USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Чому затягнувся демонтаж радянської зірки на меморіалі в Луцьку і чим її замінять

11 Вересня 2022 06:44
У Луцьку на меморіалі Вічної слави цифри, які символізують дату початку Другої світової війни, інші радянські та україноненависницькі знаки замінили ще в квітні. Натомість зірку з центрального обеліску демонтували не так давно – наприкінці серпня.

Затримки виникли, бо радянська зірка була розташована на висоті 36 метрів і важила понад 300 кілограмів, пояснив Луцький міський голова Ігор Поліщук в інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини.

Читайте тут: «Я бажаю, щоб ми зібралися на Театральному майдані відсвяткувати перемогу», – Луцький міський голова. Інтерв’ю

«Коли ми побачили жахіття, які відбувалися в Бучі, Маріуполі, інших містах, я написав у Facebook, що ми не можемо далі допускати присутність на меморіалі тих символів, які сьогодні російські загарбники використовують як знамена під час окупації наших українських міст. Їх було швидко демонтовано.

Проблеми виникли тільки з зіркою, що на обеліску, адже вона була розташована на висоті 36 метрів і важила понад 300 кілограмів. Наприкінці травня ми знайшли підрядника зі Львова, який пообіцяв за два тижні зняти зірку та виготовити прапор, але в процесі роботи почали виникати труднощі. У середині липня підрядник сказав, що переоцінив свої можливості. Ми шукали інші варіанти. Наприклад, хотіли демонтувати зірку за допомогою крана, однак найвищий кран, який є в області, у підприємства «Житлобуд-2», не підійшов», – пригадав Ігор Поліщук.

Урешті зірку вдалося демонтувати завдяки вишці, яку як допомогу з-за кордону отримало управління ДСНС у Волинській області.

«Щойно ця вишка надійшла і її випробували, ми знайшли підрядника, який погодився розрізати зірку на шматки і за допомогою цієї вишки демонтувати. На шматки зірку різали з ранку до ночі протягом чотирьох днів», – наголосив міський голова.

Нині невідомо, що розмістять на обеліску: прапор, тризуб чи щось інше.

Водночас Ігор Поліщук наголосив: на його думку, дерусифікація в Луцьку триває у виваженій, спокійній манері, з повагою до історії міста та його жителів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Бенксі Показати IP 11 Вересня 2022 08:34
Не підійшов кран? негайно найміть гелікоптер ........"проблему" ,що засіла в мізках, треба терміново вирішувати
Анонім до Бенксі Показати IP 11 Вересня 2022 08:55
який кран?!?!?! поставити скаффолд релігія не дозволяє?
Анонім Показати IP 11 Вересня 2022 08:53
розваліть вже той обеліск! навіщо цей безкінечний онанізм на окупантів? про упц мп/фсб теж варто подбати відповідно.
Люба Показати IP 11 Вересня 2022 09:50
Це був орден Перемоги.
Лучанка до Люба Показати IP 11 Вересня 2022 10:29
Там є різні памятники і по сьогоднішніх датах - чаес і т.д. Ще живі 90-річні ветерани ВВвійни, які немають пільг з 2018 року і судяться з Департаментом,сплачуючи 1000 грн.судового збору. В місті бвгато проблем. Наприклад, Волі не закінчено, кабелі торчать кругом чекали дощі,ось і осінь. Область має свою митницю і повинна мати гроші. Інші немають, і більше порядку
Лучанин Показати IP 11 Вересня 2022 11:28
В мене пропозиція повністю перенести цей меморіал на кладовище за містом , як це зроблено вже давно в деяких європейських містах.Навіщо в центрі Луцька цвинтар,кому на це цікаво дивитися?!
Петрик до Лучанин Показати IP 11 Вересня 2022 13:41
Згоден. Також ту дошку, що на Театральній площі – також перенести у відповідне місце.
Хвощ Показати IP 11 Вересня 2022 13:56
300 кг. гарного металу в обмін на прапор. Файний бізнес.
Експерт Показати IP 12 Вересня 2022 18:30
Может не нада?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus