USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Кінець фільму»: за що відсторонили слідчих СБУ на чолі з Хитриком від «справи Тиводара»

11 Березня 2018 16:49
Скарги на бездіяльність та свавілля слідчих УСБУ у Волинській області, які ігнорували в управлінні, взяли до уваги представники Феміди. Відсторонивши слідчих та їхнього керівника Олександра Хитрика, суд де-факто визнав, що робота, яка інколи більше нагадувала виставу чи гру на публіку, відбувалась з численними порушеннями.

Що чекає на слідчих та їхнього керівника, які таким явним промахом підставили під удар очільника УСБУ Волині Юрія Фелонюка та звели нанівець піврічну роботу, – питання відкрите.

Таке рішення – прецедент для Волині, адже схожих ситуацій, коли суд через зловживання відводив від розслідування справи ледь не всю слідчу групу, за останні роки пригадати не вдається. Проте сталось це не за день чи місяць – рішенню слідчої судді передувала понад піврічна історія залякувань свідків, побоїв учасників справи, фальшування доказів, ігнорування рішень судів та свідомий саботаж роботи. Пригадаймо, чим за цей час встигли відзначитися підопічні Олексадра Хитрика - слідчі Сарапін, Ляшук, Максимчук, Вільчинський, Савік і інші.

«Маски-шоу», гранати і зброя

8 серпня посеред Луцька затримують голову постійної поліцейської комісії Волині і керівника ГФ «Варта порядку» Олександра Тиводара. Підстава цьому – «липова» справа, відкрили яку навіть не на Волині, а на Закарпатті. Чому там, а не на Волині? Вочевидь, інструментів тиску виявилося недостатньо, аби змусити відкрити провадження місцеве УСБУ. Ну або ж волинські «СБУшники» відразу зрозуміли, чим це може закінчитися.

Олександра Тиводара та членів ГФ «Варта порядку» звинувачували в буцімто незаконному прослуховуванні місцевих чиновників. Очільника ГФ затримують в кращих традиціях голлівудських фільмів – серед білого дня блокують його авто на проспекті Перемоги, спецпризначенці «Альфи» ставлять його з піднятими руками біля власного автомобіля.
Супроводжується все гучною медіа-кампанією. На місці події буцімто зовсім випадково опиняються журналісти «континіумівських» ЗМІ, які тут же розповсюджують серед лучан чутки про те, що в офісі «Варти порядку» знайшли то зброю, то гранати, то плани захоплення адмінбудівель. Для повноти картини залякування волинян не вистачало хіба ядерної зброї. Згодом з’ясовується, що на всі вилучені речі є дозволи, а зброя – це муляжі, необхідні для навчань вартівців, які проводили, зокрема, і серед школярів. Але кому це вже цікаво?

Сотні лучан, які знають Олександра Тиводара як ветерана війни в Афганістані, людину, яка однією з перших об’єднала лучан в громадське формування для забезпечення порядку в Луцьку під час революції 2014 року, виходять на мітинг під СБУ та Волинський апеляційний суд, вимагаючи припинити політичну розправу, жертвою якої став Тиводар.
За нього ручаються десятки депутатів місцевих рад, численні громадські організації, нардепи. Зважаючи на критичний стан здоров’я та вищезгадані обставини, Тиводара відпускають у залі суду під підписку про невиїзд.
Цьому передує затримання Романа Демидюка. Його звинувачують у тому, що він придбав «шпигунське обладнання» - годинник з мікрофоном, який є у вільному продажу як в Україні, так і за кордоном. Коли доказів не вистачає, на нього тиснуть, в тому числі фізично - після допиту та побиття в стінах СБУ він звертається до медиків. Нині ця справа знаходиться у військовій прокуратурі, проте волинські слідчі СБУ та їхній керівник Олександр Хитрик навіть не з’являються на допити.

Порушення таємниці слідства з боку СБУ – все для гарного шоу

Коли яскрава картинка для ЗМІ потроху тьмяніє, а увагу публіки до справи треба повернути, через місяць після затримання СБУ влаштовує брифінг, під час якого журналістам вмикають записи розмов нібито Тиводара з членами ГФ «Варта порядку», які, зі слів Юрія Фелонюка, є доказом того, що за певними особами велося спостереження.

Цим самим СБУ порушує таємницю слідства, про що захисники повідомляють прокуратуру Волині. Жодної реакції на цю скаргу немає й досі. «Далі буде», - обіцяють волинські СБУшники.

Але гучні заяви та обвинувачення треба належним чином довести, щоб суд міг винести справедливе рішення, а це довга кропітка робота. І на цьому слідство починає «буксувати» - доводити виявляється набагато важче, ніж звинувачувати. І коли законних методів виявляється недостатньо, правоохоронці дозволяють собі переступати цю межу, порушуючи процедуру слідства, ігноруючи рішення судів, погрожуючи та шантажуючи адвокатів тощо. Вочевидь, ці порушення і стали підставою для відводу слідчих УСБУ на чолі з Олександром Хитриком, який або знав і мовчав про порушення підопічних, або ж спонукав їх до цих дій.

За які порушення усунули слідчих

Відповідно до законодавства, слідчий мусив звернутись до суду з клопотанням про арешт майна Олександра Тиводара (автомобіль, комп’ютерна техніка, зброя, на яку були всі дозвільні документи тощо) протягом 72 годин з часу затримання. У випадку, якщо цього зроблено не було, майно повинні були повернути йому, що й підтвердили численні судові ухвали. Суд зобов’язав СБУ повернути майно Тиводару, проте ані за 72 години, ані за місяць, ані за півроку правоохоронці так цього і не зробили, свідомо ігноруючи рішення Феміди.

Не виконуючи ухвали суду, йому не повертали закордонний паспорт, речі, вилучені під час обшуку, які йому не належали, і навіть автомобіль. Останній, до слова, був опечатаний таким чином, що правоохоронці легко могли отримати до нього доступ. Зі слів адвокатів, це зроблено свідомо, аби можна було підкинути певні речі або ж зняти незаконно встановлені СБУшниками засоби стеження та прослуховування, які могли підкинути напередодні.

І це лише ті епізоди, щодо яких є беззаперечні докази, надані суду. Окрім них є численні факти самоправства слідчих. Зокрема, зі слів Олександра Тиводара, знайдені в нього патрони йому підкинули, адже вся його зброя і боєприпаси до неї мають дозвільні документи і знаходились у сейфі. Адже патронів, які б серед інших речей просто лежали в авто людини, яка пройшла війну в Афганістані, є професійним мисливцем і зі зброєю поводитись вміє, бути просто не могло.

Адвокат Вадим Матвіїв скерував десятки скарг і до місцевої прокуратури та УСБУ, і в центральні управління. Реакція на них була, але доволі своєрідна – адвокатів по справі Тиводара почали шантажувати місцеві прокурори, за ними почали стежити правоохоронці, а телефони поставили на прослуховування.

Намагаючись захистити від свавілля прокуратури та СБУ себе та своїх підзахисних, адвокати вчергове звертаються до суду. Під тиском фактів та численних доказів свавілля слідчих суд не має іншого виходу, як відсторонити їх від розслідування.

Замість P.S.

Більше ніж півроку УСБУ намагалось знайти ті «білі нитки», якими можна було б «зшити» відверто замовну справу проти Олександра Тиводара. Але зробити це, аби не пошитись у дурні, в Олександра Хитрика не вийшло – його разом з підопічними усунули від справи.

Де-факто докази, здобуті під час слідства, яке тривало близько 7 місяців, тепер під сумнівом – державне обвинувачення просто не має з чим йти до суду, а тому викручуватись тепер доведеться прокуратурі Волинської області. Та не лише їй.

Своїми діями Хитрик відверто підставляє очільника УСБУ Волині генерал-майора Юрія Фелонюка, який обіцяв громадськості чесне та прозоре розслідування.

А що з цього вийшло громадськість вже побачила 7 березня у Ківерцівському районному суді. Замість «далі буде», під яким всі розуміли чесне та прозоре розслідування, вийшов «кінець фільму». Принаймні, для Олександра Хитрика, «прибирати» за яким тепер доведеться всьому відомству.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Хитрик Показати IP 11 Березня 2018 18:00
Робота слідчих непроста. Не слід робити поспішних висновків.
Анонім до Хитрик Показати IP 11 Березня 2018 19:58
...але забрані речи треба віддати а підкинуті -забрати ,вони для слідства не потрібні...
ще не зовсім свідоми Показати IP 11 Березня 2018 20:21
Цікаво, а чому мадяри, які розпочали провадження (маючи вагомі підстави для внесення відомостей в ЄРДР), не розслідують його за принципом територіальності, а перепхали за гори у Волинь. Дивно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus