USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому пенсійний фонд в Україні лишається дефіцитним

4 Квітня 2017 21:41
Понад 12 мільйонів пенсіонерів, малі внески до пенсійного фонду та способи реформування недосконалої пенсійної системи: як вирішуватимуть проблему дефіцитного пенсійного фонду, розповів Міністр соціальної політики Андрій Рева під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та керівниками міністерств на тему: «Децентралізація. Історія успіху. Нові завдання» у Києві.

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що заробітна плата з січня 2017 року порівняно з січнем 2016 року підвищилася на 21,4% з врахуванням інфляції. Після підняття мінімальної зарплати за перші два місяці надходження від єдиного соціального внеску підвищилися на 37%. На 38% підвищилися доходи від податку на доходи фізичних осіб. Це дало змогу підняти середню зарплату у медицині на 30% і майже на 50% в галузі освіти.

У 2017 році першочерговими завданнями, з його слів, є прийняття нового трудового кодексу, реорганізація державної служби зайнятості, зміна закону про зайнятість населення, для того, щоб стимулювати людей до активної продуктивної праці.

Ресурс, який хочуть здобути завдяки підняттю мінімальної заробітної плати, створює передумови для проведення пенсійної реформи. З 1 травня та 1 грудня 2016 року підвищувався розмір прожиткового мінімуму, в результаті були перераховані пенсійні витрати в травні 2016 року понад 8,1 мільйона пенсіонерів в середньому на 57 гривень, з 1 грудня 2016 року – 8,3 мільйона пенсіонерів в середньому на 117 гривень. Цьогоріч також будуть двічі перераховані пенсії – з травня для 8,3 мільйона пенсіонерів на 60 і в грудні на 56 гривень.
Центральним елементом роботи у 2017 році буде проведення глибокої пенсійної реформи. Йдеться про зміни в солідарній системі. Це означає, що пенсія, на думку урядовців, повинна бути заробленою. Зі слів Міністра, не можна платити пенсію лише по факту досягнення людиною пенсійного віку. Повинен, мовляв, бути тісний зв'язок між тим, як людина платить внески, та пенсією, яку вона отримує.

До 2011 року людина, яка протягом 5 років платила внески, мала право на пенсію у розмірі, не меншому, ніж прожитковий мінімум. В 2011 році цей мінімальний стаж підняли до 15 років. Тобто, зараз громадянин, який сплачував внески до Пенсійного фонду протягом 15 років, має право на пенсію на рівні не нижче мінімальної.

Міністр зауважив, що в Україні налічується 12 мільйонів пенсіонерів, кожен з яких живе в середньому при досягненні 60-річного віку ще 18 років, а платить внески для того, щоб мати право на пенсію, протягом 15 років. При цьому розмір внеску становить 704 гривні, а мінімальна пенсія становить 1247 гривень, при цьому внески сплачують 10,5 мільйона громадян, а пенсіонерів – 12 мільйонів. Це, мовляв, є відповіддю на питання про те, звідки береться дефіцит Пенсійного фонду.
Андрій Рева відзначив, що накопичувальну систему вводити потрібно і її вводитимуть, але після того, як «відремонтують» існуючу солідарну систему. З його слів, солідарна система є фундаментом. Якщо фундамент поганий та дефіцитний, то складно буде щось накопичувати.

Наразі 8,5 мільйона з 12,5 мільйона пенсіонерів отримують пенсію на рівні прожиткового мінімуму, тож не можна забувати про них і казати, що все буде чудово через 20 років, коли запрацює накопичувальна система. Якщо проблему дефіцитного пенсійного фонду вирішать протягом 10 років, можна буде вводити накопичування і давати громадянам можливість отримати більшу пенсію. В країні, де інфляція «стрибає» (у 2014 році вона становила понад 40%), де немає фінансової стабільності, ліквідовані 90 банків, вводити накопичувальну систему, на думку міністра, було б безвідповідально.

Він наголосив, що не є противником накопичувальної системи, а є прихильником трирівневої системи – солідарної, загальнообов’язкової накопичувальної та добровільної накопичувальної.

Підняття рівня мінімальної зарплати дало можливість зробити співвідношення внеску та пенсії, яку потім отримуватимуть громадяни, однаковим. До цього, мовляв, люди, які платили внески до пенсійного фонду, не заробляли навіть на пенсію, а держава їм виплачувала пенсію, створюючи дефіцит. Наразі прибрали основу цього дефіциту, а наступним етапом повинні стати нові вимоги до страхового стажу. Для впровадження накопичувальної системи передусім повинен бути вищим рівень зарплат громадян, аби ті могли сплачувати, 2,5, а потім 7%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
пенсіонери Показати IP 4 Квітня 2017 21:49
ага ага розказуйте а вчителям вже другий раз є гроші добавляти з\плату а пенсіонерові як виживати і не на роботу піти і хоч як хоч живи це ж ганьба влада йдіть геть з такими рішеннями і законами не доводьте людей до відчаю не брешіть і не розказуйте як ви мінімалку добавили як ви вчителям добавили бо пенсіонеарм ви ніяого не дали якщо дасте то точно 30-300 грн собі так беруть і вчителям вашим заслуженим
Анонім Показати IP 4 Квітня 2017 21:50
для початку треба відновити довіру людей до державних інституцій. в державі, де 5% олігархів володіють 90%-тами майна не сплачуючи при цьому податків, не може бути і мови про нормальну систему пенсійного забезпечення. про які накопичувальні внески говорить пан міністр ? кому люди будуть довіряти свої гроші ? злодюгам і бандюкам при владі ?
Анатоль_ Показати IP 4 Квітня 2017 22:10
Треба терпіти, брати мої пенсіонери! Треба стиснути зуби та терпіти! Треба вірити в Україну, в її світле майбутнє!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 4 Квітня 2017 22:41
що б ти з'їв ?
Укроп Показати IP 4 Квітня 2017 22:25
А хто керує на Волині та в Луцьку Пенсійним фондом? Починайте зміни знизу. При їх керуванні від Пенсійного фонду лишиться лише назва.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus