USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Батькам вихованців волинського інтернату погрожують

16 Січня 2014 17:41
Черговий експеримент волинської влади може обернутися кількома сотнями зламаних доль - і дитячих, і дорослих - переконують люди, які причетні до роботи Сенкевичівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів.

Нагадаємо, голова облдержадміністрації Борис Клімчук неодноразово говорив, що цей заклад треба або закрити, або реформувати. Останнє його резюме: поки що школа працюватиме, але в усіченому варіанті. Але з 1 вересня нових учнів заклад не набиратиме.

На розгляд комісії обласної ради з питань духовності, релігій, освіти й науки, культури, засобів масової інформації представили проект розпорядження, де пропонується продовжити контракт з директором школи Валентиною Чижук на рік. Під час засідання сьогодні, 16 січня, це рішення не набрало в підтримку необхідної кількості голосів членів комісії.

Натомість, депутати розбиралися, чи дійсно Сенкевичівський інтернат необхідно закрити.

На засідання комісії запросили представників колективу, батьків учнів, був і начальник управління освіти Олександр Хомич, який був доповідачем з кадрового питання.


Діти з неблагополучних сімей можуть вчитися у коледжі фермерської справи

Директор навчального закладу Валентина Чижук розповіла, що заклад займає площу 6,7 гектара. Свого часу в капітальні ремонти закладу були вкладені чималі кошти, розвинена матеріально-технічна та навчально-методична база. Крім того, заклад постійно шукає підтримку благодійних організацій. Торік Сенкевичівська школа-інтернат отримала близько 150 тисяч гривень від благодійних організацій Києва, Рівного.



«Діти у нас навчаються тимчасово. З початку навчального року 17 дітей повернулися в свої сім’ї - тобто, колектив постійно піклується, щоб діти повернулися в сім’ю», - додає вона.

Валентина Чижук розповідає, що діти в школі отримують початкові знання вирощування сільськогосподарської продукції, квітникарства. Бажаючих готують до вступу до Горохівського коледжу Львівського аграрного університету.

Там вони навчатимуться фермерської справи, згодом повернуться в своє село. Хто ж розбудовуватиме свої села, як не вихідці звідти? - розмірковує директор школи.

З одного інтернату в інший – але дитину на кілька днів повернули в сім’ю

Начальник управління освіти облдержадміністрації Олександр Хомич погодився, що Сенкевичівська школа-інтернат – гарна установа з потужним колективом. Але інтернати має замінити родина.



«Сьогодні ми маємо в Україні, на Волині зокрема, розгалужену мережу інтернатних закладів. Але влада пропагує створення максимальних умов навчання і перебування дітей в сім’ї. інтернати – гарні установи, але це державні установи. Питання, де дітям краще, там чи в сім’ї – дискусійне. Але для того й існують соціальні служби, освітяни, від них залежить комфортне перебування в родині. Є контингент дітей, які, при певній допомозі, можуть повернутися в сім’ї», - повідомив посадовець.

У чому полягає «допомога» соціальних служб, багато батьків уже відчули за останні два місяці.

Голова комісії депутат Роман Карпюк повідомив, що має кілька звернень про те, що на батьків, чиї діти навчаються у згаданій школі, чинить тиск місцева влада. А державні органи погрожують, що цих людей позбавлять батьківських прав.

Був випадок, каже депутат, коли дитину забрали з інтернату згідно з актом обстеження, у якому вказано, що умови в родині нормалізувалися. Проте, уже за кілька днів новий акт обстеження містив протилежний висновок, що дитину знову потрібно відправити в інтернат. Але вже у Володимир-Волинський спецзаклад.



Батьки, розповідає депутат, бояться звертатися зі своїми проблемами до громадськості. Чи чинить тиск влада на батьків, попросили відповісти Олександра Хомича. Начальник управління освіти такі факти заперечив.

«Якщо ти мене забереш зі школи – втечу з дому»

А ось директор школи Валентина Чижук каже, що багато батьків розповідають, про тиск з боку соцпрацівників. З її слів, батьки планували вже звернутися до правоохоронних органів.

Голова профспілки школи, соціальний педагог Тетяна Бартошук розповідає, що документи дітей батьки приїжджають забирати у супроводі чиновників з РДА чи сільських рад, або з директорами місцевих шкіл.

«Жінку з Хорохорина посадили в автомобіль. Як поралася біля хати – так і приїхала. Її привезло троє невідомих, які відмовилися представитися. Ми просили тих людей: підійдіть до школи, поговоріть з дитиною. Син каже: якщо ти мене забереш зі школи – втечу з дому», - каже педагог.



Тетяна Бартошук каже, що в школі навчаються діти не лише з асоціальних сімей, а й тих, хто опинився в скрутній ситуації: без житла, без роботи.

«Ми не проти, щоб діти були в сім’ї, але хай будуть створені умови. У нас навчалася дитина, яка 2 роки жила з батьком, мати навіть не з’являлася, а тепер дитину віддають тій матері.

Це діти, яких викинули з суспільства. Ми їм дали можливість освоїтися, брати активну участь у житті школи. А чи готове суспільство їх прийняти?», - зауважує соціальний педагог.

«Наш інтернат – не клуня»

Мерета Олена – мати учня 3 класу Сенкевичівської школи-інтернату. Вона каже, що змушена працювати з ранку дотемна. Тож дитина пів дня сама по собі. Другий син – вже випускник. Сама вона мешкає в селі Вигуричі Луцького району. Днями їй довелося познайомитися з місцевими чиновниками.

«Я не хочу щоб діти виросли алкоголіками, крадіями. Син змінився в поведінці, навчається добре. До мене двічі приїжджали з РДА. Мені не погрожували, але я особисто чула, як погрожували кільком матерям. Одна мати вчора звернулася до правоохоронців», - розповідає жінка.



Голова батьківського комітету Наталія Крєпак вдова, вона працює у тому ж інтернаті. Вона розповідає, що й їй погрожували місцеві владці.

«Мене викликали в сільраду, погрожували що не випачуватимуть соцвиплати. Приїжджали з Сенкевичівської середньої школи – завуч і вчителі. Там немає групи продовженого дня. Яж працюю цілий день і не маю з ким залишити дитину. Коли кілька років тому, коли я приїхала з Росії соціальні служби не мали до мене діла. Наш інтернат – не клуня, то єдине місце, яке наші діти люблять», - зауважує жінка.

Вчителі – потенційні бомжі

Якщо буде потреба, комісія обласної ради проведе виїзне засідання. Утім вже зрозуміло, що коли закриють Сенкевичівську школу – 80 працівників залишаться на вулиці.

Начальник обласного управління освіти Олександр Хомич погодився, що питання працевлаштування цих людей – найпроблемніше.

З його слів, з 40 педагогів зможуть працевлаштувати лише 10, і більшість з цих місць – прогнозовані. Ще гірше з технічним персоналом. Таких в навчальному закладі також чотири десятки.



Вчителька біології Богдана Кревська каже, що прекрасно знає колег зі шкіл навколишніх населених пунктів. Там працюють її однолітки, і немає нікого з вчителів біології пенсійного віку. Тобто жінці доведеться шукати роботу набагато далі від Сенкевичівки. А у неї – лежачий батько, який потребує догляду.



Вчителі обурюються, що деякі провладні ЗМІ друкують інформацію про те, що школа непристосована для навчання, має сірі стіни.

«Ми – потенційні бомжі», - кажуть педагоги і зауважують, що сільською школою вже зацікавилися й центральні українські ЗМІ, які приїздили до навчального закладу.

До слова, під час усього засідання комісії, коли депутати розглядали це питання, за столом сиділа журналістка одного з центральних телеканалів у карнавальному костюмі мультиплікаційного героя, очевидно, реалізовуючи певний телепроект.



На підтримку педколективу виступив і голова Горохівської райради отець Богдан. Він зауважив, що діти в школі отримують хороше виховання, ситі і живуть в теплі. А якими вони виростуть, якщо їх повернути в родини – неоднозначне питання.

«Зауважте, щоб не було що ті, кого ви випишете з цієї школи з ножем на ваших дітей не пішли. Не виключено, що виростуть аморальні діти, якщо їх забрати з цього навчального закладу», - каже священик-депутат.



Чи втрутяться правоохоронці

Депутати не підтримали проект рішення про поновлення контракту на рік директору школи. «За» проголосували 4 з 6 членів комісії.

Що далі буде з інтернатом – вирішить сесія обласної ради.

Натомість обранці громади одноголосно ухвалили рішення звернутися від депутатської комісії до прокурора області. Депутати проситимуть вивчити, чи дійсно батьків залякують місцеві владці, виконуючи заяви очільника облдержадміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
дідо Показати IP 16 Січня 2014 18:00
Хороший гольф-клуб буде з території інтернату.
баба до дідо Показати IP 16 Січня 2014 21:22
ага. А Хомич буде клюшки за Клiмчуком носити
діду і бабі Показати IP 16 Січня 2014 22:23
Школу не закривають а РЕОГАНІЗОВУЮТЬ.
Анонім до діду і бабі Показати IP 16 Січня 2014 22:43
В який заклад реорганiзовують школу?
Леся Показати IP 16 Січня 2014 22:31
Карпюк - брехун і провокатор!!!
Марина до Леся Показати IP 16 Січня 2014 22:39
Карпюк маладец что собрал этих учителей. Хоть кто то должен их защитить
Леся до Марина Показати IP 17 Січня 2014 11:35
Ага! Школу - у якій кількість обслуговуючого персоналу дорівнює кількості учнів!!!:)
lutchanka Показати IP 16 Січня 2014 23:13
до лампочки владі ті діти і їх проблеми - через кілька років школу хтось прихватизує за копійки
лучанин Показати IP 17 Січня 2014 08:36
Ну не су..и ті дупутати разом з мордатим царем Борискою? Ви, гади, хоч раз бували у тих проблемних сімях, бачили, як існують ті діти, коли і що вони їдять, на якому лахмітті сплять? Ці заклади нехай маленька, але все ж можливість дати їм нормально рости, харчуватися, вчитися. Невже совісті у вас немає зовсім, що хочете позбавити її дітей?
Оля до лучанин Показати IP 17 Січня 2014 11:37
Поїдь "розумник" туда і подивись, що і до чого, а потім напишеш, а не тролиш чужими думками!!!
Яна Показати IP 17 Січня 2014 09:59
Я знаю одну маму (недалеко від Луцька), у якої дитина вчиться у цьому інтернаті. У цьому будинку, вам не передати, вона привозить із Луцька макулатуру, грязні ганчір"я, все це в будинку - і на ліжку, і на столі і по підлозі. Хлопчик приїжджає - плаче, виносить те все, трохи впорядковує і через тиждень те саме. Вона зловживає алкоголем. Та ще й спить з дитиною (дорослою) в одному ліжку. Дуже прикро, що губернатор так віднісся до долей цих уже обездолених дітей.
Олег до Яна Показати IP 17 Січня 2014 11:40
А не хотіли б ви з тою мамою поговорити, на шлях праведний наставити, а у іншому випадку дитину до себе на виховання взяти? А???!!! Ви у суті питання розберіться спочатку!!! Є на багато кращі інтернати з ідеальними умовами і туда пропонують таких дітей перевести!!! То це хіба погано???!!!
Українка до Яна Показати IP 30 Січня 2014 18:49
А не задолбали ви робітниці. Добре пристроїлись ви та ті мамашки , діти, яких навчаються у вас в школі. Мамки отримують допомогу по малозабезпеченості,(і врахуйте не малу), а дітей поздавали в інтернат де знову їх держава безкоштовно одягає, харчує.А чому погано такій матері жити? А чи вона знає , як готувати уроки з дитино? А чи встає вночі коли дитина хворіє? Чи не круто?. А я знаю друге, як одна мама приїхала перед Новим роком забирати дитину додому, та просила хай дитина побуде на святі Нового року, на щоваша диретриса (інакше назвати її не можу)сказала :"Написали заяву то забирайте своїх собачат". От така у вас очільниця інтернату. Ганьба!!!!! Правильно прийняли рішення. діти мають виховуватись в родині. Хто не хоче -позбавити батьківських прав. А там основна маса саме таких батьків. А ви вчителі-ну що ж будите шукати іншу роботу. На тому життя не закінчується......
Галя до Українка Показати IP 1 Лютого 2014 11:06
директриса не могла дiтей назвати собачатами. Це не педагошiчно, а в неi стiльки нагород i грамот...
Українці до Українка Показати IP 1 Лютого 2014 13:02
Соломіна, а ми тебе впізнали...
Яна до Олег Показати IP 17 Січня 2014 12:46
У суті я бачу ви дуже розібрані. Про кращі інтернати я щось ні одного слова не знайшла. А все - щоб повертались діти до рідних домівок. І до тих шкіл, з яких їх уже раніше "викинули" в той же інтернат, щоб вони їм не плямували школу своєю поведінкою і навчанням. Розумник...
Олег до Яна до Олег Показати IP 17 Січня 2014 13:26
Ну то спитай у Карпюка!!! :) Такий інтернат у Володимирі і у с.Люблинецьі Ковельського р-ну!!! Читати і знати більше потрібно, а не провокаторів слухати!!! Розумниця...
Анонім Показати IP 17 Січня 2014 13:40
ти напевно з володимирського iнтернату або клiмчуковський троль який погано розбираэться в потребах дiтей
Julia до Анонім Показати IP 17 Січня 2014 16:48
Аноні@**м слова не давали!:)
ТАРАС Показати IP 20 Січня 2014 19:09
А коли о.Богдан став головою Горохівської райради? Що ви верзете?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus