USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Чи готові лучани прибирати послід за своїми тваринами

25 Листопада 2014 18:00
У Луцьку за приблизними підрахунками – 10 тисяч власників собак. Дружба людини і собаки – давнє почуття. Але дружба – не єдине, що їх пов’язує.

Часто собаководи називають своїх улюбленців «моя дівчинка», «мій хлопчик», олюднюючи їх. Вони кажуть, що тварини стали членами сімей, що собаки (коти) їм як діти. Отже, якщо з почуттям сімейної близькості, то і з почуттям відповідальності?! Якщо тварина щось знищила – відповідає господар. Якщо собака когось вкусила – відповідає господар. Якщо собака справила свої біологічні потреби – прибирає … теж господар? Завжди, чи тільки в межах власної квартири (будинку, подвір’я)?

Вигул і прогулянка. А де прибирання?

У червні цього року луцькі депутати прийняли доленосне для благоустрою міста рішення: внесли зміни до Правил утримання тварин у Луцьку.

Згідно з однією з цих змін, господарі, під час прогулянок зі своїми улюбленцями, мали б прибирати їхні продукти життєдіяльності, або ж екскременти. Таким чином, прирівнявши неприбраний собачий послід до порушень правил благоустрою, штраф за таке «сміття» становить до 800 гривень.

«Прогулянка з собакою – ціленаправлені дії господаря прийти з точки А до точки Б разом із домашнім улюбленцем, прогулянка не передбачає вигул. Проте, якщо під час прогулянки тварина задовольнила свої біологічні потреби, господар зобов’язаний прибрати продукти її життєдіяльності», - йдеться у пункті 1 додатку 3 до Правил утримання тварин у місті Луцьку, прийнятого 25 червні 2014 року.
Власне, ініціатором цього документу виступила керівник КП «Ласка» Дана Новарчук – відома луцька зоозахисниця.

До слова, цим документом не лише узаконено прибирання за своїми улюбленцями, а й низку інших нововведень. Зокрема, й затверджені правила вигулу у спеціально відведених місцях. Самі ж місця для вигулу, разом з орієнтовними схемами, Луцька міська рада затвердила у серпні цього року. Щоправда, аби їх облаштувати, доведеться чекати наступного бюджетного року. Тож поки що, за відсутності місць для вигулу, вигул іменується прогулянкою.
Домашні улюбленці з неулюбленими потребами

Та як собак і їх походеньки містом не назви, а вони залишаються тваринами, себто біологічними істотами, яким потрібно справляти свою нужду. І якщо домашні коти ходять у туалет, облаштований у квартирах, то з собаками – складніше.

У місті, згідно з підрахунками зоозахисників – близько десяти тисяч власників собак. Та зареєстровано поки що менше тисячі чотирилапих. Натомість, ветеринари грозяться не лікувати незареєстрованих домашніх тварин.

Отже, 10 тисяч собак (лише домашніх!) – це мінімум 20 тисяч, пардон, какашок («мін», екскрементів, продуктів життєдіяльності, фекалій…)
Ще у червні депутати міської ради цікавилися у розробників проекту рішення про внесення змін до Правил утримання тварин, хто має прибирати за домашніми тваринами послід під час прогулянок. На що отримали відповідь: цим займатиметься муніципальна дружина.

Як розповів заступник начальника відділу - юрист відділу муніципальної дружини Луцької міської ради Вадим Міщук, від червня цього року, муніципали склали 25 протоколів щодо порушення правил утримання тварин і більше 150 протоколів про адмінправопорушення згідно статті 152 «Порушення правил благоустрою».

Він переконує, що працівникам муніципальної дружини не раз доводилося переконувати власників домашніх тварин прибрати за своїми улюбленцями. Свого часу муніципалів викликали на територію школи, де вигулювали собак. А на території навчальних закладів, лікувальних установ, такі речі робити не можна.
Вадим Міщук каже, що лучани спершу відмовлялися прибрати за своїми тваринами. Але коли їм пояснили, який передбачений штраф – вони погоджувалися прибрати.

«Відверталися, кривилися і збирали», - розповідає він.

Він додає, що впливати на власників тварин, які за ними не прибирають, мають право не лише муніципали, а й комунальники та правоохоронці. До слова, у муніципальній дружині міста – 6 інспекторів, а ще - 3 вільні вакансії.

Про закордонний досвід розповідає лучанка Тетяна: «В Барселоні у багатьох є собаки. Якщо їх вигулюють в парках, то лише на «потрібних» газонах. Розрізнити такий можна по табличці з зображенням песика. Чому не можна, аби пес ходив в туалет на інших? Бо на інших газонах інші таблички. Наприклад, вони можуть сигналізувати, що там можуть присісти на пікнік люди, або, що це газон, де взагалі не можна ходити. Якщо ж собаку вигулюють в місті, де немає таких спеціальних газонів, то її власник ходить з пакетиком. Знаю, що в деяких містах є навіть спеціальні урни для екскрементів і висять для цього діла пакетики».

Газон чи «мінне поле»?

Інший бік проблеми – безпритульні тварини. Якщо теоретично господарів домашніх тварин можна примусити прибрати за своїми чотирилапими, то хто ж прибере за безпритульними тваринами? Адже їх, хоч і стерилізованих, на повідку ніхто не водить. І ганяють вони там, де їм заманеться.
І справляють свою нужду там, де захочуть. А прибирати за ними, в такому разі, мали б комунальники. Правда, комунальники мали б прибирати і таке:
Тим часом луцькі двори, прибудинкові території, майданчики схожі на мінне поле: крок вліво, крок вправо з стежини чи тротуару – і неприємність на підошві.
А ось приміром, зелена зона в столиці Данії – Копенгагені. Спеціально встановлені таблички запрошують містян присісти на зелений трав’яний килим, відпочити і насолодитися природою.
У луцьких дворах з таким бажанням треба бути набагато обережнішими: можна не просто вступити, а й присісти в собачу купу.

Нагадаємо, до Луцька приїздила зоозахисниця з Великобританії Дженні Руд. Вона розповіла, що четверту частину відловлених собак на її батьківщині передають у притулки, аби знайти їм господарів. Однак, враховуючи те, що ліміт місць у таких закладах - обмежений, решту доводиться евтаназувати. Тож, протягом семи днів тварини перебувають у муніципальному притулку. Якщо за тиждень за ними ніхто не приходить - їх «присипляють».

У Луцьку ж часто тварин повертають у двори, де за ними приглядають добрі люди. Ці собаки є безпечними, бо їх стерилізують та вакцинують, стверджують місцеві захисники тварин.
Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, цьогоріч у Луцьку відловили більше тисячі безпритульних псів: 809 з них прилаштували у сім’ї, 93 евтаназовані або загинули, а 104 - відпустили під опіку волонтерів.

А ось, до прикладу, зграя безпритульних собак на території одного з луцьких ДНЗ, де вони аж ніяк не мають бути.
Нагадаємо, нещодавно на Волині сталося НП: у Ківерцях чотирирічний хлопчик помер від сказу після укусу собаки. Батьки припускають, що хлопчика вкусив скажений пес на території дитячого садочку. Однак адміністрація ДНЗ це заперечує.

Ідеальне рішення для ідеального суспільства

Працівник відділу муніципальної дружини Вадим Міщук розповідає: нещодавно довелося побувати в Польщі і побачити роботу місцевих стражів порядку.

В містечку під Варшавою, яке налічує 20 тисяч мешканців – більше 20 місць для вигулу собак. Кожне спеціально обладнане. Там же є спеціальні паперові пакетики з совочками для прибирання посліду. А для таких відходів є й спеціальні сміттєві контейнери. До слова, всі тварини там – чіповані, тож відшукати господарів там не проблема.

У Луцьку, на 220 тисяч мешканців обіцяють 11-12 місць для вигулу собак.
Як пояснила директор КП «Ласка» Дана Новарчук, кошти, щоб їх облаштувати, в міськраді пообіцяли передбачити в бюджеті 2015 року. Але захисники тварин планують залучити й міжнародні грандові організації, аби їх обладнати.

Та поки що в Луцьку відшукати собачатника зі спеціальним кульком і совком для посліду – нереально.
«Зі своїм малюком постійно спостерігаю, як, прогулюючись у дворі, собаки залишають після себе «мітки». Їхні господарі до цього абсолютно байдужі. Особливо, якщо це молоді хлопці ще й з пивом у руці. І такі «мітки» це не лише загроза забруднитися дитині, але й приклад того, що гадити можна всюди. І жодного муніципала у спальних дворах міста я не бачила. Не вірю, що вони взагалі коли-небудь ходять і хоча б зауваження роблять господарям собак, не кажучи вже про накладання штрафів. У міській раді щось там задекларували на папері, але жодних реальних дій», - каже пані Олена.
І тут же проблема виходить на новий рівень. Все сходиться на людському факторі: вихованні.

Людина, якій з дитинства прищепили, що викидати папірець потрібно в смітник навряд чи викидатиме мішок зі сміттям у найближчі кущі. Те ж саме й з продуктами життєдіяльності тварин. Вчити прибирати за своїми улюбленцями треба ще змалечку. Адже беручи додому тварину, кожен бере на себе відповідальність не лише за її життя, а й за її дії. Все як і з маленькими дітьми, які не усвідомлюють своїх дій: за них відповідають батьки.

«Я власник собаки, живу у приватному будинку. На прогулянки спеціально виводжу мою вівчарку, аби вона не гадила в дворі, бо потім мені це доводиться прибирати, що малоприємно. Зазвичай роблю пробіжки в центральний парк, там моя собака какає досхочу і де заманеться, там зранку немає нікого, крім бігунів, а таких як я - повно. Буває й таке, що виходжу погуляти в центр міста проспектом Волі. І тут моя псіна частенько «будує пірамідки», спитаєте ви, чи я прибираю після нього – звісно ні, тому і виводжу на прогулянку, щоб вдома не прибирати, і щоб воно не бісилося в дворі. Запитаєте, чи боюся я штрафів, на це скажу просто – ні, бо вигулюю пса без намордника. Він величезний і злий, тому правоохоронці просто не підходять до мене, бо може загризти. Звісно, не такий вже я і безкультурний, як може видатися на перший погляд. Коли в центрі міста песик хоче покакати, то я його просто підводжу до якихось кущів», - розповідає лучанин, власник собаки, яка на фото.
Якщо говорити про прибирання посліду за домашніми тваринами, не слід забувати й про пухнастих котів, які часто в якості громадського котячого туалету обирають дитячі пісочниці. І юні лучани, досліджуючи світ, не раз можуть накопати такі «скарби» під час своїх ігор з нешкідливим (начебто) пісочком.

«У нашому будинку деякі мешканці підгодовують дворових котів. Але миску для їжі поставили, а про туалет забули. І ті коти групою ходять у дитячу пісочницю. Я в шоці. Це ж уже не пісочниця, а «розсадник» небезпечних інфекційних захворювань. Нікому до цього немає діла. Отже, дитині немає де гратися. Не уявляю, що муніципали з палицями чи мітлою гасають за дворовими тваринами. Це смішно. А факт залишається фактом: у пісочниці з дитиною ми вже не граємося. І найбільш прикро у цій ситуації, що це не вирішення проблеми», - каже Ірина, мама 3-річного хлопчика.
А ось лучанка Богдана має вдома котика, каже, що на вулицю його не випускає. А коли її запитали, чи готова вона прибирати за своїм улюбленцем, то ось що вона відповіла: «Якби це тварина зробила на стежці, де люди ходять, на тротуарі, або на видному місці, то прибрала б. А в кущах чи на газоні – ні».

Тож прийняте міською радою рішення по суті залишається декларацією. Адже виконувати його не поспішають.
***

Юрист відділу муніципальної дружини Вадим Міщук розповів про те, що ж робити лучанам в конкретній ситуації, якщо вони стали свідками, як власники домашніх тварин порушують Правила утримання тварин та Правила благоустрою, не прибираючи за своїми підопічними.

Так, він каже, якщо господар не прибрав за своїм улюбленцем і на зауваження не реагує – варто викликати або ж муніципальну дружину, або ж правоохоронців. Можна й зафільмувати це порушення, якщо віднайдуться свідки – ще краще. Бажано також знати, де ця людина мешкає, аби муніципали чи правоохоронці написали припис цьому порушнику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
міша Показати IP 25 Листопада 2014 18:05
о, це найліпша робота журналістів вн, статті про лайно, ура!
дідо Показати IP 25 Листопада 2014 18:14
Живуть у кватирах з собаками як у буді. Фекалії у посуді. Тільки штрафи змінять ситуацію.
Хлоп Показати IP 25 Листопада 2014 18:47
Але ж змiнилися, нову державу будемо))))
Bo! Показати IP 25 Листопада 2014 18:56
"Тож, протягом семи днів тварини перебувають у муніципальному притулку. Якщо за тиждень за ними ніхто не приходить - їх «присипляють». У Луцьку ж часто тварин повертають у двори, де за ними приглядають добрі люди." - от і все. Їх навіть в Англії присипляють, а у нас відпускають у двори. Живи і процвітай КП ласка проїдаючи гроші громади!!
Надя до Bo! Показати IP 26 Листопада 2014 11:13
Не твої гроші .....тому і не рахуй.....страшне не люблю таких людей які нічого не роблять для покращення а тільки "балачки ведуть".....
Ого Показати IP 25 Листопада 2014 19:01
Навчіться прибирати за своїми песиками так як у Європі.
Анонім Показати IP 25 Листопада 2014 19:13
за ті останні декілька місяців жодного разу не бачила,щоб власники собак прибирали за своїми улюбленцями
Баскервіль Показати IP 25 Листопада 2014 19:33
Шкода заподіяна продуктами життєдіяльності песиків і деяких депутатів Луцькради-неспіврозмірна!Гівно псяче виметуть за один суботник,а від депутатського місто не відмити роками.
Наталка до Баскервіль Показати IP 25 Листопада 2014 20:33
Гівно спочатку треба вимести з душ наших мешканців - у нашому підїзді в деяких квартирах мають собак. В результаті і ліфт, і сходова клітка загаджені собачим лайном!!! Ходен задрипанець поліський(а вони якраз вихідці з глибокого Полісся) не подумає, що треба прибрати!
НІНА ЛОГІКА Показати IP 25 Листопада 2014 20:16
Де ми, і де Європа?! Якби в Варшаві, чи в Берліні я вночі голосно говорила б на вулиці - то потрапила б на 48 годин в каталажку і ніхто б не церемонився б. Гуляла в Варшаві з собакою подруги 8 років тому. Собака наклав. По українській звичці і не подумала, що треба прибрати. То прохожі такого галасу наробили, що міліція прибігла швидесенько. Прийшлось пояснювати, що я з України і в нас там такого нема. На мене глянули як на людину з племені Тумба-Юмба. Якби мені в Європі захотілося б вдень голосно послухати музику - заплатила б штраф, як книжка пише. А в нас - сусіди що хочуть, ие роблять! Та що казати - в нас же в міліцію заявляти вважається западло. От ми і будемо жити, як бомжі, бо для себе ті скверики зробити не можемо, прибудинкові території щоб прибрати - діджеїв нам наймай. Свині ми от і все!
лучанка до НІНА ЛОГІКА Показати IP 25 Листопада 2014 22:29
В квартирах прибирають за своїми улюбениками, то чому це має бути бридко чи соромно робити на вулиці..? сподіваюсь що свідомість наших людей буде змінюватись у кращу сторону! ( доречі, подорожі у країни вищого рівня життя у цьому сприяють, що не може не радувати)
Анонім до НІНА ЛОГІКА Показати IP 25 Листопада 2014 22:32
ото ти і є та полішучка без клепки в голові як можна не прибрати за своєю собакою, "у нас такого нема" - сміх і гріх, село і люди
Анонім до Анонім Показати IP 25 Листопада 2014 22:35
та вона певно і зараз "по українскій звичці" продовжує ср@ти
Хлоп до Анонім Показати IP 25 Листопада 2014 22:58
Ви б не поширювали звичний для вас процес на iнших дописувачiв, будь ласка...
мішка до Анонім Показати IP 26 Листопада 2014 08:21
то й не дивно, в ссср тоже сексу не було, якось вижили)
Анонім до НІНА ЛОГІКА Показати IP 25 Листопада 2014 22:33
свині ВИ, і все. я свій недопалок перед тим як в маршрутку сісти на землю не кудаю, завжди донесу до урни.
нововолинець Показати IP 25 Листопада 2014 20:24
У Нововолинську справи ще гірші! Дуже багато диких шавок! Суцільні купи собачого лайна на вулицях міста! Цікаво знати - куди дивится Камишникова?
Моя хата Показати IP 25 Листопада 2014 20:38
Допоки свідомість більшості власників тварин НУЛЬОВА, то нічого не зміниться. Так що- ШТРАФИ, ШТРАФИ, ШТРАФИ!!!
Ирина Показати IP 25 Листопада 2014 22:37
коментар було видалено
Хлоп до Ирина Показати IP 25 Листопада 2014 23:06
Я бы вашу мысль так бы выразил: "Сначала Новарчук должна порядок навести, потом Романюк, потом Порошенко, потом еще подумаю, кого бы еще нагрузить порядком перед тем, как уберу говно за своей крохотной собачкой", а дальше, про Европу и налоги со штрафами - все верно, не позволим властям издеваться над украинцами, не то время уже!
Надя до Хлоп Показати IP 26 Листопада 2014 11:18
Спочатку нам усім щось треба робити....в першу чергу бути людьми....А з собаками самий кращий висновок СТЕРЕЛІЗАЦІЯ.....
Анатоль Показати IP 25 Листопада 2014 22:53
Наталко Камишникова, агов!
Анонім Показати IP 26 Листопада 2014 07:04
Дістали вже ті власники собак , не можна пройти містом, на кожному газоні насрано, хай вдома так у тих власників буде
мама Показати IP 26 Листопада 2014 09:11
прибиріть стаї безпритульних собак біля школи № 19 і № 10,
НАТАША до мама Показати IP 26 Листопада 2014 11:20
А Ви щось для того зробили????? Притулку на усіх не вистачить......Стерелізуйте і все....
666 Показати IP 26 Листопада 2014 10:52
Изониазид - лекарство для уничтожения бродячих собак
Надя до 666 Показати IP 26 Листопада 2014 11:10
Краще тебе знищити і світ стане краще без таких "ублюдків"....
Джулія Показати IP 26 Листопада 2014 11:07
Грунтовна стаття. Думаю, що є в Луцьку власники, які прибирають за своїми собаками (дуже на це сподіваюсь), але почуваються вони "білими воронами".
жор Показати IP 26 Листопада 2014 13:00
треба не за собаками вчитися прибирати і вчити інших, а самому не срати, вибачте за прямоту, в дворах, в пісочницях, під парканами і т.д. інколи виходиш, а купа людська прямо на асфальті.
Хвілолог Показати IP 26 Листопада 2014 17:33
коментар було видалено
Джулія Показати IP 28 Листопада 2014 11:40
На газонах біля міської ради (!!!) собачі "міни". Ще щось потрібно говорити??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus