієва знайшла в урочищі 236 розстрільних ям із людськими останками.

Імена всіх 1111-ти розстріляних осіб було встановлено, згодом їх реабілітували і визнали жертвами сталінського терору.

Степан Рудницький
Степан Рудницький
Микола Куліш
Микола Куліш
Лесь Курбас
Лесь Курбас


Валер ян Підмогильний
Валер ян Підмогильний

Меморіальне кладовище «Сандармох»
Меморіальне кладовище «Сандармох»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ст.морж Показати IP 27 Жовтня 2017 20:54
Розстрілював капітан Матвєєв. Напевно в Мордорі йому десь пам'ятник стоїть...
51 омбр(розформ) Показати IP 28 Жовтня 2017 08:00
Цвіт розстріляли а дол..в залишили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus