USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ігор Поліщук прокоментував звинувачення прокуратури

7 Березня 2017 12:21
Протоколи, що склали на депутата Луцької міської ради Ігоря Поліщука за запити, які він озвучив з приводу проникнення в кабінет ректора ЛНТУ і депутата облради Петра Савчука, є абсурдними за змістом. Адже Поліщука звинувачують в діях, які він не міг вчинити, бо не є посадовою особою.

Крім того, їх складання в трьохмісячний термін з моменту інциденту, на думку депутата, є спробою тиску через нинішню політичну кризу в міській раді.

Про це йшлося під час прес-конференції сьогодні, 7 березня.

Нагадаємо, в листопаді минулого року зловмисники незаконно проникли в кабінет ректора Луцького національного технічного університету та депутата Волинської обласної ради Петра Савчука. Після себе залишили безлад, розкидані та розбиті речі й ознаки боротьби. Зі слів Петра Петровича, 9 листопада, о 22:03 йому повідомили про те, що троє невідомих осіб проникли в його кабінет. Ректор ЛНТУ відразу виїхав на місце інциденту.

Відповідно до попередньої інформації, чоловіки, які проникли в кабінет, є працівниками Управління захисту економіки у Волинській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України. В кабінеті вони намагались або встановити, або зняти, обладнання для прослуховування. З неофіційних джерел стало відомо, що їх звуть Юрій Хилюк та Василь Котик.


Проте слідство за цим фактом, зі слів Поліщука, штучно затягують. Слідчі дії почали проводити лише після дзвінка Петра Савчука очільнику поліції Волині Петра Шпиги. Жодній з осіб не оголосили про підозру, не порушили питання про обрання запобіжного заходу. Хоча, як правило, в таких випадках підозру оголошують за декілька днів.

Відтак, під час чергової сесії Луцької міської ради Поліщук озвучив депутатський запит, в якому попросив силовиків провести об’єктивне розслідування, оголосити підозру вищезгаданим особам та вирішити питання про запобіжний захід. В запиті він вказав прізвища правоохоронців, які потрапили в кабінет. Їх, зі слів Ігоря Поліщука, вдалось ідентифікувати завдяки зробленим на місці події фото.

У відповідь на запит депутату повідомили, що тривають слідчі дії та наголосили, що працівник прокуратури при виконанні обов’язків має бути незалежний від будь-якого впливу.

Ймовірно, що запит депутата розцінили як спробу тиску, хоча запит, зі слів Поліщука, не є обов’язковим до виконання рішенням.

«Це просто вимога до керівників певних органів з проханням взяти до розгляду певну інформацію», - пояснює Поліщук.

Натомість, правоохоронці розцінили ситуацію по-іншому. Уже в березні стало відомо, що стосовно депутата склали 3 протоколи за ч.1 ст. 172-7, ч.2 ст. 172-7, ст. 172-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Поліщуку інкримінують «неповідомлення про наявність конфлікту інтересів» та «розголошення інформації, яка стала відома в результаті посадової діяльності».

Ігор Поліщук пояснює, що жодного конфлікту інтересів бути не може, адже запит – це лише інформація, яку керівник установи обов’язково має взяти до розгляду. Запит – це вимога до керівників органів з проханням розглянути питання.

Найбільш абсурдним, зі слів Поліщука, є протокол, щодо «розголошення інформації, яка стала відома в результаті посадової діяльності». Адже депутат не є службовцем чи посадовцем, аби щоб володіти цією інформацією.
Цікавим є той факт, що протоколи складали в Управлінні захисту економіки у Волинській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Тобто, колеги тих осіб, які незаконно проникли в кабінет Петра Савчука.

Інцидент з проникненням стався ще в листопаді, але протоколи датовані 23-м лютого. Така реакція аж в трьохмісячний термін, зі слів Поліщука, є спробую тиску на депутата в зв’язку нинішньою політичною кризою в міській раді.
До слова, народний депутат Ігор Гузь вважає це першими кроками політичного переслідування. Зокрема, у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини, політик зауважив, що це нонсенкс, коли за озвучений запит депутата намагаються притягнути до відповідальності.

"Депутат міської ради озвучив запит. Він не стверджує, а озвучує інформацію, бо хоче отримати інформацію. За це притягнути неможливо. Це - нонсенс. Я вважаю, це - перші кроки переслідування, - прокоментував Ігор Гузь.

Раніше повідомлялося, що позачергова 19-та сесія Луцькради була призначена менш, ніж за добу до її початку, і на ній мали розглядати лише одне питання – щодо припинення повноважень міського голови. Це – необхідний механізм для того, аби секретар ради отримала повноваження виконувача обов’язків і змогла скерувати клопотання у Верховну Раду щодо проведення дострокових виборів мера в Луцьку. Але замість того, щоб скликати позачергову сесію, отримати повноваження і відправити клопотання в 15-денний термін, як того вимагає закон, Юлія Вусенко затримала її скликання, а, отже, розпочала виконувати обов’язки міського голови, фактично знехтувавши нормами закону і керуючись лише своїм одноосібним рішенням. Крім того, призначивши менш, ніж за добу позачергову сесію на 12:00 24 лютого, секретар ради Юлія Вусенко відмовлялася визнати її неправомочною попри відсутність кворуму: перед засіданням зареєструвався лише 21 обранець. Натомість на чергову сесію, яка, згідно із повідомленням секретаріату, була запланована на 13:00 цього ж дня, прийшло 29 депутатів. Проте Юлія Вусенко не захотіла проводити чергову сесію.

Цей фарс секретар спробувала повторити і під час наступної спроби розпочати 19-ту позачергову сесію 2 березня. Не обговоривши дату проведення сесії є жодною фракцією, окрім «Самопомочі», членом якої вона є, Вусенко призначає сесію на наступний день. На засідання не з’являється достатня кількість депутатів, сесія знову не розпочата. Через це блокується робота Луцької міської ради, адже секретар не оголошує проведення 20-ї, чергової сесії, на якій мають, серед іншого, розподілити кошти на харчування в дитсадках та вирішити земельні питання, які повинні розглядати хоча б раз в місяць (цей термін сплив 1-го березня).

Під час прямого ефіру ток-шоу «Протилежний погляд» 3 березня 2017 року Ігор Поліщук заявив, що Юлія Вусенко, штучно порушуючи тему передчасної смерті міського голови Луцька Миколи Романюка, намагається якнайдовше втриматись на посаді секретаря ради та, ставши виконувачем обов'язків мера, отримати право вето, аби блокувати незручні рішення депутатів Луцької міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 7 Березня 2017 12:34
Що від тої прокуратури чекати, якщо генпрокурор це позорисько Луценко.
Анонім Показати IP 7 Березня 2017 13:27
і це рехвормована паяція ?!!!!!!!!! шобла ще та

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus