USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«І крутять, і обзивають, і попутного вітру бажають»: з квітня у громадському транспорті Луцька – рейди на «зайців»

5 Квітня 2021 18:36
З початку квітня у Луцьку інспектори з управління Уктрансбезпеки підключилися до перевірок громадського транспорту на предмет безготівкової оплати проїзду. Окрім того, до рейдів підключили працівників муніципальної варти та СБУ. Як будуть відбуватися перевірки та які штрафи загрожуватимуть і перевізникам, і «зайцям» у маршрутках та тролейбусах?

Як повідомив Інформаційному агентству Волинські Новини начальник відділу державного контролю України за безпекою на транспорті у Волинській області Поліського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки Олександр Кічковський, наприкінці березня цього року відбулася щомісячна робоча зустріч Управління транспорту та зв’язку міста з суб’єктами гоcподарювання, які надають послуги з пасажирських перевезень.
«З 7 квітня за дорученням міського голови ми організовуємо спільні рейди управління Укртрансбезпеки, муніципалів та СБУ з контролерами Луцького підприємства електротранспорту на предмет безготівкової оплати проїзду в транспортних засобах обласного центру. Усі рейди заплановано на квітень, травень та червень. Маршрути для рейдів будуть визначати випадково», – каже посадовець.

З його слів, підприємство «Сіті Кард Систем» надало усім учасникам рейдів відповідне обладнання – пристрій інспектора та картку контролера. Цей прилад невеличкий за розмірами, вільно поміщається в руку і зчитує інформацію на документі, що підтверджує факт оплати або неоплати проїзду.

«Це може бути сітікартка – студентська, шкільна, пільгова. Власникам усіх цих видів карток обов’язково потрібно мати при собі посвідчення, що засвідчує категорію пільги. Бо трапляється таке, що після того, як пасажир валідує карточку, водію на табло виводиться фотографія, власне, пільговика. І якщо у маршрутку чи тролейбус зайшла жінка, а на дисплеї – скажімо, чоловік із бородою, можуть виникнути питання», – каже Олександр Кічковський.

Він зазначив, що часто пасажири нарікають на те, що, мовляв, не мали змоги придбати картку для оплати проїзду або не мають потреби її купувати, оскільки живуть за містом. Так ось: у терміналах сітікард є одноразові електронні квитки, якими також можна користуватися. Крім того, можна розрахуватися за допомогою смартфона або безконтактною банківською карткою.

Те, здійснено оплату чи ні, має контролювати сам водій. За безплатний проїзд штраф загрожує не лише пасажирам, а й перевізникам.
Як відбуватиметься контроль?

На будь-якій із зупинок до транспортного засобу заходитимуть контролери. Вони мають свої картки, за допомогою яких блокують валідатори – після цього уже жоден із пасажирів не може розрахуватися за проїзд. Коли на наступній зупинці до автобуса заходять інші пасажири, контролер може розблокувати валідатор, аби ті оплатили проїзд, і знову заблокувати.

Після цього контролер сканує документи пасажирів, які свідчать про оплату проїзду. Із допомогою приладу інспектора можна побачити, скільки разів пасажир сплатив за дорогу на цьому маршруті та коли – усю цю інформацію пристрій зчитує.

Може бути таке, що пасажир забув картку або ж закінчилися гроші, то за нього своєю карткою двічі може розрахуватися інша людина, але єдина вимога – щоб ці дві особи сідали на одній зупинці й разом виходили. А от пільговою карткою можна розрахуватися лише один раз.

«Ми притягуємо до відповідальності відповідно до статті 60 ЗУ «Про автомобільний транспорт». Це адміністративно-господарська санкція», – пояснює Кічковський.

Як розповів заступник генерального директора ЛПЕ Анатолій Миронюк, на підприємстві працює 24 контролери. Старший контролер-ревізор, який є начальником цього відділу, відправляє у наряд певну кількість контролерів. Робота транспорту починається о 6:00 і закінчується на окремих маршрутах майже опівночі.

«Ми маємо угоду з приватними перевізниками на автобуси, які покривають інші маршрути. Тобто весь громадський транспорт міста охоплений 24-ма контролерами. Завдання перед ними стоїть наступне: один контроль протягом дня на один транспортний засіб. Контролери працюють в дві зміни», – акцентував посадовець.

З його слів, залучення до спільних рейдів муніципалів та працівників Укртрансбезпеки – велика підтримка для контролерів та підприємства загалом. Такі рейди – планові.
Як діяти контролеру, якщо потрібно стгянути із «зайця» штраф, він поводиться агресивно, а жодної сили застосовувати не можна?

У такому разі контролер має право викликати поліцію. Вартість штрафних санкцій для «зайців» – 80 гривень у тролейбусі та 120 – в автобусі.

«Це рейдові перевірки. І ніхто не знає, де з’явиться контроль і в який час. Контролер перебуває у транспортному засобі від 3 до 5 хвилин. Але ефект від таких рейдів разючий! Значно зросла кількість проведених транзакцій за день, адже громадяни відчули контроль, і тих, що раніше не купували електроного квитка чи не хотіли валідувати його, стало значно менше. На жаль, станом на сьогодні ми все ще фіксуємо готівковий обіг у маршрутках. Процес адаптації лучан до безготівкової оплати проходить дуже важко, не без тертя. Це соціальний аспект, бо кожна людина – із своїм характером та розумінням ситуації», – каже Анатолій Миронюк.

Він переконаний, що якщо збільшити кількість контролерів удвічі, то вони зможуть перевіряти один і той же тролейбус чи маршрутку двічі на день.

Але й цього, на думку посадовця, недостатньо!

«Правильно було б, якби контролер перебував увесь час в громадському транспорті, що рухається. Але це неможливо! До того ж, 24 контролери не можуть повноцінно контролювати всі транспортні засоби протягом дня. Ми віримо у свідомість наших громадян, що вона підніметься до того рівня, аби не перечити й не шукати щоразу сотні причин для того, щоб не купити квиток. Для чого у кінцевому результаті це потрібно? А для того, щоб встановити ціну на проїзд. Тоді пасажиру буде легше обґрунтувати, що, мовляв, така ціна, бо на цьому маршруті їздить така-то кількість людей, а значить, є певні фіксовані витрати», – зазначив він.
Насамкінець Анатолій Миронюк зауважив, що безготівкова оплата за проїзд є правильною і з точки зору гігієни в умовах пандемії:

«Жодних дотиків, контактів чи «передайте гроші» – стоїть модерний валідатор, немає ряден із «ложницями», де водій сортує брудні гроші. Це як мінімум естетично і приємно. Ми маємо вчитися культури. Електронний квиток – це прогрес, а не регрес».

Про те, як організувати у громадському транспорті безготівкову оплату проїзду навіть для пасажирів, які не мають електронних квитків, розповів водій із сімнадцятирічним стажем роботи Микола Янчук, який нині працює на маршруті №23.

Жартує, що часто на його відмову брати готівку за проїзд пасажири «і крутять, і обзивають, і попутного вітру бажають».

«Кажуть, мовляв, дурний, що не беру готівки, коли дають. Більшість людей прийняли нові правила оплати проїзду і розуміють, для чого потрібен електронний квиток і які його переваги», – каже водій.
З його слів, часто серед пасажирів, які відмовляються сплачувати за проїзд електронним квитком, мають місце відмовки типу «нема», «не поповнила», «не знаю, де купити». Люди часто скаржаться, що на сьогодні купити чи поповнити картку для них проблематично. Мало терміналів на зупинках громадського транспорту.

«У мене є дві свої картки, які я регулярно поповнюю. Наприклад, вчора закинув 460 гривень, позавчора – 400. І ними я відбиваю проїзд тих, хто з якихось причин вперто платить готівкою. Або ж прошу інших пасажирів провести ще одну електронну оплату за проїзд власною каркою в обмін на готівку. Наприклад, кілька днів тому одна жіночка сім чи вісім разів оплачувала за проїзд своєю карткою, натомість пасажири віддавали їй готівку. Бо не кожен хоче. В мене є всі чеки. Все зберігаю!» – каже Микола Янчук.

Водій зізнається, що особисто для нього розрахунок електронним квитком є зручнішим, ніж готівкою. Хоча, з іншого боку, потрібно постійно спостерігати за монітором, бо ж є недобросовісні пасажири, які обманюють – ніби й приклав картку до валідатора, але оплату не провів. І дитячі електронні квитки дорослі також застосовують.

«Натомість добре, що не потрібно постійно давати решту. Це відволікає увагу, і до того ж, в умовах пандемії – негігієнічно», – насамкінець підкреслив пан Микола.

Фото ілюстративне

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
дідо Показати IP 5 Квітня 2021 18:43
СБУ яким боеом до зайців. Трансбезпека краще нелегальних таксистів та маршрутчиків ловили.
здравомислячий до дідо Показати IP 5 Квітня 2021 22:20
Яким боком має СБУ до контролю і перевірки пасажирів у транспорті???Ви що там геть вже розум втратили?Це ж взагалі не компетенція СБУ ловити зайців в транспорті!!!Врешті решт це ж Україна!Якщо розуму нема-то в аптеці не купиш! І це факт!
скептик до дідо Показати IP 6 Квітня 2021 08:12
СБУшників відсовують від корита кошмарення бізнесу, от вони і шукають новий спосіб підробітку. вони ж зеленого поняття не мають як забезпечувати безпеку держави
Василь Показати IP 5 Квітня 2021 18:58
Постійний контроль і ще підвищити штрафи хоча б у два рази-то може буде толк.
Hello Показати IP 5 Квітня 2021 19:25
Як себе буде поводити інспектор, коли я користуюсь для оплати телефоном і зайшов у транспорт чекаю поки з 3-ї спроби мені система видасть квиток!!!! для цього я відійшов в сторону аби інші пасажири могли оплатити свій проїзд. Інспектор мене не помітив. Інший випадок, коли в мене закінчилися гроші на балансі сіті карт і я хочу поповнити свій рахунок в тролейбусі, а потім оплатити . Це буде вважатися як відмова оплачувати проїзд ? Мене зроблять "зайчиком"? З правил перевезення пасажирів у м. Луцьк: п. 3.7. Пасажир, який не має електронного квитка, зайшовши у транспортний засіб, зобов’язаний одразу ж оплатити вартість проїзду працівнику Перевізника та отримати квиток. У цьому пункті, як на мене, не зрозуміло скільки часу триває "...одразу ж оплатити вартість проїзду... "
Лучанин до Hello Показати IP 5 Квітня 2021 21:22
З язика зняв. Вони ще говорять про культуру? Я маю сплачувати за надану послугу. Якщо я сів в автобус чи тролейбус і не доїхав до місця призначення, то послуга вважається наданою? Ні! Контроль має перевіряти сплату при виході з транспорта. Далі, на пристрої для контролю вони гроші знайшли, а на термінали щоб поставити на кожній зупинці щоб люди купляли одноразові безтермінові квитки ні. Поставте айбокси з можливістю видачі квитка і заробляйте ще на них! Де культура? А за СБУ що вже посмішили, то посмішили і це не 1 квітня - безпека в надійних руках, якщо проїзд в транспорті найбільша небезпека для держави.
Hello до Лучанин Показати IP 5 Квітня 2021 23:15
Якщо водій буде згідний купувати пасажиру, який платить готівку, електронний квиток своєю карткою, то це буде законний проїзд(за товариша можна оплатити і їхати з ним разом). в такому разі треба встановити додатковий валідатор біля водія і, щоб з готівки він здачу не видавав, купував на всі. І система персональної оплати може налаштуватися при частішому контролі пасажирів, наприклад декілька разів на рейс. Можливо в ЛР спробують "пілотний проєкт" на якомусь маршруті.
пенсіонерка до Hello Показати IP 6 Квітня 2021 11:39
де купити ел.квиток на 33кварталі для проїзду в маршрутках?чи поповнювати на пенсіонерський?я так зробила ,а потім мені знімали гроші за проїзд в тролейбусі.
Отакої Показати IP 5 Квітня 2021 19:44
СБУ.Ви серйозно.Безпека України в надійних руках.
Лучанка до Лучанина до Отакої Показати IP 6 Квітня 2021 08:44
А проїзд у метро чи в поїзді ви також оплачуєте в кінці поїздки???? Що за дурниці ви городите??? Оплата за проїзд повинна робитись при посадці у громадський транспорт. Якщо ви не доїхали до місця призначення з технічних причин - поломка ТЗ, вас пересадять на наступний ТЗ у такому ж маршруті.
молодці Показати IP 5 Квітня 2021 19:45
Можна для контролю ще НАТО запросити і миротворців ООН.
Лучанин Показати IP 5 Квітня 2021 20:10
Після того як в Там Тамі поставили шлагбаум я ні разу не заїжджав туди на закупи, після того як ввели сітікард я махнув рукою на ті маршрутки, тепер тільки на своєму авто..... ну і хто з того виграв?
ХоХо до Лучанин Показати IP 5 Квітня 2021 23:01
А нас - орда! - А нас рать!
Міщанка Показати IP 5 Квітня 2021 20:43
р-н гпз...один термінал у салюті, який регулярно зависає...наступний термінал - на воз*єднання...по львівській - немає...ви серйозно хочете контролювати зайців? то дайте можливість не бути зайцями!
Ол до Міщанка Показати IP 5 Квітня 2021 22:58
Справжні "міщани" вміють користуватись високотехнологічними пристроями- смартфонами. Або можуть оплатити картою. А не справжні "міщани" живуть минулим і в штики сприймають нове і сучасне
ГПЗ до Міщанка Показати IP 6 Квітня 2021 08:57
На ГПЗ два термінали, не бреши.
Кке Показати IP 5 Квітня 2021 22:03
Мода, СБУ, це сильно. Слів не має.
ОДІН. Показати IP 5 Квітня 2021 22:26
Потрібно в знак протесту,декілька днів не їздити цими маршрутками.
Влад Показати IP 5 Квітня 2021 22:28
Нарештi для СБУ знайшли посильну роботу, а то все шпiйони, котрабанда, терористи...)))
ВІРУС Показати IP 5 Квітня 2021 22:31
Потрібно за кермо кожної маршрутки посадити працівника СБУ,
Олександр Показати IP 5 Квітня 2021 22:34
АНДРОПОВА на цих всіх пасажирів нема.Чому соваюця по місту,де працюють,звідки гроші на маршрутку.
Док до Олександр Показати IP 6 Квітня 2021 12:27
треба щоб патрулі всіх зупиняли і перевіряли де працює і що робить по серед дня на вулиці ))
ОДІН. Показати IP 5 Квітня 2021 22:45
Картку покажу тільки працівнику СБУ.
лл Показати IP 5 Квітня 2021 23:28
Да ..... це ж як таке понапридумувати можна... СБУ вже зайнятися нічим, окрім як квитки перевіряти?
77 Показати IP 5 Квітня 2021 23:39
Суть цього питання зводиться до того, що у нас немає розуміння закону. Кожен вважає, що має право робити те, що хоче. І з таким підходом не можна говорити про державність
Ха Показати IP 6 Квітня 2021 09:25
СБУ ловить зайців??? Нове кправління "З".))))?
88 Показати IP 6 Квітня 2021 10:15
Вся суть цього питання в тому, щоб вся каса йшла через сіті карт і кожен день збрити 10% і отримати немалі кошти нічого нероблячи...
Док до 88 Показати IP 6 Квітня 2021 12:29
+1 молдавани гарно влаштувались )) а буде по 10грн проїзд взагалі буде пісня ))
Земляк Показати IP 6 Квітня 2021 11:36
Цивілізація - це електронний квиток і крапка!!! Базар в маршрутках з готівкою на сьогоднішній день то вже в минулому! Крім того, можна розрахуватися за допомогою смартфона або безконтактною банківською карткою. Готівкою платять тільки неіформовані пасажири та ліниві. Контролери до сьогоднішнього дня фіксуть тільки факт оплати чи неоплати, ніхто нікого не штрафує. По при попереджені написи в транспорті водії беруть готівку, видають решту, хто відкрито, хто намагається приховатиуей факт накривши кошти газетою.
Док до Земляк Показати IP 6 Квітня 2021 12:30
а антиглобалісти що не люди? ))
Карсо Показати IP 6 Квітня 2021 14:25
Якщо я розахуюсь банківською карткою чи їхній зчитувальний пристрій побачить це?)
Петро до Карсо Показати IP 6 Квітня 2021 19:16
побачать, вже перевірено
Григорій Показати IP 6 Квітня 2021 23:50
СБУ займається полюванням на зайців в громадському транспорті. Це усе, що вам варто знати про Україну.
Земляк Показати IP 7 Квітня 2021 08:03
Сьогодні 07/04/2021. Маршрут 12 пасажири розраховуються за проїзд готівкою. Нічого не змінилось. Водій мовчки «гребе» собі в кишеню. Де обіцяні перевірки і штрафи перевізників?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus