USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Емоції нам не вороги: луцькі психологи – про те, як розвинути емоційний інтелект

16 Червня 2018 12:43
Що таке емоційний інтелект, чому високий IQ – необов’язкова причина успіху, для чого нам потрібні емоції, як їх використовувати на власну користь і як розвивати емоційний інтелект?

Про це лучани мали змогу довідатися під час лекції «Емоційний інтелект – важлива складова професійного успіху», яку провели психологи, гештальт-консультанти ГО «Центр психології та психотерапії» Катерина Меркулова та Ганна Нестерак. Зустріч відбулася 15 червня в Молодіжному центрі Волині.

Насамперед усі присутні спробували розібратися у власних очікуваннях від заходу та визначили свій рівень енергії, потрібний для сприйняття інформації.

«Наш емоційний фон і рівень енергії дійсно впливають на те, як ми взаємодіємо зі світом і як ми його сприймаємо», – наголосила Катерина Меркулова.

Вона пояснила, що будь-яка емоція, яку переживає людина, насамперед пов’язана з нашими потребами, наприклад за страхом стоїть необхідність захистити себе, а заздрість може вказати нам на те, чого ми хочемо отримати або досягти.
Однак, як наголосили психологи, емоції, якщо ними правильно послуговуватися, не є нашими ворогами. А для того, щоби краще розібратися та впоратися з власними емоціями, насамперед потрібно визначити, яка потреба викликала ту чи іншу емоцію, та зрозуміти, як її можна задовольнити.

Окрім того, як порадила Ганна Нестерак, аби зрозуміти свої емоції та причини їх виникнення, можна спробувати відповісти на запитання, коли я відчуваю радість, коли – злість, сум чи страх.

Емоційний інтелект, своєю чергою, вибудовується на п’яти основних складових: самосвідомості, саморегуляції, самомотивації, емпатії та стосунках з іншими. Так, до прикладу, самосвідомість включає усвідомлення своїх емоцій і того, про що вони, зв’язків між емоційним станом і поведінкою, а також можливість передбачення власних емоцій.

Самомотивація враховує можливість мотивувати себе, ставити перед собою конкретні цілі, вміти будувати плани, а також відповідальність та ініціативність. Натомість емпатія – це розуміння емоцій інших людей, здатність бачити в людях людей.
«Не завжди високий IQ є показником досягнення успіху в професійному житті. Не дарма говорять, що IQ дає тобі роботу, а ЕQ – кар’єру», – зауважила Катерина Меркулова.

На сьогоднішній день саме особи із високим емоційним інтелектом здатні будувати успішну кар’єру, адже досить часто показник успіху залежить від вміння налагоджувати соціальні контакти, зокрема з персоналом, колегами чи клієнтами.

ЕQ – конкурентна перевага працівника, адже особа з розвиненим емоційним інтелектом здатна ставити перед собою адекватні завдання, планувати конкретні кроки, об’єктивно оцінювати себе, стресостійка, знає свої емоції та може визначити емоції інших, може підвищувати свою мотивацію. Водночас емоційний інтелект робить наше життя приємнішим і комфортнішим.
Ганна Нестерак відзначила, що є кілька технік для розвитку емоційного інтелекту, наприклад можна завести емоційний щоденник і заповнювати його під кінець дня, аби зрозуміти, які емоції наповнювали твій день, потрібно теж помічати та осмислювати свою реакцію в різних ситуаціях, аналізувати, які емоції викликає та чи інша ситуація, зрозуміти, які емоції допомагають у вирішенні завдань, які – ні.

Безпосередньо перед ситуацією, наприклад відповідальним виступом, співбесідою, розмовою з потенційний клієнтом, допомагає репетиція ситуації, укладення списку емоцій і раціональних їх пояснень, зміна міміки, пози або ж перерва, потрібна для прийняття рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus